Tahmin edildiğinden daha fazla kişide uykusuzluk sorunu vardır. Bu sorun dönem dönem artış gösterebileceği gibi, müdahale edilecek boyutlara da ulaşabilir. Uykusuzluk nadir olarak görülmez ve çok fazla kişinin kaygı yaşamasına neden olabilir. Uykusuzluk ile başa çıkmanın yolları sayesinde, uyku daha düzenli bir hale getirilebilir. Uykusuzluk ile başa çıkmak isteyenler ilk olarak oluşturdukları uyku planına sadık olmalıdır.
Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, uykusuzluğu daha başa çıkılabilir bir hale getirir. Geceleri uykuya dalma konusunda sorunlar varsa, gün içerisindeki kısa uykulardan uzak durulmalıdır. Doğal ışıktan yararlanılarak, kişinin kendi vücudunu uyandırabilmesi sağlanmalıdır. Uykuya engel teşkil eden durumlardan uzak durulduğu zaman, uykusuzluk ile başa çıkmak daha kolay olur.
Uykusuzluk Duş Yapmak İle Giderilebilir Mi?
Uykusuz kalan kişiler, yatak içerisinde defalarca dönse de bir türlü uykuya geçemeyebilirler. Saatin ilerlemesi ve uykunun gelmemiş olması, insanların sinirlenmesine de neden olabilir. Bunun yerine uykusuzluk yaşayanlar, ılık bir duş alarak uykuya geçmelerini daha kolay bir hale getirebilirler. Duş alma konusu insanların kendi tercihidir.
Gündüz duş alanların sayısı, gece alanlara göre daha fazla olsa da gece duşu daha faydalıdır. Gece alınan duş sonrası daha rahat bir uyku uyunabilir. Gece duş almak daha relax olunmasına yardımcıdır. Daha az koşturmaca olduğu için de gece duşu daha çok tercih edilir. Uyku üzerindeki etkileri de düşünüldüğü zaman, gece duşunun daha faydalı olduğu görülebilir.
Uykusuzluk İçin Etkili ve Kolay Çözümler
Uykusuzluk yaşayanlar bunun için çok fazla çözüm önerisi araştırabilir. Fakat en bilinen uykusuzluk çözümü yatmadan önce yorulmaktır. Böylece daha kaliteli bir uyku uyunabilir. Bir diğer kolay ve etkili çözüm ise yatak odasının yeniden düzenlenmesidir. Odada TV ya da bilgisayar varsa, bu uykuya geçmeyi zorlaştırır.
Bunlardan uzak bir yatak odası oluşturmak uykusuzluk için çok etkilidir. Uykuya rahat dalabilmeyi sağlayan bir diğer yol ise, kişilerin kendisini endişeye sokan ya da sinirlendiren durumları unutmasıdır. Böylece uykuya geçebilmek daha rahat bir hale gelir. Bunu alışkanlık haline getirmek sağlıklı uyku düzeni oluşmasına da yardımcı olur.
Uykusuzluk İçin Doktora Gidilmeli Midir?
Çok fazla kişi uykusuz kalsa da, bunun için doktora gitmeyi pek gerekli görmez. Fakat bazı uykusuzluklar tehlikeli hastalıkların habercisi de olabilir. Bunu anlamak içinde bir uzman doktorun muayenesi gereklidir. Uykusuzluk artık çözülemeyecek boyutlarda ise mutlaka bir doktordan yardım almak gerekir. Yüksek tansiyon, kalp krizi, tiroid uykusuzluk ile ortaya çıkabilir. Teşhisin yapılabilmesi için durumun ertelenmemesi gerekir. Uykusuzluk için doktora gidenler ilk olarak uyku düzeni oluştururlar.
Erken yatmak ve kalkmak uyku düzenini oluşmasında başarılı bir çözümdür. Gelişmiş uykusuzluklarda doktorun hastayı görmesi şartı vardır. Bir ilaç tedavisi yapılacaksa buna mutlaka uzman doktor karar verir. Uykusuzluk için doktora gitme konusu ertelenecek durumlardan değildir.
Uykusuzluk Uyku Planıyla İlgili Olabilir Mi?
Çoğu kişinin uykusuzluk yaşamasının baş nedeni, kötü bir uyku planı olmasından kaynaklanır. Araştırmalar bilgisayarda vakit geçirenlerin, fiziksel çalışanlardan daha zor uykuya daldığı gösterir. Bu durum yetişkin ve çocuklarda aynı şekildedir.
Gün içerisinde yorulan vücut, uykuya geçme konusunda daha az sorun yaşar. Uyku planının düzenlenmesi bu aşamada daha önemli bir hale gelir. Uykusuzluğun farklı hastalıklara davetiye çıkarmaması için, düzenli uyku şarttır. Eğer ki kontrol edilemiyorsa farklı yardımlar almaktan da kaçınılmamalıdır.
Uykusuzluk Oluşmasının Dış Nedeneleri
Uykusuzluk oluşmasının dış etkenlerden dolayı olabileceği de unutulmamalıdır. İnsanların uykusuzluk yaşamasındaki dış etkenlerden bazıları şunlardır;
- Aşırı sıcak ya da soğuk
- Gürültülü ortam
- Işık
- Rahatsız yatak tercihi gibi durumlar, uykusuzluğa neden olan dış etkenlerdendir.
Uykusuzluk yaşayanlarda tıbbi durumlarda görülür. Horlama ya da uyku apnesi en sık görülen rahatsızlıklardandır. İdrar sıklığının olması, depresyon, nefessiz kalma gibi konularda uykusuzluk ile oluşabilecek durumlardandır.
Bu tıbbi durumlarla karşılaşmak istemeyenler, uykusuzluk kronik hale gelmeden çözüm yollarının araştırmalıdır. Bu süreçte uyku testi yaptırılarak sonunun ne kadar ciddi boyutta olduğu tahmin edilebilir. Uykusuzluğu olanların beslenme alışkanlıklarında da değişiklik yapması gerekebilir. Alışkanlıklarda yapılan değişiklikler, kısa sürede uyku düzeni oluşmasına neden olabilir.
Uykusuzlukta İlaç Tedavisi Olmalı Mıdır?
Uykusuzluk ile baş etme yolları pratik yöntemler olsa da, bazılarının uykusuzluğu bu yollarla da çözülemeyebilir. Böyle durumlarda uzman doktorlar hastalarını ilaç tedavisine yönlendirebilirler. Kafasındaki düşüncelerden ya da farklı nedenlerden dolayı uyuyamayanlar için, uykusuzluğu engelleyen ilaçlar vardır.
Bu ilaçlardan bazıları reçeteli olarak, bazıları ise reçetesiz olarak alınır. İlaçların doktor gözetiminde alınması gerektiği unutulmamalıdır. Her uykusuzluk sorunu olan kişiler ilaç tedavisine yönlendirilmez. Doktorların çoğu uykusuzluk hastalığı yaşayanları doğal yollarla iyileştirmeye çalışır. İlaç tedavilerinin gerekli olduğu durumlarda ise, düşük doz ilaçlar verir.
Bazı ilaçlar kişinin bünyesinde faklı yan etkiler oluşturabilir. Bunun olmaması için doktorlar dikkatli davranarak hastalarının ilaç tedavisine ihtiyaç duyup duymayacağına karar verirler. Verilen ilaçlar için kullanım süreleri, genellikle iki haftalık süreleri kapsar. Bu süreden sonra da ilaç tedavisinin bırakılması istenir. Aşırı kullanımlarda hastalarda bağımlılık gibi konularda ortaya çıkabilir.
Kaç Saat Uyunmalıdır?
Bir kişinin kaç saat uyuması gerektiği uyku kalitesiyle doğrudan alakalıdır. Çok fazla uyumak yerine düzenli uyumak daha sağlıklı bir uyku düzenini oluşturur. Uykunun sağlıklı bir şekilde alınabilmesi için saat 23.00 ve 3.00 saatleri arasında uykuda olmak son derece önemlidir. Bu sürelerde vücut kendini yenilemeye başlar ve ertesi güne hazırlar. 6 ya da 7 saatlik uyku uzmanlara göre insanlar için yeterlidir. Fakat önemli olan bu uyku alışkanlığının düzenli olarak yapılmasıdır. Uyku düzeni oluşturulmadığında, kaç saat uyunduğunun pek de önemi kalmaz.