Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Dijital Pazarlamada önemli bir rol oynayan sosyal medya yönetimi nedir?, doğru sosyal medya platformlarının seçimi nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını bulacağınız yazımızda sosyal medya stratejisi geliştirmek için ipuçları da yer alıyor.

İlgi uyandırma, potansiyel müşterilerin ilgisini çekebilme ve bu ilgiyi devam ettirebilme, satış yapabilme, okuyucuyu web sitesini ziyaret etmeye çekebilme aslında birbiri ile çalışan birçok parçanın uyumu ile gerçekleşebiliyor.

Pazarlama için ayırdığınız bütçenizi en etkin şekilde kullanmak istiyorsanız özellikle de bir işletme sahibi iseniz, her dijital pazarlama taktiği hakkında detayları bilmeniz gereklidir. Bu şekilde hangi taktiğin işletmenize uygun olduğuna karar vermeniz ve strateji geliştirmeniz daha kolaylaşacaktır.

Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

Facebook, Twitter, Pinterest gibi sosyal medya kanallarını hepimiz biliyoruz ve muhakkak bir tanesini kullanıyoruz. Peki, bu sosyal medya kanalları işletmenizi büyütmenize nasıl katkıda bulunabilir?

Sosyal medya yönetimi; Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube, Pinterest, Tumblr, Tik Tok gibi sosyal medya kanallarına içerikler oluşturma, bu içerikleri yayınlama, tanıtma ve yönetme sürecine verilen addır. Hedeflediğiniz kitle ile etkileşim kurma yöntemleri geliştirmek, erişim sağlamak ve görünür olmayı artırmak için fırsatlar yaratmak sosyal medya yönetimi içinde yer alan diğer ögelerdir.

Doğru Platformlar Nasıl Seçilir?

Sosyal medya adeta stratejik bir oyun gibidir. Doğru zamanda doğru hamleleri yapmak gerekir. Hemen bilinir sosyal kanallarda aksiyon almak yerine hangi platformun veya platformların web sitenize veya işletmenize uygun olduğuna karar vermelisiniz. Aşağıda size bir bakış açısı oluşturabilecek açıklamalar yer alıyor.

Instagram: Görsel içerikler açısından zengin bir platform olan Instagram, özellikle görsel içerik oluşturan markaların en gözde sosyal medya mecrasıdır. Genel anlamda incelendiğinde kadın kullanıcı sayısı fazladır. Erkek kullanıcı sayısı daha azdır. Genç-orta yaş kitlesine sahiptir. Kullanıcı eğilimlerine bakıldığında yaşam tarzı, moda, sanat alanlarında ürün ve hizmetlerin daha kolaylıkla kitlelere ulaştığı görülür.

2016 yılından 2020 yılına kadar sosyal mecraların kullanım sayıları ile ilgili We Are Social’ ın yaptığı çalışmaya göre Instagram, yaklaşık 1 milyar kullanıcı sayısı ile dünya genelinde 3. En fazla kullanıcı sayısına sahiptir. Türkiye’deki kullanıcı sayısı ise yine aynı çalışmaya göre 38 milyon kullanıcıdır.

Facebook: Genel bir inceleme yapıldığında, Facebook kullanıcıları farklı yaş aralıklarındadır. Cinsiyet ve yaş grupları arasında denge bulunur. Geniş kitlelere ulaşabileceğiniz bir platformdur. 2020 yılı verilerine göre küresel bazda en fazla kullanıcı Facebook’ da yer alıyor.

Twitter:  Her ne kadar popülaritesi düşüyor olsa da Twitter etkili sosyal mecralara arasında yer alıyor. 2020 yılı itibari ile kullanıcı sayısı 340 milyondur. Türkiye’de aktif kullanıcı sayısı 11.8 milyondur. Hemen belirtelim yukarıda belirttiğimiz çalışmaya göre Türkiye’de de Twitter kullanıcı sayısı her geçen gün düşüyor. 2019 yılı ile kıyasladığımızda ülkemizde bu platformun kullanıcı sayısı 2020 yılında %3.2’lik bir düşüşe sahiptir.

Bu oranlara rağmen platform trend konular ile etkileşim oluşturmak isteyen markalar tarafından tercih ediliyor.

LinkedIn: B2B yani Türkçe anlamı ile Şirketten Şirkete tanıtım, pazarlama, satış ve etkileşim kurmak isteyen marklar LinkedIn’i tercih ediyor. Zaten platformun kuruluş ve işleyiş amacı tamamen iş odaklıdır. Bu platformda iş unvanlarına, sektörlere ve şirket türüne göre etkileşim kurabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Bu platformun kullanıcı sayısı her geçen gün artmaktadır.

YouTube: Arama motoru olarak Google’dan hemen sonra gelen YouTube, video içerikleri ile kitlelere ulaşmayı hedefliyorsanız kullanabileceğiniz en iyi platformdur. Diğer kanallar üzerinden de paylaşım yapabileceğiniz bu platform sınırsız video barındırabilmektedir.

Pinterest: Görüntü odaklı olan paylaşımlarınız için ideal platformlardan biri olan Pinterest, kendin yap ürünleri, dekorasyon, sağlık, sağlıklı yaşam, fitness gibi alanlarda olan işletmeler için ideal bir paylaşım ve tanıtım platformudur.

Sosyal Medya Yönetimi İçin Tutarlılık Önemlidir

Sosyal medya yönetimi için tutarlı davranışlar sergilemek gereklidir. İşletmelerin hepsi birbirinden farklıdır. Bu nedenle sosyal medya davranışlarının da birbirinden farklı olması normaldir. Bir işletmenin izlediği sosyal medya stratejisi ürün gamı benzer bile olsa aynı etkiyi yaratmayabilir. İşte bu nedenle kendi işletmenize özgü stratejiler belirlemeniz faydalı olacaktır. Gönderi sıklığınız, gönderi zamanlarınız tutarlı bir temele oturmalıdır.

Eğer hedeflediğiniz veya edindiğiniz müşteri kitlesinin ilgisini canlı tutmaz iseniz bu potansiyeli hızlı bir şekilde kaybedebilirsiniz. Bu nedenle işletmeniz veya web siteniz için bir sosyal medya yayın programı oluşturmanız faydalı olabilir. Programınızdan neyi ne zaman yayın alacağınızı ve hangi kanallardan paylaşım yapacağınızı detaylı olarak takip etmeniz kolaylaşacaktır.

Yayın takip programı oluşturmanın yanı sıra önem taşıyan bir başka konu da paylaşım, etkileşim ve yayın performanslarını ve etkilerini ölçümleyebilmektir. Kullanacağınız sosyal medya kanallarının birçoğu sosyal medya işletme profilinizde bu bilgileri görmenize olanak tanır. Kontrollerini düzenli olarak yaptığınızda sonraki gönderileriniz için stratejiler belirleyebilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetimi Neden Önem Taşır?

Sosyal medya yönetimi nedir? sorusuna cevap verirken aslında neden önemli olduğuna dair birçok ipucunu sizler ile paylaştık. Potansiyel ve var olan müşteriler ve web sitesi kullanıcılarının hemen hepsi sosyal medyayı aktif olarak kullanır. Web sitelerinin içeriklerini, işletmelerin paylaşımlarını bu kullanıcıların hepsi sosyal medyada görmek isterler. Bu bir nevi güven duygusu ve markalaşma hissini de yaratır. Ayrıca, sosyal medya yönetimi diğer fiziki reklam planlamaları ile kıyaslandığında oldukça uygun maliyetlidir.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sosyal Medya Yönetimi Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin