Terk edilme korkusu, bazı insanların yoğun yaşadığı bir korkudur. Bunun kaynağı geçmiş travmalara dayanabilmektedir. Kişi, geçmişte yaşadığı acılar ve travmalar sonucunda bu duyguyu yoğun bir şekilde yaşayabilir ve bunu da çevresine olumsuz bir biçimde yansıtabilir.
Peki, terk edilme korkusu nedir, nedenleri nelerdir ve bu korku ile nasıl başa çıkılır?
Terk Edilme Korkusu İle Nasıl Başa Çıkılır?
Terk edilme korkusu, kişinin yaşadığı acı deneyimler sonucu ortaya çıkan karmaşık ve bir o kadar da hayatı zehir eden bir duygudur. Terk edilme korkusu, kişinin başka insanlara hızlı bir şekilde bağlanmasına, öz güven problemleri yaşamasına ve ciddi psikolojik rahatsızlıklar ile mücadele etmesine sebep olur.
Her kişi biraz da olsa bu terk edilme korkusunu yaşar. Aslında bu korkuyu yaşamak çok da doğaldır. Fakat kişi tüm hayatını baştan aşağı olumsuz etkileyecek derecede bu korkuyu içinde taşıyorsa o zaman durum vahim! Çünkü insan hayatı ille de başkalarına bağlı olacak değil. Böyle bir kural da yok.
Aslında bu korkunun oluşmasının temeline inmek gerekiyor. Eğer biri bu korkuyu yoğun bir şekilde yaşıyorsa durup kendine şu soruyu sormalıdır: “Ben neden terk edilme korkusu yaşıyorum.” Bu sorunun cevabının ardından kişi, acilen bu korkuyla başa çıkmanın yollarını bulmalıdır.
Nedenleri Nelerdir?
Terk edilme korkusunun birçok nedeni vardır elbette ki. Fakat bu korkunun en belirgin ve en temel nedeni geçmiş yaşantılardır. Geçmiş yaşantılar insanoğlunun mevcut durumunun temelini oluşturur. Yani kişinin karakterini, yaşam biçimini, duygularını, benlik ve kimliğini oluşturur. Öyle ki her insanın geçmişi hatırlandığında dudaklarda bir gülümseme bırakmıyor.
Eğer kişi, geçmişte yakın ve sevilen birinin ölümüne şahit oldu ise ya da sevgilisi, eşi ve flörtü tarafından terk edildiyse maalesef ki terk edilme korkusunu yoğun bir şekilde yaşamak zorunda kalıyor. Çünkü bu yaşananlar birer travma ve bu korkunun gelişmesinde de büyük bir tetikleyici.
Nasıl Başa Çıkılır?
Az önce de ifade ettiğimiz gibi bu korku her insanda var olan doğal bir korkudur. Lakin bu korku şiddetli bir biçimde yaşanıyor ise işte o zaman bir terapistten destek almakta fayda var. Çünkü bu korku hafif bir şekilde yaşandığında kişi rahatlıkla bu korkunun üstesinden gelebilir.
Ama her insan maalesef ki bu korkunun üstesinden gelemez halde. Bu nedenle de mutlaka profesyonel yardım almak şart! Böylelikle kişi yaşadığı bu karmaşadan daha kolay ve daha hasarsız bir şekilde kurtulmuş olacaktır. Ayrıca kendi değerinin farkında olup kendine güven konusundaki sıkıntılardan da sıyrılmış ve hayatını kimseye bağlanmayarak yaşayacaktır.