Bebek sonrası bozulan evlilikler günümüzde sıklıkla mevzubahis oluyor. Mutlu giden bir evliliği taçlandıran küçük üye sonrasında, karı-koca ilişkileri eğer gerçekten sağlam temeller ve karşılıklı anlayış üzerine kurulmamış ise zarar görüp bozulabiliyor.
Bebek Sonrası Bozulan Evlilikler Neden Bu Kadar Yaygın Olarak Görülüyor?
Her şey flörtle başlar, sonra sevgililik aşaması gelir. Sevgililik ilişkisi de karı kocalığa doğru uzanarak evlilik gündeme gelir. Evlilik demek artık aynı evin içinde aynı şeylerden keyif almaya çalışmaktır. Ve ilerleyen dönemlerinde de bir bebek varlığı ile yaşam tamamen değişime uğrar. Bir bebek deyip geçmemek lazım, tüm düzen değişir, öncelik o kucağı doldurmayan varlık içindir. Anne baba olmak adlandırılamaz bir heyecandır ancak diğer taraftan da bir şeyler de kopukluklar vardır ama bu kopukluklara dönüp bakacak zaman yoktur. Bunlar birleşe birleşe mesafe açılır da açılır.
Bebekten Sonra Evlilikte Neler Yapılmamalı?
Bebekle birlikte kadın erkek ilişkisinin heyecanı, tutkusu bir kenara atılır. Öncelik anne babalıktır. Bebeğin kesintisiz hiç bitmeyen ihtiyaçları vardır ki; bir de buna anne adayının lohusalık sendromları da eklenince eş figürü uçar gider. Kadın için kuşkusuz öncelik bebektir; beslenmesi, uykusu her şeyi önemlidir. Kendini bile düşünmez ne uyur ne de gün içi yemek yiyip yemediğini hatırlar. Ve diğer tarafta bu kadar sorumluluğa rağmen bir başka ilgi bekleyen taraf olan erkek maalesef ki bu duruma çok fazla dayanamaz. Kadını baskıladıkça ilişki kopma noktasına gelir.
Bebeğin doğması demek sorumluluklar demektir. Bir çift birbirlerine vakit ayırmak istiyorlarsa bu sorumlulukları paylaşabildikleri sürece evliliklerinde sorun yaşamazlar. Anne ve baba rollerine uyum sağlamanın yanı sıra artık anne baba çocuk üçgeninin de keyfini sürmeyi öğrenirler. Bebekten sonra heyecanın yok olmaması için her şeyin üstesinden gelen sevgi ile güçlendirme sağlanmalıdır. Karı-kocalık her şeye bir bakmak ve hayatı paylaşmaktır. Böyle söz verilmiş, her şey böyle başlamıştır. Bunu unutmamak gerekir.
İlişkide kopukluklar hissediliyorsa; çok fazla beklemeden çift olmayı hatırlamak, hatırlatmak gereklidir. Çocuk ihtiyaçları asla bitmez önemli olan nokta ise denge ve programlamadır. Böylelikle hem çocuk bir düzen içerisinde olur hem sağlıklı bir ortamda büyür hem de anne baba mutlu olur.
Kadın ve erkeğin yakınlığını tekrar kurabilmesi için yani ilişkiyi tekrar sıcak hale getirilebilmesi için konuşmak tek çözümdür. Hiç bir sorun yastık altı yapılmamalıdır. Duygulara özellikle kadının duygularına önem verilmelidir.
Bebek doğumu ile birlikte kimlik değişimleri yaşanması olası bir durumdur. Ancak burada önemli olan, anne baba olunca evlilik bitecek diye bir durum söz konusu değildir. Çocuk elbette duygusal bir takım değişikliklerin sebebi olacaktır ancak her değişimin de bir adaptasyon süresi vardır. Bu süreler içerisinde kaybolan kadın ve erkek gittikçe birbirinden uzaklaşır ve artık evlilik çıkmaza girer. Duyguları paylaşmak, konuşmak, dinlemek, sorunları çözmeye çalışmak en doğru yoldur. İlk adım her zaman iletişim olmalıdır.