Nasır nedir? Sorusunu; Genellikle ayağın kemik bölgesinde oluşan bir deri hastalığıdır ve bu bölgelerin çoğu zaman ayağın yapısına uygun olmayan, sürtünme ve baskı yapan ayakkabılarla temas etmesidir olarak tanımlayabiliriz.
Cildimiz dış çevre ile sürekli temas halinde olduğu için vücudumuzun en savunmasız kısımlarından biridir. Özellikle gün içinde ayakları ayakkabı içinde beklediği için sık sık yürüyen veya ayakta duran kişilerde bazı cilt hastalıkları olacaktır. Ayak nasırları en sık görülen tipidir. Ayak ve ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar arasında sürtünme, sıkma ve benzeri nedenlerle oluşan bir sağlık sorunudur. Ayaklarda nasır çok ağrılı ve ağrılı bir durumdur. Cildin dış olumsuz etkenlere karşı savunma mekanizmasıdır. Ayak nasırları, cilt sertleştikçe ve buna bağlı olarak esnekliğini kaybettikçe gelişir ve geliştikçe daha ağrılı ve tedavisi daha zor hale gelmeye başlar. Bu nedenle vücudun herhangi bir yerinde nasır görülürse, kötüleşmemesi için derhal tedavi edilmelidir.
Nasır Belirtileri
- Nasır bölgesinde belirgin ağrı
- Nasır cilt bölgesinin kalınlaşması ve sertliği
- Nasırların ağrılı kısmının geç dönemde renk değişimi ve büyümesi
- Nasır çevresinde iltihaplanma
- Kalınlaşmış deride nasır ucunu oluşturur
- Hafif nasırlar rahatladıktan sonra ağrı kaybolur
Nasır Oluşumunun Nedenleri
Ayaklarda nasırların en sık nedeni sağlıklı ayaklara uygun olmayan ayakkabı giymektir. Ancak çoğu zaman yüksek topuklu ayakkabı giymek de nasır oluşumunu tetiklemektedir. Ayağa uygun olmayan ayakkabı giymek ve ayağı sert bir yere vurmak da nasır oluşumuna neden olan bir etkendir.
Uzun süre ayakkabı giyen ve gün içinde terleyen kişilerde de sıklıkla nasır görülür. Ayakkabılara ek olarak, uzun süre çıplak ayakla yürüyen kişilerin ayaklarında nasır olma olasılığı daha yüksektir.
Nasır oluşumuna neden olan diğer faktörler ise ayağın belirli bir bölgesine sürekli baskı, ayağa takılan aksesuarlardan kaynaklanan aşınma veya sürtünme ve yürümenin önündeki engellerdir.
Nasır Tedavisi
Nasır tedavisi sürecinde; nasır bandı, krem, dondurma işlemi, nasırların mekanik olarak vücuttan uzaklaştırılması gibi kişi de bulunan nasırın durumuna göre tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Nasırın boyutuna göre nasır bandı seçilir. Banttaki ilaçla nasır yumuşar ve soyulur. Piyasada çeşitli nasır bandır türleri vardır ve kullanım süreleri farklıdır. En uygun bandın seçilmesi için uzmanlara danışılmalıdır.
Nasır kremi sertleşmiş bölgeleri yumuşatma ve eksfoliye etme işlevine sahiptir. Çok ilerlemiş durumlarda nasırın çıkarılması gerekebilir. Çok kalınlaşmış ve sertleşmiş nasırların tedavi sürecinde 7-10 gün boyunca çeşitli kremler ve ilaçlar kullanılarak nasırlı bölgenin yumuşatılması sağlanmalıdır. Daha sonra yumuşayan bölgeden nasırı çıkartılır ve temizlenir.
Kriyoterapide nasır dokusu dondurularak yok edilir. Kriyoterapi -190 derecede nitrojen oksit gazı veya sıvı nitrojen kullanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem esas olarak yumuşak nasırlar için uygundur.
Listemakale.com