Kil Hamuru Nedir?
Kil Hamuru Nedir?
  1. Haberler
  2. Diğer
  3. Merak Edilenler
  4. Kil Hamuru Nasıl Yapılır? Kil Hamuru Nedir?

Kil Hamuru Nasıl Yapılır? Kil Hamuru Nedir?

Son dönemde evde kaldığımız günlerde herkes yeni bir hobi arayışına girdi. Kil şekillendirme de bu hobiler arasında oldukça revaçta. Kilin nasıl şekillendirilmesi gerektiği, kullanım talimatları merak konusu oldu. Makalemizde kil hamuru nasıl yapılır?, Kil hamuru nedir? sorularına cevaplar yanında işlenmesi için bilinmesi gereken basit konulara değineceğiz.

Kil Hamuru Nasıl Yapılır?

Son dönemde bir çok mağazada hobi malzemeleri, masa oyunları gibi evde zaman geçirirken sıkılmamızı engelleyecek ürünler oldukça çok satıyor ve revaçta. Kil hamuru da bu malzemelerden biri. Kil hamurunun yanı sıra kili işlemek için kullanılan şekillendirme aletleri ve kuruyan kili dekore etmek için kullanılan boylar ve fırçalar da oldukça popülerleşti.

İnternetten her türlü alışverişi yapabildiğimiz bu dönmede elbette kili de alabiliriz. Kili toprak haliyle alıp evde gerekli ölçüde suyla karıştırıp kendi hamurunuzu yoğurabileceğimiz gibi, bu konuda profesyonel olanlar tarafında mükemmel ölçülerde karıştırılmış ve yoğurulmuş kil hamurları da satılmakta. Kimyasal ve boya içerikli olabilecek havayla kuruyan seramik hamuru kırtasiyelerde zaten satılıyor. Ancak doğal kil renginde (kil türüne göre değişmekle birlikte turuncu, gri, beyaz, kahverengi) kil hamurları da internetten uygun fiyatlara alıcı buluyor. Kil hamurlarıyla birlikte gereken aletleri bir set olarak satan firmalar da mevcut. Kil için gereken malzemeleri sıralamak gerekirse;

  • Kil hamuru ya da toprak kil (suyla karıştırılan)
  • Şekil vermek için kullanılan çeşitli keskiler, aletler
  • Kili kesmeye yarayan kesme teli
  • Merdane
  • Sünger
  • Kil kuruduktan sonra şekil vermek için zımpara
  • Boya
  • Kalıcılık için vernik
Kil Hamuru Nasıl Yapılır?
Kil Hamuru Nasıl Yapılır?

Kil Nasıl İşlenir?

Gerekli malzemeleri temin ettikten sonra geriye, hayal gücümüzü serbest bırakıp kile gereken özeni göstermek kalıyor. Kil hamuru ilk temin edildiğinde bir miktar sert olacağı için öncesinde kullanılacak kadarının su ile birlikte bir miktar yoğurulması tavsiye edilir.

El ısısıyla da birlikte yumuşayarak kendine gelen hamuru merdaneyle açarak tabaklar yapabilir, çeşitli kaselerden ve bardaklardan faydalanarak farklı şekiller verebilir, keskiler ve şekillendiriciler yardımıyla farklı dokular elde edebilirsiniz. Kil hamurunu işlemenin inceliklerine gelirsek şunlardan bahsedebiliriz;

  • Kil hamuru havayla temasında kuruyacağı unutulmamalı kullanılmayan kısımlar hava almayacak bir poşet yardımıyla muhafaza edilmeli ve kuruması önlenmelidir.
  • Şekil verirken elinizin altında bulunacak bir kasa içerisindeki musluk suyu yardımıyla kopan parçaları birleştirebilir, sertleşen parçaları yumuşatabilir, kenar ve köşelerde elinizi ıslatarak yumuşak geçişler sağlayabilirsiniz.
  • İşin özünde çamurdan kek yapmaya benzeyen bir iş olan kili işlemek için bilmeniz gereken en önemli şey çok inceltildiğinde çatlama yapabilecek bir hamur olması. Bu sebeple merdaneyle açarken ya da elinizle açarken ne kadar incelteceğinizi kontrol etmelisiniz. Yaklaşık yarım santimden daha ince kil hamurları kuruma aşamasında çatlama yapma riskine sahiptir.
  • Çok fazla ıslatmak da kuruma aşamasında kilin çok fazla çekerek kırılmasına sebep olabilir. Bu sebeple su kullanırken de dikkatli olmak gerekir. Şekillendirmenize yetecek kadar suyla gereken işlemleri yapmalısınız. Fazla su kil hamurunun homojenliğini de bozarak şekillendirmenize engel olabilir.
  • Kil hamurunu açarken cam, plastik gibi yüzeylere yapışacağını unutmamak gerekir. Bin bir emekle şekillendirdiğiniz kil hamurunu masadan sökemeyebilirsiniz. Bu durumu önlemek için çalışacağınız yüzeye hafif nemli bir tülbent serebilirsiniz. Tülbent yapışmayı önleyecektir.
  • Bir parça süngeri suya batırarak kil objenizin yüzeyini pürüzsüzleştirebilirsiniz.
  • Kil hamuru havada kuruyan bir hamur olmakla birlikte kimileri tarafından kuruma işleminin ardından fırında pişirilerek ekstra dayanıklılık sağlanmaktadır. Ancak evlerimizdeki fırınlar bu işlem için gereken ısıyı bize veremediği için evimizde kurutma işlemiyle kalmak zorundayız.
  • Kil hamuru birkaç saatte kurumuş gibi görünse de sabırsız olmayın çünkü belki de saatlerce uğraştığınız şık tabak bir anda elinizde birkaç parçaya ayrılabilir. Kil hamurunun dış kısmının kuruması birkaç saat sürse de içinin kuruması yaklaşık 24 saat sürmektedir. 24 saatten önce kil objenize yapacağınız müdahaleler kırılmasına neden olabilir.
  • Kuruma işleminin ardından bir parça zımpara kâğıdı yardımıyla kil hamuruna şekil verirken gözden kaçırdığınız kısımları törpüleyerek mükemmelleştirebilirsiniz. Kenar ve köşeleri de zımpara kâğıdı yardımıyla profesyonel bir görüntüye kavuşturabilirsiniz.
  • Zımpara işleminin ardından kalan toz zerreciklerini ıslak bir bez yardımıyla objeyi silerek giderebilirsiniz.

Kil Hamuru Nasıl Boyanır?

Kil hamuruyla olan şekillendirme işlemini bitirdikten sonra geriye en zevkli işlem olan boyama kısmı kalıyor. Bu aşamada birçok boyayı kullanabilirsiniz. Kurumuş kilin mat yüzeyi birçok boyayı işlevsel kılıyor. Bu aşamada akrilik boya, guaj boya ya da sulu boya tercih edebilirsiniz. Boyama işleminin ardından kalıcılığı sağalmak adına bir vernikten yardım almanız gerekir.

En dayanıklı olan yat verniği ile su ile temasından zarar görmeyecek objeler üretebilirsiniz. Ayrıca yüz kat vernik, sır vernik de oldukça dayanıklı sonuçlar çıkaracaktır. Vernikle uğraşmak istemeyen kullanıcılar için ise sprey boya şişelerinde satılan sprey vernikler mevcut ancak bunlar diğer saydığımız vernikler kadar dayanıklı olmayacaktır.

Kil İşlemede Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

  • Kil işlerken bir eldiven kullanmak kil hamurunun ellerde sebep olacağı kuruluğa engel olacaktır. Ayrıca parmak izini de engellediğinden daha mükemmel sonuçlar çıkarmanızı sağlar.
  • Kil hamurundan ürettiğiniz objeleri olabildiğince sıvı temasından uzak tutmaya gayret edin çünkü suyu gören kil tekrar kendini bırakarak formunu kaybedecektir.
  • Vernik kullanılmış objeleriniz sıvıya bir nebze daha dayanıklı olsa da gıda temasına uygun değildir. Ürettiğiniz tabak bardak ya da kaseleri gıda tüketmek için kullanamazsınız.

Tüm inceliklerini öğrendiğiniz kil işleme sanatını şimdi uygulayarak evde kaliteli zaman geçirebilir sevdiklerinizle birlikte aktiviteler yapabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kil Hamuru Nasıl Yapılır? Kil Hamuru Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.