Kredi yöneticisi nasıl olunur, maaşları ne kadar? sorularının cevapları ile birlikte iş imkanları hakkında da bilgiler bu mesleği yapmayı planlayan kişilerin araştırdıkları konular arasında yer almaktadır. Kredi yöneticisi, müşterilerin kredi başvuruları ile ilgili iş ve işlemlerini yürütmekle sorumludur. Birey ya da firmaların finansal durumlarını analiz ederek kredi komitesine çeşitli raporlar hazırlar ve kredi taleplerini onaya sunar.
Kredi Yöneticisi Nasıl Olunur?
Kredi derecelendirme uzmanı yani kredi yöneticisi olmak amacıyla öncelikli olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim vermekte olan İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinde yer alan ekonomi, işletme, maliye gibi ilgili bölümlerden lisans derecesi ile mezun olma koşulu aranıyor. Ayrıca kredi yöneticisinde bulunması gereken özellikler arasında hizmet veren kurumun iç işleyişini hakim olmak, problemler ile karşılaşıldığı esnada çözüm üretme becerisi sergileme, sözlü ve yazılı iletişim becerisi sergileme, işbirliği ve ekip çalışmasına yatkınlık göstermek, ve disiplinli bir şekilde çalışma özelliği sergilenmek gibi pek çok özellik aranır.
Kredi Yöneticisi Olma Şartları Nelerdir?
Kredi yöneticisi olmak amacıyla öncelikli olarak 4 yıllık eğitim veren üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, hukuk, ekonomi, ekonometri, istatistik ve kamu maliyesi, gibi bölümlerden eğitim aldıktan sonra kamu kurumlarında çalışabilmek amacıyla KPSS girme şartı aranıyor.
Kredi Yöneticisi Ne İş Yapar?
- Yönetim bile beraber, kredi politikaları başta olmak üzere kredi limitleri ile prosedür ve standartların uygulanması ile ilgili çeşitli çalışmalar yapmak,
- Kredi personelini denetlemek,
- Borç ödemesi gerçekleştirmeyen müşteriler ile ödeme düzenlemelerini tartışmak ve müzakere etmek,
- Müşteri şikâyetleri ve problemlerini ele almak ve çözüm önerileri sunmak,
- Müşterilerin gereksinimlerini daha iyi bir şekilde karşılayabilmeleri amacıyla yeni tip krediler ile beraber diğer mali ürün ve hizmetlerden haberdar olmak,
- Kredi dosyalarını yönetime iletmek,
- Kredi bilgilerini gizli tutmak suretiyle müşteri güvenini kurmak,
- Kredi sözleşmelerinin başvuru sahibine ilgili olan hükümler ile beraber tanımlamak ve tamamlamak,
- Kredi başvurularını oluşturmak ve bu açıdan kredi komitelerine göndermek,
- Müşterilerin, finansal durumlarını değerlendirerek ödeme planları oluşturmak,
- Kredi risk raporlarını oluşturmak,
- Kredi tahsis işlemleri açısından kredi verileri ile mali tabloları analiz etmek,
- Müşteriye kredi temini hususunda rehberlik etmek,
- Kredi başvuruları açısından bilgi vermek ve süresi ile beraber ilgili problemleri cevaplamak açısından başvuru sahipleri ile görüşmek,
- Kredi başvuruları ve belgelerini değerlendirmek
Kredi Yöneticisi Maaşları Ne Kadardır?
Kredi yöneticisi maaşları ile ilgili genel itibari ile özellikle de çalışılan yıl, yabancı dil ve eş durumu ile çocuk durumu, meslek için gerekli olan bilgi ve tecrübe gibi kriterler göz önünde bulundurularak değişiklik gösterebilir. Göreve yeni başlangıç yapan bir personel, başlangıç itibariyle özellikle de 4500 TL ile 5500 TL arasında bir maaş alırken, kurumda 15 yıl boyunca faaliyet gösteren ve halen aktif bir şekilde çalışan kredi yöneticisi ise 10 bin TL’ye kadar maaş alabilir.
İş İmkanları Nelerdir?
Kredi yöneticisi iş imkânları ile ilgili genel itibari ile gerekli olan eğitimin alınmasından sonra özel sektörde faaliyet göstermek amacıyla öncelikli olarak en az 5-6 yıl boyunca stajyer kredi yöneticisi olarak çalıştıktan sonra artık profesyonel bir şekilde finans kuruluşlarında kredi yöneticisi olarak çalışmak mümkündür.