Mülakatlarda en sık yapılan hatalar, işe alımlarda bu önemli süreci ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Aslında geneli basit hatalar olsa da mülakat için yapacağınız bu hatalar işe alınmanıza engel bir durum teşkil edebilir.
Mülakatlarda En Sık Yapılan Hatalar
Eğer siz de bir mülakat sınavına giriyor veya işe girmek için görüşmeler yapıyorsanız, aşağıda yer verilen en sık yapılan mülakat hatalarını yapmamaya özen göstermeniz gerekir.
Telefonla İlgilenmek
Mülakat görüşmelerinde telefonunuzla ilgilenmeniz, yapabileceğiniz en büyük hatalardan biridir. Karşınızda sizin işe alınmanızı sağlayacak ciddi bir heyetin olduğunu unutmanız, sonuç itibarıyla işe alınmanıza engel olabilir.
Telefonunuzu sessize aldıktan sonra masaya koymak yerine, tamamen kapatarak cebinizde tutmanız gayri ciddi bir görüntü oluşmasını engelleyecektir. Karşı tarafa kötü izlenim vermenin yanı sıra telefonla ilgilenmeniz, sizin dikkatinizin dağılmasını ve sorulan sorulara beklenilen cevapları vermenizi de engelleyebilir.
Üzerinde Çok Çalışılmış Cevaplar Vermek
Birçok insan mülakata giderken, ilgili sektör hakkında sorulan mülakat soruları hakkında ciddi araştırmalar yapmaktadırlar. Bu araştırmalar neticesinde, verilecek cevapların üzerinde çalışılmış bir izlenim ortaya çıkar. Size sorulan sorulara üzerinde pratik bir şekilde çalışılmış cevaplar vermek yerine, benzer cevapları daha farklı şekillerde vererek doğal ifadeler kullanmanız gerekir.
Çok Kısa veya Uzun Cevaplar Vermek
Mülakatlarda en sık yapılan hatalar arasında sürekli evet veya hayır gibi çok kısa cevaplar vermek, mülakat sınavında olumsuz izlenim bırakmanıza neden olabilir.
Bunun yanı sıra sorulan soru ile alakalı olmayan tamamen dağıtılmış cevaplar vermeniz yine kafa karışıklığına neden olacağı için, kaçınılması gereken cevaplardır. Bunun yerine birkaç cümlelik öz ve anlamlı cevaplar vermeniz daha faydalı olacaktır.
İşverenden Şikayetçi Olmak
Mülakat yaparken düşebileceğini hatalardan biri de işverenden şikayetçi bir tavır sergilemektir. Üstelik şikâyeti sıklıkla dile getirmeniz, mülakatın olumsuz sonuçlanacağını en başından belli etmenize neden olacaktır.
Mevcut işvereninizden memnun olmadığınızı ifade etmek istiyorsanız, bunu keskin cümleler yerine daha yumuşak cümleler ile dile getirmeniz yerinde olacaktır. Ancak böyle bir cevap vermek için herhangi bir zorunluluğunuz yoksa, mevcut işvereninizi şikâyet etmemeye özen göstermeniz gerekir.
Gereksiz Yere Özür Dilemek
Sürekli özür tekrarları yapmak, mülakat sınavında yapacağınız önemli hatalardan biridir. Hata sadece size mahsus bir durum değildir. Karşınızdaki heyette iş ve günlük yaşantılarında çeşitli hatalar yapabilirler.
Sıklıkla özür dilemek yerine daha dikkatli davranarak özür dileyecek hatalar yapmaktan kaçınmanız en mantıklı olanıdır. Ancak görgü kuralları çerçevesinde yapacağınız hatalar nedeniyle, basit bir şekilde özür dileyebilirsiniz.
Soru Sormaktan Çekinmek
İş görüşmelerinde sadece tek taraflı olarak soruların gelmesi, hayatın doğal akışına aykırı bir durumdur. Elbette ki sizi mülakata alan kişiler, daha fazla soru soracaktır. Ancak sizin işe ciddiyetle baktığınızı göstermeniz için, karşı tarafa uygun bazı soru cümleleri yönetmeniz daha yerinde olur.
Uyduruk Cevaplar Vermek
Size soru soran kişi veya kişilerin, başvuru yaptığınız sektörde sizden daha tecrübeli olabileceklerini unutmayın. Bu yüzden vereceğiniz uydurup cevaplar, karşı tarafın rahatlıkla anlayacağı cevaplar olacaktır.
Abartıya Kaçmak
Kendinizi anlatırken veya sorulan sorulara cevap verirken, abartıya kaçmadan mutlaka uzak durmanız gerekir. Kendinize göre hazırlayacağınız senaryo, karşı taraf için büyük ihtimalle itici gelecektir.
Kendinizi en iyi şekilde ifade edip en iyi yönlerinizi öne çıkarmaya çalışmanız, karşı taraftan olumlu bir tepki alabilir. Ancak bunu olmayan yönlerinizi abartarak dile getirmeniz, görüşmenin olumsuz sonuçlanmasına neden olacak etkenlerden biridir.