Çocuğum Neden Kilo Almıyor?
Çocuğum Neden Kilo Almıyor?

Çocuğum Neden Kilo Almıyor?

“Yemek yiyor ama çocuğum neden kilo almıyor?” diyen anneler, çocuklarının çeşitli hastalıklara sahip olduğundan şüphe edebilir. Hastalık konusunda duyulan şüpheler bazen haklı olabilirken, bazen ise asılsızdır. Öncelikle çocuğunuzun kilo veya boy ölçülerini başka çocukların beden ölçüler ile kıyaslamaktan vazgeçmeniz tavsiye edilir. “ 4 / 5 / 6 Yaşındaki kızım çok zayıf” demeden, çocuğunuzun ne kadar sağlıklı beslendiğini değerlendirmeniz faydalı olabilir. Eğer çocuğunuzun, istediği her abur cuburu tüketmesine müsaade ediyorsanız ya da düzensiz beslenmesi durumunda onu uyarmıyorsanız kilo kaybı kaçınılmaz olur. Düzensiz beslenme aşırı kiloya neden olabileceği gibi, “Çocuğum neden kilo almıyor?” sorusunun da cevabı sayılır.

Çocuğa Kilo Aldıran Yemekler Hangileridir?

Çocuğum Neden Kilo Almıyor?
Çocuğum Neden Kilo Almıyor?

Çocuğunun kilo almasını isteyen ebeveynler, bol kalorili yemek çeşitleri ile bu süreci hızlandırmak ister. Fakat zayıf çocukların hassas bir mideye sahip olabileceği unutulmamalıdır. Kısa süre içinde gereğinden çok beslenen bir çocuk, mide ve bağırsak problemleri yaşayabilir. Çocuğa kilo aldıran yemekler yerine çocuğa kilo aldıran sağlıklı yemeklere dair araştırma yapmanız daha doğrudur. Her çocuğun farklı bir damak zevkine sahip olması, bu araştırmalar için ne kadar titiz olmanız gerektiğini gösterir.

Öncelikle, çocuğun kilo alması için hamburger, pizza vb. hazır gıdalar tercih edilmemelidir. Çocukların henüz olgunlaşmamış durumdaki mideleri, fastfoodlarda bulunan yoğun tuz, şeker ve yağı tam olarak sindiremez. Çocuğunuzun kilo almasını sağlamak için öğünlerin kalori miktarını değil, sıklığını artırmanız gerekir. Üç ana öğün ve iki ara öğünde çocuğunuzun doyana kadar beslenmesi yeterli olacaktır. Yeteri kadar yemek yediğini hissederek sofradan kalkmak isteyen çocuğa zorla birkaç lokma daha yedirmek faydalı sayılmaz. “Çocuğum kilo almıyor” diyenlerin yararlanabileceği bazı yemek çeşitleri ise şunlardır:

  • Tavada yumurta
  • Zeytinyağlı sebze çorbası
  • Patates püresi
  • Haşlanmış tavuk eti
  • Uskumru ve somon gibi yağlı balık etleri
  • İyi pişirilmiş kırmızı et

Çocuklara kilo aldırabilecek olan yiyecekler arasında et çeşitleri ön plandadır. Bunlara gereğinden fazla baharat eklememeniz, çocukların sindirimini zorlaştırabilir. Baharatsız ve uzun süre haşlanmış etler ve yağlı sebze yemekleri size yardımcı olur.

“4 Yaşındaki Kızım/Oğlum Neden Zayıf?”

Çocuklarda zayıflık probleminin en sık görüldüğü yaş grupları 4, 5, 6 ve 7 yaşlardır. Bu dönemlerde çocukların bağışıklık sistemi henüz gelişme sürecindedir. Yani “Çocuğum kilo almıyor” diyen anneler, belli bir süreç kapsamında bunun normal olduğunu bilmelidir. Aynı yaş grubuna dahil bazı çocukların daha kilolu olması, beslenmeden çok genetik yatkınlık ile ilişkili sayılır. Anne ve babasından aldığı genler dolayısıyla bazı çocukların ve hatta bebeklerin normalden iri olması mümkündür. Çocuğunuzdan daha etli çocuklar gördüğünüzde, bunun çocuğunuz açısından bir eksiklik olmadığını bilmelisiniz.

Çocuğunuzun zayıflığı, henüz yeme içme alışkanlıklarının şekillenmemiş olmasından da kaynaklanabilir. Genç ve yetişkin bireyler farklı tatlara açık olurken, çocukların her şeyi tüketmekte isteksiz davranmaları mümkündür. Hareket kabiliyetleri hızla geliştiğinden, sürekli koşup oyun oynamaları da kalori yakmalarına sebep olur. En hareketli oldukları dönemlerde çocukların zayıflaması normaldir.

“Çocuğum Bir Türlü Kilo Almıyor, Hangi Doktora Gitmeliyim?”

Çocuğum Neden Kilo Almıyor?
Çocuğum Neden Kilo Almıyor?

Zayıf çocuğa nasıl kilo aldırırım?” sorusunu soranlar için profesyonel destek faydalı olabilir. Çeşitli bozukluklardan kaynaklanabilen zayıflıkları giderebilmek için ilk olarak çocuk endokrinolojisine başvurulmalıdır. Gerekmesi halinde bu bölümden farklı bölümlere yönlendirilebilirsiniz. Fakat çocuğunuzun her yemek yemeyişinde doktora gitmenize gerek yoktur. “Çocuğum kilo almıyor, ne yapmalıyım?” diyen her anne, çocuğunun damak zevklerini yakından tanımalıdır. Çocuğunuzun yemek istemediği yiyecekleri ona zorla yedirmeye çalışmanız, psikolojik açıdan olumsuz etkiler ortaya çıkarabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuğum Neden Kilo Almıyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin