Dünya üzerinde yaşayan milyonlarca hayvan var. Ancak bazıları şaşırtıcı uzunluktaki ömürleriyle en uzun yaşayan hayvanlar olarak bilinirler. Farklı familyadan olan bu en uzun yaşayan hayvanlar, yine farklı genetik yapıları ve beslenme şekilleriyle merak konusu olmuşlardır. Bazısı yemek yemeden en uzun yaşayan hayvan bazıları da uzun süre susuz kalarak en uzun yaşayan hayvanlar sayılan bu canlılar, yaşam koşullarına uygun olarak uzun süre hayatta kalmayı başarırlar.
Şaşırtıcı Özellikleriyle En Uzun Yaşayan Hayvanlar
Doğal ortamlarına göre değişiklik gösteren farklı genetik özellikleriyle ve yıllar içindeki değişimleriyle şaşırtıcı derecede uzun yaşayan hayvanlar biyologların ve zoologların da ilgisini çekmiştir. Uzun ömürlerinin kaynağı merak edilmiş ve pek çok araştırmaya konu olmuş bu hayvanların yaşam koşulları ve şaşırtıcı özelliklerini merak edenler için işte en uzun yaşayan hayvanlar arasından en dikkat çekenleri!
Ölümsüz Denizanası Turritopsis Dohrnii
Japonya ve Akdeniz’in sularında yaşayan Ölümsüz Denizanası adıyla bilinen Turritopsis Dohrnii, en uzun yaşayan hayvanlar arasında listenin en üstünde yer alır. Yanlış duymadınız! Bu denizanası gerçekten de ölümsüz denilebilecek bir genetiğe sahip. Ölümsüz! denmesinin sebebi ise, son yaşam evresine geldiği zaman tekrar ilk yaşam formuna dönüşebilmesinden kaynaklanıyor.
Bu inanılmaz döngüsü sayesinde Turritopsis Dohrnii, biyolojik olarak ölümsüz sayılıyor. Ancak bazı durumlarda, başka bir canlının onu yemesiyle veya bir hastalık sonucunda hayatını kaybetmesi de mümkün.
Grönland Köpekbalığı
En uzun yaşayan hayvanlar arasından ilginç yapısıyla bilinen Grönland Köpekbalığı, Grönland ve çevresinde, denizin yaklaşık 1500 metre derinliğinde yaşıyor. Boyu 6 – 7 metre uzunluğunda ve kilosu da bir ton civarında olan Grönland köpekbalığı, aynı zamanda en uzun ömürlü omurgalı hayvan olarak bilinmektedir. Genel olarak köpekbalıklarının uzun ömürlü olduğu bilinmektedir. Ancak Grönland Köpekbalığı, ortalama 392 yıllık ömürleriyle diğer köpekbalıklarının oldukça üstünde bir yaşam aralığına sahiptir.
Pek çok köpek balığının yenildiği zaman zehirleyici bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Grönland Köpekbalığı da bunlardan biridir. Ancak geleneksel Norveç yemeklerinde etinin askıda ve donmuş haliyle toprağa gömülerek bekletilmesi sonrasında tüketilmektedir. Leşçil bir beslenme yapısına sahiptirler.
Kuzey Atlantik Quahog İstiridyesi
Tıpkı ağaçlarda olduğu gibi, yaşının öğrenilmesi için kabuğundaki çizgilerin sayıldığı Quahog İstiridyesi, uzun ömürlü hayvanlar arasındadır. Oldukça yaşlı olan bu deniz canlısının bulunan en eski örneğinin 507 yaşında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ilginç bir şekilde kabuğundaki çizgilerin genişliği o yıl bolluk içinde yaşadığını, çizgilerin darlığı ise kıtlık içinde geçen bir yılı göstermektedir.
Uzun ömrünün sebebi ise tükettiği reaktif oksijeni çok yavaş bir şekilde üretmesinden kaynaklandığı ileri sürülmektedir.
Kızıl Deniz Kestanesi
En uzun yaşayan hayvanlar arasından bir diğer hayvan olan Kızıl Deniz Kestanesi yine ölümsüz sayılabilecek kadar uzun ömürlü! Oldukça küçük ve dikenli bir yapıya sahip olan Kızıl Deniz Kestanesinin ömrü ise 200 yıldan daha fazla. Pasifik okyanusunda yaşayan bu deniz canlısı genellikle 90 metre derinlikte yaşamaktadır. Boyutları nedeniyle dalgalardan olumsuz etkilenmemek için kayalık alanlarda yaşamayı tercih ederler.
En Uzun Yaşayan Hayvanlar Arasında 200 Yıllık Bir Ömür Kutup Balinası
Yapılan araştırmalara göre tüm hayvanlar arasında en büyük ağıza sahip olan Kutup Balinaları, dünyanın en uzun yaşayan hayvanlar listesinde en yaşlı deniz memelisi olarak biliniyor. En yaşlı Kutup Balinasının 211 yaşında öldüğü biliniyor. Genel olarak ortalama 200 yıllık bir ömre sahiptirler.
Galapagos Kaplumbağası
Kaplumbağalar, uzun ömürleriyle ün salmış hayvanlardandır. En uzun yaşayan hayvanlar denince akla ilk gelen kaplumbağaların pek çoğunun nesli de koruma altındadır. Galapagos Kaplumbağası da eski zamanlarda etinin lezzetiyle ün kazanmış olduğu için çok fazla tüketilmiş ve nesli tükenme tehlikesi altında kalmıştır. Oldukça fazla alt türü olan bu kaplumbağalar 100 yaşını rahatlıkla geçebilecek bir ömürle en uzun yaşayan hayvanlar arasında yer alırlar.
Aldabra Dev Kaplumbağası
Bir diğer uzun ömürlü kaplumbağa türü olan Aldabra Dev Kaplumbağası, adını yaşadığı Aldabra Adası’ndan almıştır. Yakın zamana kadar neslinin tükendiği sanılan bu kaplumbağanın türü tekrar bulunmuştur. Boynu vücuduna göre oldukça uzundur ve bacakları da bir o kadar kısadır. Genel olarak 122 cm uzunluğunda ve ortalama 250 kg ağırlığındadır. Şu ana kadar bilinen en yaşlı Aldabra Dev Kaplumbağası 177 yaşında ölmüştür.
Mersin Balığı
Oldukça ilkel olan Mersin Balıkları aslında tuzlu suda yaşarlar ancak yumurtlama dönemlerinde tatlı sulara gelirler. Boyut olarak 5 – 6 metre uzunluğunda ve ortalama 1 ton ağırlığındadırlar. Yapılan araştırmalar sonucunda 100 yaşına kadar yaşayabildikleri tespit edilmiş ve en uzun yaşayan hayvanlar arasında yerlerini almışlardır. Ayrıca nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında yer alırlar ve bu nedenle korumaya alınmışlar ve avlanmaları yasaklanmıştır.