Su ile inceltilmesi mümkün olan şeffaf bir boya çeşididir. Tercihe göre; kuru, sıvı ya da tüp şeklinde temin edilebilir. Birçok farklı alternatifi mevcut olup kullanılması gereken suyun miktarına göre kıvamı değişkenlik gösterir. Genellikle kâğıt yüzeyler üzerine fırça yardımı ile uygulanan bir boyama tekniği olan sulu boya çocuklar kadar yetişkin bireyler tarafından da severek kullanılır. Uygulama sırasında boya paleti ve fırçalardan yardım alınır.
Sulu boya tekniğinin uygulanmasına boya kadar fırçaların da önemi oldukça fazladır. Çalışma üzerinde doğrudan bir etkisi bulunan fırçalar; büyüklüğüne ve suyu tutabilme kapasitelerine göre farklılık gösterir. Bu boyama tekniğinde; detayların düzgün ve istenilen sonuçlarda olabilmesi için ince uca sahip boya fırçalarının kullanımı tercih edilir.
Bu tekniğin uygulanması sırasında fırçalar kadar önemli olan bir başka husus ise kullanılan kâğıttır. Doğru sonuçların alınabilmesi için kullanılan kâğıdın en az 300 gr ya da üzeri bir ağırlıkta olması gerekir.
Geniş bir ürün yelpaze bulunan sulu boyaların; başlangıç seti ya da profesyonel kullanımlar için uygunluk sağlayan seçenekleri mevcuttur.
Yazımızın devamında özelliklerine, yapısına ve kullanım şekillerine dair gerekli bilgiler mevcuttur.
Sulu Boya Alternatifleri
Sulu boyalar; çocukların severek kullandığı kırtasiye ürünleri arasında yer alır. Bu nedenle okul alışverişi listesinde de bulunur.
Çabuk kuruyabilen bir boya çeşidi olmakla birlikte saydam bir renk yapısına sahip olmasından dolayı kapatıcı özelliği azdır. Bu nedenle kullanılan koyu renklerin daha açık tonlardaki renkler ile kapatılması mümkün değildir. Tüm bu faktörlerden dolayı uygulama esnasında düzeltme yapılabilmesi zordur. Bu sebeple diğer tekniklere göre daha zor olduğu bilinir. İstenilen pigmentlerin elde edilebilmesi için satın alınan boyanın kaliteli olması oldukça önemlidir.
Boya takımları arasında; 12’li, 24’lü, 36’lı ya da 48’li renk alternatifleri bulunuyor. Yapılacak uygulamada kullanılmak istenen renk sayısına göre ilgili alternatifler arasından seçim yapılabilir. Eğer herhangi bir renkten daha sık kullanılması gerekirse ya da daha fazlasına ihtiyaç duyulursa tekli şekilde satılan tablet veya tüplü sulu boya çeşitleri ile gereken ihtiyaç karşılanabilir. Tablet boyaların bilinen bir diğer adı taş sulu boyadır. Aynı amaca hizmet eden ürünler olsalar da taş boyaların içerisinde yer alan materyaller farklılık gösterebilir. Genellikle profesyonel kullanımlar için tercih edilirler ve çabuk tüketilmeleri gerekir. Aksi halde içerisinde az oranda su bulunması nedeni kuruması olasıdır. Tablet boyalar kuruduğu zaman biraz suyun yardımı ile tekrar kullanılabilir duruma gelir. Tüp boyaların kıvamı ise daha macunu andırır. Bu boya çeşidi genellikle palet yardımı kullanılır.
Ünlü ressam Van Gogh’tan adını alan sulu boya seti en çok tercih edilen ürünler arasında yer alır. Profesyonel kullanımlar için uygunluk sağlar. Bu set içerisinde tüm renklerin bir kutuda yer alması kullanım kolaylığı sağlar. Bu ürünün tercih edilmesi durumunda sağladığı avantajın dezavantaja dönüşmemesi adına temiz çalışılması gerekir. Çünkü renklerin kirlenmesi meydana gelecek sonuçları doğrudan etkiler. Böyle bir durumda temiz bir peçete yardımı ile boyaların üst tarafları dikkatli bir şekilde temizlenir.
Yaygın olarak kullanılan bir diğer set ise tüplü ürünlerden meydana gelir. Genellikle sanatçılar ve profesyoneller tarafından tercih edilen bu set daha renkli ve daha sonuçlar elde edilmesine olanak tanır. Aynı zamanda kullanılan kâğıt tarafından yoğun bir şekilde emilir. Bu durum oldukça avantaj sağladığı için daha fazla rağbet görmesini sağlar. Tüplü ürünler set şeklinde ya da tekli halde satışa sunulur. Genellikle profesyonel kalitesi ile bilinen bu boya çeşidinin artist kalite düzeyinde de seçenekleri bulunur. Kıvamı macunu andırırken, nemli bir dokusu vardır. Daha yavaş kuruması ile bilinen tüplü sulu boya çeşitlerinin içerisinde; nemli olmasını sağlayan gliserin ve bal gibi maddeler bulunur. Bu boya çeşidi suda daha iyi çözündüğü için farklı tonlardaki renkleri elde etmek mümkün olur. Bu durum daha çok avantaj sağlamasına imkân verir.
Sulu boya kalemleri de rağbet gören kırtasiye ürünleri arasında yer alır. Sulandırılarak da kullanılabilen bu ürünler daha çok grafik tasarımcıları ve mimarlar gibi hassas çizim yapan kişiler tarafından tercih edilir. İnce çizimlerin haricinde gölgeleme işlemleri için de ideal bir yapı sergiler. Tercihe göre normal kuru kalem gibi de kullanılır. Öğrencilerin kullanımına uygunluk sağlayan ürünler okul grubu olarak adlandırılır. Sanatçıların tercih ettiği çeşidi artist kalite iken profesyonel kalite olarak bilinen kalemler de bulunur.
Sulu boyaların sıvı olan çeşitleri de vardır. Genellikle plastik veya cam şişeler ile satışa sunulur. Özellikle illüstratörler veya grafikerler tarafından tercih edilir. Sağladığı en büyük avantajlardan bir tanesi çok daha canlı renkler elde edilmesine olanak tanımasıdır. Aynı zamanda bu ürün çeşidini kullanırken uygulama esnasında yapısından kaynaklı olarak sulandırmaya gerek yoktur. Bu ürünlerde renk karışımı yapılabilmesi mümkün değildir. Bu da en büyük dezavantajıdır. Diğer ürün çeşitleri gibi set şeklinde ya da tekli olarak temin edilebilir.
Daha spesifik tarzda bir sulu boya çeşidi istiyorsanız simli sulu boyaları tercih etmeniz gerekir. Bu ürünler dekoratif amaçlı kullanımların yanı sıra özel amaçlar içinde ideal bir yapı sergiler. Parlak bir yapıya sahip olan bu boya çeşidi özellikle çocuklar tarafından oldukça sevilir.
Kullanılan Yardımcı Gereçler
Bu tekniğin uygulanması sırasında farklı malzemeler kullanılır. Bu ürünler boyanın içine karıştırılmak ya da boyanın uygulanması sırasında uygulanmak anlamında çeşitlenir. Profesyonel sanatçıların tercih ettiği ürünlerin arasında; maskeleme sıvısı, vernik, arap zamkı, öküz ödü, gliserin, inceltici ve benzeri pek çok farklı materyal bulunur. Kullanımı tercih edilen bu yardımcı malzemelerin bir kısmı boyanın içine karıştırılırken bir kısmı da işlem sonrasında resmin üstüne uygulanır. Bu sayede yapılan çalışma daha doğru ve düzgün bir şekilde tamamlanmış olur.
Bu tekniğin uygulanması sırasında palet ve su kabının dışında farklı aparatlardan da yardım alınır. Resim kâğıdının konulması için kullanılan altlık bu ürünler arasında yer alır. Altlık; daha titiz ve temiz çalışmayı seven kişilerin tercihi olur. Palet ise kullanılacak boyaların karıştırılmasına ya da gereken durumlarda sulandırılmasına olanak tanır. Palet üzerinde değişik renklerdeki boyaların koyulabilmesine imkân veren ufak oyuklar vardır.
Yardım alınan bir başka ürün su kabıdır. Fırçaların temizlenmesini böylelikle renklerin istenilen şekilde elde edilmesini sağlar. Genellikle kabın içerisinde bulunan suyun durumunu kontrol edebilmek için cam ya da şeffaf olanlar tercih edilir.
Bu uygulamayı daha rahat yapabilmek isteyen kişilerin şövale temin etmesi gerekir. Ayaklı olan modellerin yanı sıra masa üstünde kullanım olanağı tanıyan çeşitleri de bulunur.
Sulu Boya Yaparken Kullanılabilecek Fırça Çeşitleri
Bu uygulamanın yapılabilmesi için fırça kullanılması şarttır. Bu ürün; sap, yüksük ve kıl olarak adlandırılan üç bölümden meydana gelir. Kullanılan fırçanın kalitesini ise büyük oranda kıl kısmı belirler.
Samur, öküz, at gibi hayvanların kıllarından elde edilen doğal fırçalar en sık kullanılan ürünler arasında yer alır. Çünkü bu ürünler; pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Bu nedenle de daha fazla boya tutar ve boyanın ilgili zemine aşamalı olarak aktarılmasını sağlar. Kusursuz sonuçlar elde edebilmek isteyenlerin seçimi; özellikle Sibirya samurunun kıllarından üretilen fırça çeşitlerinden yana olur.