Adaletin sağlıklı bir şekilde tesisi ve suçluların cezalandırılması için önemli görevlerden birini yürüten savcılar, toplumda adalet duygusunun pekişmesi için ciddi görevler üstlenmektedirler. Savcı nasıl olunur? sorusu, özellikle adaletin tepe noktalarından biri olan hâkim ve savcılık mesleklerinden birini icra etmek isteyen kişiler tarafından sorulmaktadır. Ayrıca ortalamanın üzerinde olan savcı maaşları, gençlerin bu mesleği kariyer planlarına dahil etmek istemelerine neden olmaktadır.
Savcı Nedir, Kimdir?
Savcı, ceza yargılamasında iddia makamı olarak devlete hizmet eden kişidir. Ceza muhakemesinde iddia makamı olarak görev alarak devlet adına ceza davası açan makamdır. Bu makamdaki kişiye savcı adı verilir. Daha basit bir tanımlamayla suç işlendiğini haber alan ya da suçu birebir görmesi üzerinde devlet adına soruşturma ve araştırma yapar.
Savcı Nasıl Olunur, Hangi Bölümü Okumak Gerekir?
Türkiye Cumhuriyeti’nde savcı olabilmek için hukuk fakültesi mezunu olmak gerekir. Ayrıca 637 sayılı DMK’nın 48. Maddesindeki esaslara uygun olunmalıdır. Bunların haricinde Adalet Bakanlığı ve ÖSYM kapsamında açılan sınava girip başarılı olmak gerekir. Sınav alan bilgisi ve genel kültür-genel yetenek olarak 2 aşamadan oluşur. Sonuçlar ÖSYM’nin sitesinden açıklanır.
Asgari 70 puan ve üzeri olan belirli sayıdaki kişiler mülakata çağrılır. Bütün bu aşamaları geçtikten sonra stajyer savcı adayı olarak çeşitli yerlerde görevlendirilirsiniz. Staj süresi genel olarak 2 yıldır. Fakat bu süre görev yapılan yargı makamına göre değişmektedir. Örneğin adli yargıdaki stajyer savcıların süresi idari yargıdaki savcıların staj süreleri farklılık gösterir. Ayrıca avukatlık mesleğinden savcılığa atananlar için de süreler farklılık göstermektedir. Bu staj dönemlerini başarıyla tamamlayan adaylar asli olarak görevlendirilir.
Savcılarda Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?
Savcılık disiplin gerektiren zorlu bir iştir. İyi bir savcıda bulunması gereken özellikler kısaca şu şekildedir:
- İlk önce sağlıklı ve sağlam olmalıdır.
- Disiplinli olmak.
- Güçlü bir psikolojiye sahip olmalıdır.
- Kendini net ve düzgünce ifade edebilmelidir.
- Ekip çalışmasına yatkınlık,
- İyi bir araştırmacı olmak
- Kendine özen göstermek
- Türkçe dil kurallarına hakim olmalı ve diksiyonu düzgün olmalıdır.
- Kuvvetli bir hafızaya sahip olmak,
- Zorlu koşullarda çalışabilmek ve pes etmemek
- İkna yeteneğine sahip olmak gibi özelliklerinin de bulunması gerekir.
Savcı Ne İş Yapar?
Savcıların birçok görev ve sorumlulukları vardır. Savcının görevleri; Savcılar Ceza Muhakemesinde görev yaparak devlet adına ceza davası açar. Ağır cezalık suçlarla kamu davası açılması gereken tüm konularda şikâyet olsun ya da olmasın bunun hazırlık soruşturmasını yapıp kamu davası açar. Aynı zamanda kanıt toplar, sanığı sorguya çeker, suçla ilgili bilgiler alır. İddianame hazırlar, yargı kararlarını yerine getirerek ceza talep ederler. Medeni kanunu ilgilendiren ve kanundan doğan bazı davaların açılmasında savcı kilit isim olarak rol oynar. Savcı mağdurların ya da kamunun haklarını savunur. Kasten adam öldürmek ya da taksirli adam öldürmek gibi olaylarda ölen kişinin adli muayenesini kontrol ederler. Savcının idari görevlerine bakarsak, Adalet Bakanlığı’na bağlı çalışan savcılar; suçun araştırılması, soruşturulması ve yürütülmesini sağlar. Yapılan soruşturma sonucu dosyaya eklenerek iddianame hazırlanıp mahkemeye sunarlar.
Savcıların İş İmkânı Nelerdir?
Savcılar Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan personelledir. Türkiye’de birden fazla savcı çeşidi vardır. Adalet Bakanlığı’na bağlı olsalar da bağlı oldukları alt kuruluşlar farklı olabilir. adli ve idari olmak üzere 2 farklı alanda çalışabilirler. Adli yargıda çalışan savcılar; şehirlerde, ilçelerde cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet başsavcı vekilleri, cumhuriyet savcıları, Yargıtay cumhuriyet savcıları, adalet bakanlığına bağlı idari görevlerde çalışabilirler. İdari yargıda çalışan savcılar ise danıştay savcıları, adalet bakanlığına bağlı idari görevlerde çalışabilirler.
Savcı Maaşları Ne Kadardır?
2021 yılına göre savcı maaşları derecelerine ve unvanlarına göre değişmektedir. En düşük savcı maaşı 7716 TL’dir. Bu maaş savcı adayının aldığı maaştır. Maaşlar savcıların kademelerine göre değişmektedir. En yüksek savcı maaşı ise; 23.528 TL’dir. Bu maaş Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısının almış olduğu maaştır. Ortalama bir maaş ise 11.170 TL kadardır.
NOT: Savcı nasıl olunur? yazımızda belirttiğimiz maaşlarda asgari geçim indirimi dikkate alınmadan ve ilgililerin bekar, evli (eşi çalışan), çocuksuz olduğu varsayılarak yazılmıştır. Ayrıca savcı adaylarından kesilen SGK primleri de dahil edilmemiştir. Dil tazminatı gibi durumlarda da maaşlarda fark olmaktadır.