Yaşam koşulları bazen kadınların adet döngüsünü değiştirmek istemesine neden olabilir. Evlilik, tatil vb. Nedenler ile hemen hemen her kadın “Adet dönemimi değiştirmek istiyorum? Nasıl yapabilirim?” sorusuna yanıt ararlar. Sizde herhangi bir neden dolayı adet döneminizin tarihini değiştirmek istiyorsanız, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Adet Döneminin Tarihini Değiştirmek Zararlı mıdır?
Hormon barındıran ilaçlar ile yılda bir veya birkaç kez düzenli aylık adet döneminizi geciktirmek veya erken gelmesini sağlamak olumsuz bir etki yaratmaz. Ama adet döngüsünü değiştirmek her kadın ilk önce mutlaka bir doktora danışmalıdır. Bunu bilinçsizce yapmak sağlık sorunlarına yol açabilir. Kadın vücudunun doğal bir döngüsü vardır ve bu döngü hormon içeren ilaçlar tarafından sürekli bozulursa olumsuz etki yaşama riski yüksektir. Normal şartlar altında vücut progesteronu dengeli bir şekilde artırır. Bu hızlı yükseliş, uyuşukluk, yorgunluk, karında şişkinlik ve sinirlilik gibi yan etkilere neden olabilir.
Adet Döngüsü Nasıl Değiştirilir?
Sağlıklı kadınların adet düzenine bakarsak adetlerinin 21 ile 35 gün arasında olduğunu görürüz. Yani 21 günden az ise erken, 35 günden fazla ise geç adet dönemine girer. Bir kadının iki adet döngüsü 21 ile 35 arasındaysa normal kabul edilir. Bir kadının adet kanamasından sonraki 13. veya 14. gün vücuttaki östrojenin en yüksek olduğu zamandır ve bu süre zarfında rahim kalınlaşması en yüksek seviyelere ulaşır. Adet kanamasından sonraki 21. gün rahim tabakasının en olgun olduğu ve progesteronun en yüksek olduğu dönemdir.
Buna göre adetten sonraki 13. günde progestin içeren bir takviye alınırsa, olgunlaşma süreci 21. günden önce gerçekleşerek erken adet kanamasına neden olur. Başka bir deyişle, progesteron hormonları yükselir, bu nedenle olgunlaşma hızlıdır ve progesteron durduğunda adet kanaması başlar.
Öte yandan adetini geciktirmek isteyen kadınlarda ise adetin 21. gününde progesteron hormonu zirveye ulaşır ve hızla düşerek adet kanamasına neden olur. Ancak 21. günden sonra progesteron hormonu sentetik bir ilaçla birlikte haricen kullanılırsa hormon seviyesi düşmez bu nedenle adet başlamaz ve adet gecikmesi meydana gelir.