Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebekler beslendikten sonra bebeklerde gaz sancısı ortaya çıkar. Gaz sancısı özellikle erkek çocuklarda daha yaygın görülür. Gaz sancısı 3. Aya kadar devam eden bir sorundur. Gaz sancısı giderilmediği taktirde bebeklerde şiddetli sancılara neden olur. Gaz sancısı bebeklerin uyku düzenini bozar. Bebek gazı çıkıp rahatlayıncaya kadar uyumaz. Bu durum anne ve babaların uykusuz geceler geçirmesine neden olur.

Gaz sancısı bebekte ilk etapta ıkınma ve inleme ile başlar. Belli saatlerde ağrılar şiddetlenir ve bebekler ağlamaya başlar. Gaz sancısı bebek 3 haftalık olduğu anda başlar 3. Aya kadar devam eder. Gaz sancısı genelde günün belli saatlerinde görülür. Gaz sancısını nasıl geçer sorusunun cevabı olarak, bebeğin beslenme düzenine dikkat etmek edilmesi hususunu belirtebiliriz. Bebekler 2-3 saat arayla 10-15 dakika emzirilmelidir. Bebek emmeyi tam olarak tamamlamaz. Bu yüzden belli aralıklarla bebekleri emzirmek gerekir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Yaşanır?

Bebeklerde gaz genelde hava yutma ya da yetersiz beslenme durumunda ortaya çıkar. Çocuklar ağladıkları sırada aşırı gaz yutarlar. Beslenirken çok aç olan bebekler annelerini emerken çok fazla gaz yutarlar. Gaz oluşumunda bebeklerin yedikleri katı gıdaların ve besinlerin etkisi büyüktür. Meyve ve sebzelerin içinde yer alan şeker alkolü bebekte gaz oluşumuna neden olur. Lahana, brokoli ve karnabahar gibi bitkiler bebeklerde gaz oluşumunu tetikler. Bu yüzden anne beslenirken gaz yapan besinlerden uzak durması gerekir. Gaz yapan besinler ile beslenen anne, bebeğini emzirerek sütü ile bebeklerde gaz oluşumuna neden olur.

Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Yaşanır?
Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Yaşanır?

 

Beslenme düzenini belli aralıklarla yaparak bebeklerde ortaya çıkması muhtemel gaz sorunu giderilebilir. Bebeklerde gaz sancısı ortaya çıktığında anne ve babalar şu yöntemleri kullanarak bebeğin gaz sancısını engellemek için yardımcı olabilir:

  • Bebeği kucağınıza alıp pışpışlayın. Kucağınıza almanız bebeğe güven verecektir. Pışpışlayarak bebekte beslenme sırasında biriken gazın çıkmasına yardımcı olmuş olursunuz.
  • Bebeğinizi bebek arabasında gezdirmek en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Bebek arabasında gezen bebeğin dikkati dağılır ve çevresini izlemeye başlar. Gezerken farkında bile olmadan gaz sancısından kurtulur.
  • Bebeği belli aralıklarla besleyin. Bebeği besleme sıklığını azaltın. Böylece bebeğin karnında şişkinlik azalır. Bebeği beslemeyi 2 saat aralıklarla yapmalısınız.
  • Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinelerinin sesleri bebeğinizin rahatlamasını sağlar.
  • Çocuğu besleyen anne dik pozisyonda bebeğini emzirmelidir. Böylece bebeğini emzirirken bebeğin hava yutmasını engellemiş olur.
  • Bebek biberonla besleniyorsa bebeğin başını midesinden yukarıda tutmalıdır.
  • Çocuğun gazı fazla ise bebek biberon ağzını değiştirmek gerekir.
  • Bebeğin geğirmesini sağlayarak bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olunur. Bebeği omuz pozisyonunda dik tutarak sırtına vurulup bebeğin gazı çıkartılır.
  • Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır. Böylelikle hava ile sütün ayrılması sağlanır, sonra arkasına vurularak tekrar geğirtilir.
  • Bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracak bir başka pozisyon ise bisiklet hareketidir. Elinizle bebeğin bacaklarını tutup bisiklete biniyormuş gibi çevirirseniz bebeğin gaz çıkartmasını kolaylaştırmış olursunuz.
  • Bebeği karın üstü yatırmak da bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olur. Normalde bebeğin uyuması için yüzükoyun yatırılmasını doktorlar tarafından tavsiye edilmez. Yeni beslenen bebeğin gazı çıkmadıysa kontrollü biçimde çocukları bu pozisyonda tutabilirsiniz.
  • Bebeklere bazen gaz ilaçları verilebilir ancak çok fazla gazı olmayan bebeklere ilaç yerine bitki çaylarının (özellikle içinde anason ve dereotu içeren çaylar) verilmesi tavsiye edilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.