1. Haberler
  2. Konu Neydi?
  3. Damga Vergisi Nedir?

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi nedir? Damga vergisi oranları nasıl hesaplanır? Kimler damga vergisi mükellefidir gibi soruların cevapları yazımızda.

Günlük hayatta ve iş hayatında sıklıkla karşılaşılan vergi türlerinden biri olan damga vergisi hakkında bütün bilgiler yazımızda yer alıyor. Yazımız da damga vergisi nedir? Damga vergisi oranları nasıl hesaplanır? Kimler damga vergisi mükellefidir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. 

Damga Vergisi Nedir? 

Damga vergisi kısaca çeşitli sözleşmelerle oluşturulan ve devlet tarafından alınan bir vergi türüdür. Ayrıntılı olarak tanımlayacak olursak, kişi ve kurumlar arasındaki anlaşmaların ve işlemlerin geçerliliğini kanıtlayan belgelerden alınan bir vergi olduğunu söyleyebiliriz.  

Sözleşme iki kişi arasında ise damga vergisi mükellefi her iki tarafa da aittir. Resmi bir kurum ile bir kişi arasında ise, vergi mükellefi kişilerdir. Başka bir deyişle, bireyler ortaya çıkan damga vergisini öderler.  

Damga vergisi, birçok kişinin günlük hayatında kira sözleşmelerinde ve beyannamelerde karşılaştığı ve ihale, sözleşme, geçim masrafları, maaş ödemeleri gibi iş hayatında sıklıkla karşılaşılan bir vergi türüdür. 

Kimler Damga Vergisi Mükellefidir 

Damga Vergisi Nedir?
Damga Vergisi Nedir?

Resmi mahiyette ve Damga Vergisi Kanunu ile sınırları belirlenmiş olan evrakları imzalayan kişiler damga vergisi için mükellef konumdadırlar. İmzacılardan biri resmi kuruluş veya vergiden muaf ise, diğer kişi vergiyi öder. 

Damga Vergisi Kanunu’nun 24. maddesine göre, vergiye tabi aracın damga vergisinin hiç ödenmemesi veya bir kısmının ödenmesi halinde, imza sahibi kişiler damga vergisinden müteselsilen sorumludur. 

Damga Vergisi Hesaplama 

Damga vergisine konu olan kağıtların nüshasına göre damga vergisi tutarı hesaplanır. Bununla birlikte suret veya fotokopi damga vergisinin kapsamına dahil değildir.  

İdareye sözleşmeyi teslim eden kişi damga vergisini ödemekle yükümlüdür ve damga vergisine konu olan sözleşmenin aslı kimde bulunuyor ise yine damga vergisini o kişi ödemekle yükümlüdür.  

Söz konusu sözleşme Anonim Şirket ile kişi arasında yapıldığı zaman damga vergisi mükellefi Anonim Şirket olduğu için vergiyi ödemesi gereken taraf Anonim Şirket tarafıdır. 

Damga Vergisi Ödeme 

Damga Vergisi Nedir?
Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi iki şekilde ödenebilir. Bunlardan biri “nispi ödeme” olarak adlandırılır ve 8,25‰ olarak hesaplanır. İkinci seçenek, 30 Türk lirası olan sabit bir ödemedir. Değeri sözleşmede belirtilmemişse damga vergisi sabit, değer varsa orantısal (nispi ödeme) olarak alınır. 

Damga vergisi basılı şekilde damga konulması, makbuz biçiminde ya da istihkaktan mahsup edilmek suretiyle ödenir. 

Listemakale.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Damga Vergisi Nedir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin