İdrarın Köpüklü Olması Neyin Sinyalidir?
İdrarın Köpüklü Olması Neyin Sinyalidir?

İdrarın Köpüklü Olması Neyin Sinyalidir?

İdrarınızı yaparken idrarınızın köpürmesi ve hatta baloncuk baloncuk olması bir çok ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıklar böbrek yetmezliği, diyabet, idrar yolu enfeksiyonları ve bazı kanser türleri olabilir. İdrarınızda köpürme var ise yanında da bazı belirtiler içeriyorsa üroloji doktoruna görünmenizde fayda var.

İdrarın köpüklü olması hamilelik sinyali mi?

Anne adaylarının idrarının köpüklü olması hamlelik sinyali olabilir. Hamile kadınların bazılarında preeklampsi olur ve idrarda protein bulunur, bu sebeple idrar yaparken köpürme olur.

İdrarın köpüklü olmasının nedenleri

  • İdrar yapma hızı: Eğer mesane çok dolu ise idrarın hızlı yapılması sonucunda idrarın köpürmesi doğaldır. Acak bu köpükler kısa sürede kaybolur. Bu normal bir durumdur. Köpük bir kaç dakika içinde kaybolmuyor ise önemsenecek bir durum vardır. İdrarı uzun süre tutmadan dışarı çıkması tavsiye edilir.
  • Vücudun susuz kalma durumu: Özellikle az su içilmesi sonrasında vücudun susuz kalması halinde idrar daha konsantre olur ve köpürmesi doğaldır. Susuzluktan dolayı olan bu durumda idrar rengi daha koyu olur. Bu sebeple günde en az 2 litre su tüketilmesi gerekir.
  • İdrarda protein: İdrarda protein varsa idrar köpürür. Çok yoğun protein içeren besinler tüketirsek idrarda da protein olur. Protein yüksekliği yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek rahatsızlıklarından olabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları: Köpüklü idrarın bir diğer nedeni de idrar yolu enfeksiyonudur. Mesanede biriken bakteriler idrarın köpürmesini sağlar. İdrar yolu enfeksiyonunda idrar yaparken yanma ve ağrıda olur. Sık sık idrarınız gelir.
  • Kullanılan ilaçların etkisi: Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da idrar köpürebilir. Kullandığınız ilaçların prospektüslerinde bu yan etki yazar.
  • Böbrek rahatsızlıkları: Böbrekler vücudumuzdaki kanı süzerek atık maddelerin idrar ile dışarı atılmasını sağlar. Böbrekler yeterince süzme işlemini yapamaz ise idrarda protein olur ve idrarda köpürme olur.
  • Kanser türleri: Kandaki plazma hücrelerinde olan bir kanser türü idrar köpürmesine sebep olabilir.
  • Şeker hastalığı: Şeker hastalığı böbrekleri de etkiler. Bu sayede idrarda köpürme olabilir.

Köpüklü idrar tedavisi nasıl yapılır?

İdrarın Köpüklü Olması Neyin Sinyalidir?
İdrarın Köpüklü Olması Neyin Sinyalidir?

Öncelikle yapmanız gereken günde en az 2 litre su içmektir. 10-15 gün kadar her gün bu miktar su içtiğiniz halde köpüklü idrar devam ediyor ise üroloji doktoruna gitmeli ve sorunun kaynağını öğrenmelisiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İdrarın Köpüklü Olması Neyin Sinyalidir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin