Ramazan ayında insanların beslenme alışkanlıkları ve tükettiği besinler genel olarak değişmektedir. Bu nedenle metabolizmada bazı değişiklikler açığa çıkar ve metabolizmanın güç kaybetmesine bile yol açar. Bunu önlemenin yolu sağlıklı ramazan menülerinden geçmektedir.
Ramazan Menüsünde Neler Olmalıdır?
Ramazan menülerini iki farklı şekilde düşünmek gerekir sahur ve iftar menüleri. İftar menüleri genel olarak sahur menülerine göre daha doygun bir haldedir. Ve bu sebepten ötürü iftar menüsü için hazırlanabilecek sağlıklı menü sayısı sahur menüsüne kıyasla daha fazla olacaktır. Genel olarak bu ayda menülerimizi protein ağırlıklı tutmamız gerekmektedir. Bunun nedeni uzun süreli aç kalınan günlerde kas yıkımının önüne geçebilmektir.
İftar Menüsü
İftar menüsü ramazan ayında büyük bir öneme sahiptir. Menü hazırlanırken protein, karbonhidrat ve yağ oranlarına dikkat etmek gereklidir. Hiçbir şekilde aşırıya kaçılmamalı ve ağır şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bağırsak ve mide sağlığı için lifli gıdalar tercihi çok doğru olacaktır. Sıvı tüketimi olarak gazlı içecekler tercih edilmemeli ve sürece yayılarak gereken su miktarı su içilmelidir.
İftar Menüsü Örneği
- 1 bardak su
- Bir küçük kase mercimek çorbası
- 4 kepçe kıymalı kuru fasulye yemeği
- 1 tabak pirinç pilavı
- 1 kase hoşaf
Sahur Menüsü
Ramazan ayında saatlerce oruç tutarken bizi ayakta tutabilecek ve midemize zarar vermeyecek bir sahur menüsüne ihtiyaç duyarız. Bu menü protein destekli bir menüden geçmektedir. Protein destekli beslenme bizi uzun süreler tok tutacağı gibi kalori desteği de büyük oranda fazladır. Aynı zamanda, su tüketimine önem vermeli, iftar ile sahur arasında sıvı tüketimini sürece yayarak tüketmeliyiz. Sahur menüsünde lifli gıdalar tüketmek bağırsak hareketlerimize yaralı olacağında tüketilmesi gerekli besinler arasına girmektedir.
Sahur Menüsü Örneği
- Bir dilim tahıllı ekmek
- 1 haşlanmış yumurta
- Bir küçük kase yulaflı çorba
- 1 porsiyon meyve
- 2-4 tane yaş hurma
- 8-10 fındık
Yukarıda belirttiğimiz menü örneklerindeki tarzlarda iftar ve sahur menülerinizi hazırlarsanız hem yeteri kadar beslenmiş hem de vücudunuz için gerekli vitamin ve mineralleri almış olursunuz.
Ramazan ayında oruç süresi oldukça uzun bir süre olduğu için birden bire iftarda yemeğe başlayıp bir anda midenin dolmasını sağlamak doğru bir beslenme şekli değildir. Örneğin; başlangıçta bir miktar çorba içtikten sonra bir süre bekleyip yemeğe devam etmek daha uygun olacaktır.