Bebek banyosu nasıl yaptırılır? konusunu merak eden çok kişi olduğunu biliyoruz. Bebeğin dünyaya gelmesinden yaklaşık bir hafta kadar sonra yenidoğan bebek banyosu yaptırılması gerekir. Ebeveynlerin bebeklerinin ilk banyoları sırasında kaygılı olmaları çok doğaldır. Çocuklarına banyo yaptırma konusunda ne yapacağını bilmeyen anne ve babalar bu konuda tecrübeli kişilerden destek almayı tercih ederler.
Banyo yaptırmadan önce bebeğin göbek kordonunun düşmüş olmasına dikkat edilmesi gerekir. Göbek kordonu düşünceye kadar bebek ılık bezle silme banyo yaptırılır. Bebeği deniz süngeri ile silip temizlemeniz tavsiye edilir. Göbek bağı düşmeyen bebek nasıl yıkanır? Sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz. Göbek bağı erken düşmezse ve bebeğinizi yıkamak isterseniz çocuğu yıkarken göbek kordon bölgesine su gelmemesine özen göstermelisiniz. Çocuğun kollarını, bacaklarını, poposunu ve yüzünü ılık suyla yıkamalısınız.
Bebeğin göbek bağı düştükten sonra iyileşen bölge su altında bütünüyle banyo yaptırılabilir. Banyo yaptırmak için bebek küveti ve bu küvetin içine kurulmuş bir hamak koyarsanız bebek yıkama işlemini kolaylaştırmış olursunuz. Bebek için banyo rahatlatıcı ve eğlendirici bir durumdur. Bebeğiniz banyodan keyif alıyorsa yenidoğan bebek banyo süreci uzatılabilir.
Bebek banyosu 10 dakikadan az 30 dakikadan uzun sürmemesi gerekir. Bebek banyosu yaptırırken gerekli önlemleri ve tedbirleri alıp endişelerinizi bir kenara bırakmalısınız. Çocuğun kulağına su kaçar mı ya elimden kayar düşerse ya nefes alamazsa gibi endişeler anne ve babaları her zaman germiştir. Bebeğinize banyo yaptırmanın keyfini çıkartın. Banyoyu çocuk için keyifli hale getirin.
Bebek Banyosu Güvenlik Önlemleri
- Bebeğiniz küvetin içindeyken yanından ayrılmayın.
- Gerekli tüm malzemeyi önceden hazır edip elinizin altında tutun.
- Kapı kapalıyken telefon zil çaldığında çocuğunuzu yalnız bırakmayın.
- Bebek küvet içindeyken musluğu açık pozisyonda tutmayın.
- Suyun sıcaklığını iyi ayarlayıp çocuğunuzu pişirmeyin.
- Soğuk su bebeğin üşümesine, sıcak su çocuğun haşlanmasına neden olur. Suyun ısısını 32 dereceye getirin.
- Önce suyun sıcaklığını ve derecesini hazırlayın sonra çocuğunuzu küvete sokun.
- Güvenli bebek banyosu için küvetin içine az su koyun.
Bebek Nasıl Yıkanmalı?
Yenidoğan bebek nasıl yıkanmalı diye soranlar için, banyo öncesi tüm hazırlıklar önceden yapılmalıdır. Gerekli tüm malzemeleri (havlu, bez, kıyafet, lif, sabun, su, küvet) el altında bulundurulur. Banyonun ısı ortamı iyi ayarlanmalıdır. Banyonun ısısı 23 dereceye getirilir. Suyun sıcaklığı ise 32 derece ayarlanır. Küvetin içini en fazla 7 cm su ile doldurun.
Küvetin içine konan su sıcak olmamalıdır. Sıcaklığı bileğinizle ölçmelisiniz. Suyun sıcaklığı vücut ısısına yakın olmalıdır. Bebeği soyup banyoya hazırlayın. Bebek banyo yaparken ağlıyorsa ilk aşamada bebeğin bezini üstünde bırakın. Bu ona su içinde güven duygusu verecektir. Tek elinizle bebeğin boynunu ve başını tutun. Diğer elinizle poposunu ve sırtını destekleyerek küvetin içine bebeğin rahat girmesini sağlayın.
Küvet içine hamak takarak bu işlemi daha güvenli hale getirebilirsiniz. Bebeği lifle silmeden önce bebeğin suya alışmasını sağlayın. Bebek şampuanını az miktarda kullanın. Bebeği liflerken bebeğin cildinin tahriş olmamasına özen gösterin. Bebek yukardan aşağı, önden arkaya doğru sabunlanır. İyice duruladıktan sonra süngerle bebeğin yüzünü hafifçe silin.
Saçlarını şampuanlarken nazik olun. Bebeğin saçlarını durularken yüzüne ve gözüne su gitmemesine dikkat edin. Vücudu durularken yüzüstü pozisyona getirin. Çocuğun hem yüzüne hem de gövdesine destek olarak durulama işini yapın. Bebeğin kayıp düşmemesi için parmaklarınızla bebeği sıkıca tutmalısınız. Yanınızda bulunan yardımcı bebeği küvetten çıkarırken havluya sarma konusunda size destek olsun. Bebeği havluya sıkıca sarıp kıyafeti giydireceğiniz yere götürün. Bebeğinizi iyice kurulayıp saçlarını saç kurutma makinesinde kurutmalısınız. Bebeği yıkadıktan sonra iyi kurulamazsanız bebekte pişik meydana gelir. Bebeğin cildi aşırı kuruysa cilt losyonları ile cildi nemlendirin.