Binlerce çocuk ve ergen yaştaki bireyler üzerinde yapılan araştırmalarda, özellikle Pandemi sürecinde her 4 çocuktan birinde anksiyete bulgularına rastlandı. Doğrudan hastalığı işaret etme de anksiyete için risk oluşturabilecek bu bulgular, çocukların bilişsel gelişimin de ciddi olumsuzluklara neden olabilir.
Çocukların ruh sağlığı ile ilgili endişelerin artmasına sebep olan bu işaretler, ortaya çıkan çocuklarda kaygı belirtileri ile birlikte bilişsel gelişimde büyük olumsuzluklar yaratabilir.
Çocuklarda Kaygı Belirtileri
Aşağıdaki belirtilerin olması, çocuğunuzda kaygılı durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.
- Sürekli birine güvenme ihtiyacının olması
- Yaptığı işler ters gitmesi durumunda mantıklı cevaplar bulmakta ve durumu kabul etmekte yaşadığı zorluk
- Sıklıkla hastalık bahanesi ile okula gitmemek için direnmek
- Yatmak veya yemek yeme gibi günlük rutinlerin yerine getirilmesinde isteksiz olmak
- Sürekli sinirlilik hali
- Sıklıkla kendisine ilgi gösterilmediğini ifade etmesi
- Basit işlerde dahi aile bireylerinden veya arkadaşlarından yardım beklentisi içerisinde olma
- Okula gitmek veya arkadaşları ile birlikte olmak konusunda isteksiz davranmak
- Öğretmenlerinin hakkında düşünceleri için endişeli olmak
- Eleştiri almaktan rahatsızlık duymak
- Aşırı stresli ve sıkıntılı olmak
Çocuklarda görülen başlıca kaygı belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır. Çocukları etkileyen ana kaygı biçimleri ise aşağıdaki gibidir. Bunların olması çocuğunuzda kaygı bozukluğunun artmasına neden olacaktır.
Sosyal Fobi
Çocuklarda kaygıya işaret eden en önemli belirtilerden biri sosyal fobi işaretleridir. Kaygının artması ile birlikte ortaya çıkan sosyal fobi, tam tersine çocuğunuzda kaygı ve endişenin daha fazla olmasına neden olabilir.
Sosyal ortamlarda yanlış bir şey yapmak ya da söylemek gibi şeylerden endişe duymak ve çekinmek, sosyal fobinin ortaya koyduğu zihinsel yıkımın bir parçasıdır. Çocuğunuz genellikle sosyal ortamlardan uzak durmaya çalışıyorsa, ciddi bir kaygı bozukluğunun meydana gelmesi mümkündür.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Bazı çocuklar herhangi bir sebep olmasa bile sürekli olarak kendisini endişeli hissedebilir. Bu daha çok dikkat bozukluğu, aşırı korku ve hiperaktivite gibi davranış biçimlerini içerir.
Mide bulantısı, bitkinlik, sıklıkla terleme gibi çeşitli semptomlar, yaygın anksiyete bozukluğunda görülen şeylerden biridir.
Fobiler
Su, yükseklik veya köpek gibi çeşitli fobilerin ortaya çıkması, kaygı bozukluğunu işaret eden temel etkenlerdir. Çocuğunuzun karşılaştığı şeyler ile alakalı yoğun korkular yaşaması, fobi oluşumu tetikleyecek faktörlerdir.
Ayrılık Kaygısı Bozukluğu
Küçük çocuklarda aile bireylerinden ayrılık kaygısı sıklıkla görülür. Ancak bu kaygının ileri seviyede olması, çocuklarda kaygı bozukluğunun belirtileri arasında yer almaktadır.