Pek çok sınav da ve günlük hayatımızda karşımıza çıkan konulardan biride “de” ve “ki” ‘nin nasıl yazılacağı sorusudur. Ne zaman ayrı yazılacağı ne zaman birleşik yazılacağı pek çok kişi tarafından merak edilip araştırılmaktadır. Bu konuda tereddüt yaşayan kişiler ve konu hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen kişiler için “de” ve “ki” yazım kuralları yazımızı hazırladık.
“de” ‘nin Yazımı
Ek olan “de”: Sözcüğe bitişik olarak yazılır. Önündeki sözcüğe bitişik olarak yazılan -de eki cümleden çıkartıldığında cümlenin anlamı bozulur.
Bağlaç olan “de”: Sözcükten ayrı yazılır. Önündeki sözcükten ayrı olarak yazılan -de eki cümleden çıkarıldığında cümlenin anlamında bozulma gerçekleşmez fakat anlamda daralma meydana gelir.
Örnek: Televizyonlar bugünlerde bu habere de sıkça yer veriyor.
’ki’’ nin Yazımı
Sıfat yapan ‘’-ki’’: Önündeki sözcüğe bitişik olarak yazılır. İsmi nitelediği veya belirtiği için türü sıfattır.
İlgi zamiri olan ‘’ki’’: Önündeki sözcüğe bitişik yazılır. İsmin yerini tutan kelimeler zamir olarak adlandırılır. Bu yüzden türü zamirdir.
Bağlaç olan ‘’-ki’’: Önündeki sözcükten ayrı yazılır. Cümleleri, sözcükleri veya söz gruplarını birbirine bağlar.
! “Ki” ‘nin cümle içerisinde bitişik veya ayrı yazılacağını anlamak için ki’den sonra -ler eki getirerek cümlenin anlamının bozulup bozulmadığını kontrol ederek öğrenebiliriz.
Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini
Duydum kiler → cümlenin anlamını bozduğu için ayrı yazılır.
Bizimki bugün sınavdan yine zayıf almış.
Bizimkiler→ cümlenin anlamı bozulmadığı için birleşik yazılır.