Hamilelik döneminde anne adaylarının merak ettiği pek çok konu bulunmaktadır. Anne adayları tarafından en sık sorulan sorular, genellikle bebek hareketleri ile ilgili olmaktadır. Bu soruların başında ise; bebek hareketleri henüz başlamadı, ne zaman başlar? Bebeğin ilk hareketleri karnın neresinde hissedilir?, Bebek hareketleri azaldı ya da durdu, bir sıkıntı mı var? gibi sorular gelmektedir.
Hareketler Ne Zaman Başlar ve Bebeğin İlk Hareketleri Karnın Neresinde Hissedilir?
Uzmanlar tarafından yapılan bilgilendirmeler doğrultusunda ilk gebelikte, bebek hareketlerinin 21. Haftaya kadar hissedilmemesi normal bir durumdur. Ya da hissedilen bebek hareketlerinde aksamalar meydana gelmesi, hareket sıklığının azalması tamamen normaldir.
İlk gebelikte bebek hareketleri, 21. haftadan sonra net olarak hissedilmektedir. Bu haftadan önce bazı anne adaylarının “karnımda pıt pıt hareketler hissediyorum” şeklinde söylemleri de genellikle bu haftalardan önce görülebilmektedir. Bu noktada, pıt pıt şeklinde tanımlanan hareketin gaz ile karıştırılması da muhtemeldir.
Özellikle 26. haftadan sonra bebek hareketleri anne adayları tarafından ayrım bile yapılacak duruma gelmektedir. Örneğin; bebek hareketleri sırasında “Şimdi kollarını oynatıyor”, “Şu anda hıçkırıyor” gibi ayrımların yapılabilmesi bile mümkündür.
Anne Karnında Bebek Hareketlerinin İzlenmesi
Gebelik sürecinde bebeğin hareketlerinin izlenmesi, bebek hakkında birtakım bilgiler vermektedir.
Bebek Hareketlerinde Artışın Hissedilmesi
Bu durum, çoğunlukla bebeğin kendine yeni pozisyon arayışında olmasıyla ilgilidir. Ya da annenin aşırı hareketli olmasından dolayı bebek, strese girmiş olabilir. Bunun dışında anne adayının herhangi bir nedenden dolayı korkmasının aynı şekilde bebeğe yansıması, bebeğin aşırı hareket etmesine neden olmaktadır. Bebek hareketlerinin artması çoğu zaman bir patolojiye işaret etmez.
Bebek Hareketlerinde Azalma
Bebek hareketlerinde azalma doktorların daha çok endişe duymasına neden olmaktadır. Bu azalmanın ciddi bir şekilde fazla olması, bir dizi tetkikin yapılmasını gerektirmektedir.
Bebek hareketlerinde azalmanın sağlıksal bir sorundan dolayı gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için, sakin bir köşeye çekilerek çok fazla hareket etmeden beklemek gerekmektedir. Çünkü, bebek hareketleri anne adayı çok hareketli olduğu zaman azalmaktadır.
Anne sakinleştiğinde bebek hareketleri tekrar hissedilmeye başlanacaktır. Bu yüzden panik yapmadan önce temponuzu düşürüp bebeğinizi dinlemeniz gerekmektedir.
Bebek hareketleri konusunda başka anne adayları ile kıyaslama yapmamanız gerekir. Çünkü, her bebek kendine özgüdür. Bir bebek 23. haftada daha belirgin hareket ederken diğer bebek daha az hareket edebilmektedir. Bu yüzden bir kıyaslama içine girmek gereksiz yere stres seviyesini arttıracaktır.
Bebeğin İlk Hareketleri Karnın Neresinde Hissedilir?
Anne adaylarının en merak ettiği sorulardan bir diğeri de bebeğin ilk hareketleri karnın neresinde hissedilir? Sorusudur. Bebek hareketleri belirgin olmaya başladığı dönemde anne adayı, elini karnının alt bölgesine koyarak bebeğin hareketlerini hissedebilir.
Bebek büyüdükçe hareketler göbeğin her yerinde hissedilebilmektedir. Bu bebeğin, anne karnında nerede ya da hangi pozisyonda olduğu ile ilgilidir. Buna göre bebek hareketleri; göbek çevresinde, göbeğin altında ve göbek deliğinin etrafında hissedilmektedir.
Kısacası bebek neredeyse hareketlenmeler o bölgede yoğunlaşacaktır. Bu yüzden kesin olarak “bebeğin ilk hareketleri şurada hissedilir” demek yanlış olacaktır.
Bebeğin hareketlerine göre cinsiyetin belli olduğuna dair görüşler bulunmaktadır. Örneğin bebek hareketleri karnın sağ tarafında hissediliyorsa, bebeğin cinsiyetinin erkek olacağı yönünde görüşler bulunmaktadır. Fakat, bu görüşleri destekleyen bilimsel bir açıklama bulunmamaktadır. Bu yüzden cinsiyet öğrenmek için doktor muayenesi en doğru sonucu verecektir.
Bebeğin Hareketlerinin Karnın Aşağısında Hissedilmesi
Bebeğin ilk hareketleri karnın neresinde hissedilir? sorusuna bağlı olarak anne adaylarının en merak ettiği ve endişe duyduğu diğer bir konu da, bebeğin, karnın aşağısında hissedilmesidir. Bebeğin karnın aşağısında hissedilmesi ve aşağı doğru bir baskının hissedilmesi, bazı gebelerde erken doğumun habercisi olmaktadır. Fakat bu durumun çoğunlukla erken doğum olmadığı, uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Vajinal muayene sonucunda uzmanlar erken doğum olup olmayacağını kolaylıkla anlamaktadırlar. Bebeğin aşağı kayma hissi çok net olmasa da genellikle rahim kaslarının ve rahimi yerinde tutan bağ dokularının gerilmesiyle alakalıdır. Anne adayının çok fazla ayakta durması, çok fazla yorulması durumunda rahim bağları gerilmekte ve bebeğin başının aşağıda olduğu sanılmaktadır. Bu durumun netleştirilebilmesi için basit bir ultrason muayenesi yeterli olacaktır.
Bebek Hareketleri Nasıl Sayılır?
Bebeğin karnınızda rahat olup olmadığını anlamanın bazı yolları bulunuyor. Bunlardan en güvenilir sonuçlara sahip olanı 10 hareket sayma yöntemidir. Gelelim bu yöntemi nasıl uygulayabileceğinize.
Yavrunuzun hareketlerini saymaya başlamadan önce mutlaka saymaya başlayacağınız saati not etmelisiniz. Saymaya başladığınızdan itibaren 2 saat boyunca 9 ile 10 arası hareket saydıysanız, bebeğinizin karnınızda keyfi yerinde ve rahat demektir. Hemen belirtelim, bu hareketleri belirgin olarak ancak 28. haftanızdan itibaren sayabilmeniz mümkün olacaktır.