Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Çocuk sahibi olmayı düşünen anneler için hamile olup olmadıklarını öğrenme süreci, heyecanlı bir bekleyiştir. Hamile olduğunuzu düşünmenizi sağlayacak ilk belirti bir haftalık adet gecikmesi yaşamanız olabilir. Hamilelik belirtileri arasında en sık rastlananı adet gecikmesidir. Adet günleriniz gecikmişse veya bir adet döneminizi takip edememişseniz, hamile olduğunuzdan şüphelenebilirsiniz.

En Önemli Hamilelik Belirtileri

Anne adayı olmak isteyen tüm kadınlar, yaşadıkları bu dönemde, beklentileri doğrultusunda en ufak belirtiden bile hamile olduğu düşüncesine kapılabilir. Çok doğal ve güzel olan bu düşünce, annelik iç güdüsü ile anne adayında beklentilere yol açar.

Adet Öncesi Belirtileri

Adet döneminde bile olsa anne adayı vücudunun gösterdiği belirtilerden, hamile olduğu düşüncesine kapılması çok doğaldır. Adet dönemi öncesi vücutta meydana gelen değişiklikler ile hamilelik öncesi, vücutta meydana gelen değişlikler arasında benzerliklerde olabilir. Bu da sizin hamile olduğunuz düşüncesine kapılmanıza neden olabilir. Hamileliğin belirtileri her anne adayı için aynı olmayabilir. Vücut yapısı, bağışıklık sistemi, gibi faktörler hamilelik belirtilerinin değişiklik göstermesine neden olabilir.

Adet Düzensizlikleri

Ayrıca adet dönemlerinizde, düzensizlik yaşıyorsanız ve günlerinizde sarkmalar oluyorsa bunu da hamileliğin bir belirtisi olarak düşünebilirsiniz. Göğüslerde şişme, karında oluşan kasılmalar, baş dönmesi, mide bulantısı gibi belirtiler çoğu zaman ortak belirtiler olarak adlandırılabilir.

Göğüslerde Hassasiyet

Göğüslerde genişleme hamileliğin ilk haftasından başlayabilir. Damarlarda renk değişimi, büyüme ve karıncalanma en sık karşılaşılan belirtilerdendir. Göğüslerde yaşanan hassasiyetin yanında, meme başlarında yaşanan renk koyulaşması da hamilelik belirtileri arasındadır.

Sık İdrara Çıkma

Sık tuvalete gitmekte hamilelik belirtileri arasında sayılabilir. Genişleyen ve aşağı inen rahmin, idrar torbasına baskı yapması sonucu sık idrara çıkma durumu ortaya çıkar. Bir diğer nedende hormonlarda meydana gelen değişikliktir. Hormonlarda meydana gelen değişiklik ile kan seviyesi artacağından, vücut atık maddeleri dışarı atma ihtiyacı duyar bu da idrara çıkma ile gerçekleşir.

Sindirim Sistemi Sorunları

Kabızlık yaşamakta anne adayları için muhtemel belirtilerden biridir. Değişen hormon seviyesi ile sindirim sisteminde hafifte olsa bir yavaşlama yaşanabilir. Bu durumda anne adayının bol bol su içmesi ve lifli gıdalar yemesi tavsiye edilir.

Mide Bulantısı

Mide bulantısı genellikle hamilelikte yaşanan bir sıkıntıdır. Ancak kişiye göre de değişiklik gösterebilir. İlk hamile kaldığınızda mide bulantısı ve kusma yaşayabilirsiniz. Fakat başka bir kişi hiç midesi bulanmadan bir hamilelikte geçirebilir.

Hamilelik öncesinde yaşanan küçük kanamalarda adet kanaması başlangıcı ile karıştırılabilir. Ancak hamilelik öncesinde bazı kadınlarda hormon değişimi sebebiyle ufak çaplı kanamalar yaşanması normal olabilir.

Halsizlik

Hamileliğin dördüncü ve altıncı haftasında başlayan halsizlik ve sürekli uyuma isteği de hormon değişimi ile görülebilen belirtilerdendir. Sabah kusmaları ile de yaşayabileceğiniz bu halsizlik hissini her kadın yaşamayabilir. Hamileliğin ilk 3 ayında sizi etkileyecek olan bu yorgunluklar , hormonların artışı ile duygusal bir hal almanıza da sebep olabilir.

Ödem ve şişkinlik sorunu da hamilelik sırasında anne adaylarının şikayet ettiği belirtilerdendir. Kendinizi fazlaca kilo almış ya da şişmiş gibi hissetmeniz çok doğaldır. Hormon değişimi ile vücut bu şekilde farklı tepkiler verebilir.

Artan Hassasiyetler

Aşermeler ve kokulara karşı oluşan hassasiyetlerde en büyük belirtilerdendir. Tatlı tuzlu fark etmez günün her saatinde canınız bir şey isteyebilir. Bunun yanında iştahsızlıkta yaşayabilirsiniz. Evde pişmiş herhangi bir yemek kokusundan rahatsız olmanızda mümkündür. Koku hassasiyeti anne adayları için zorlayıcı bir belirtilidir. Bu hassasiyet ile, yeme alışkanlıkları da değişen anne adayları iştahsızlık yaşayabilirler.

Normal de vücut ısınınızın dışında bir sıcaklık hissediyorsanız bu da hamilelik belirtileri arasında olabilir. İki haftayı geçen yüksek vücut ısısı hormon değişimi ile sizi rahatsız edebilir. Bu sıcaklık hissi genellikle sabah uyanıldığınızda veya aç karnına ortaya çıkabilir.

Karın ve Kasık Ağrıları

Karın ağrısı ve kasıklarda yaşanan gerginlikte hamilelik sürecinde ortaya çıkabilir. Embriyonun yerleşmesi döneminde karında genleşme hissi ile ağrılar oluşabilir. Kasıklarda yaşanan genleşme de hormonların değişiminin etkisidir. Şiddetli karın ağrısı ile ufak çaplı kanamalar yaşanıyorsa, derhal doktora başvurmak gereklidir. Hamilelik için riskli bir durum olup olmadığını, ancak doktorunuz anlayabilir.

Baş Dönmesi

Sıklıkla rastlanan belirtilerden biri de baş ağrısı ve baş dönmesidir. Hormonların değişmesi ile, kan damarlarında genişleme ve tansiyon düşmesi yaşayan anne adayları baş ağrısı şikayetiyle karşılaşabilir. Migreni olan anne adaylarında baş ağrısı daha sık görülmektedir.

Duygusal Değişiklikler

Duygusal olarak daha alıngan olunan bu dönemde, en küçük şeylerden bile kendinize bir pay çıkarabilirsiniz. Hamilelik döneminde en sık rastlanan belirtilerden biri olan ani duygu değişimi, ağlama veya kahkahalarla ortaya çıkabilir.

Anne adayı bir anda ağlarken bir anda gülmeye başlayabilir. Bu durum ortada hiçbir şey yokken de oluşabilir. Bu durumda eşinin de kendisine duygusal anlamda destek vermesi, onun için daha iyi olacaktır.

Hamile Olduğunuzu Anlamanın Yolları
Hamile Olduğunuzu Anlamanın Yolları

Hamile Olduğunuzu Anlamanın Yolları

Bunu öğrenmenin ilk ve en kolay yolu evde yapacağınız bir hamilelik testidir. Ancak öğreneceğiniz sonuçlar için önceden hazırlıklı olmalısınız. Sizin için hayal kırıklığına sebep olacak sonuçlar ile karşılaşmanız muhtemel olabilir. Eczanenizden aldığınız bir gebelik testi ile evde kolayca hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Gebelik testi alırken kutunun hasar görmemiş olmasına ve son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına da dikkat etmelisiniz. Hamile olup olmadığınızı öğrenmek için hazır olduğunuz en uygun zamanda hamilelik testinizi yapabilirsiniz.

Kutunun içinden çıkan aparatta bulunan küçük bölmeye, birkaç damla idrar damlatarak bu işlemi yapabilirsiniz. Yeterli süre beklediğinizde tek çizgi görürseniz hamile olmadığınızı, çift çizgi görürseniz hamile olduğunuzu anlayabilirsiniz.

Çift çizgi görüp hamile olduğunuzu öğrendiyseniz, bir sağlık kuruluşuna başvurarak daha sağlıklı ve kesin bilgi almak için tekrar bir test yaptırabilirsiniz.

Yapmış olduğunuz test pozitif çıktığı halde hamile de olmayabilirsiniz. Dış gebelik olarak adlandırılan bu durum, embriyonun rahim dışında bir yere yerleşmesi ile ortaya çıkar. Anne için tehlike arz eden bu durumda, hamile olduğunu düşünmeniz gayet doğaldır. Çünkü hamilelik ile aşağı yukarı aynı belirtileri yaşarsınız. Ancak rahim veya karın boşluğuna yerleşen embriyo gelişemez ve anne içinde zehirlenme tehlikesi oluşturur.

Bunun içindir ki evde yapmış olduğunuz hamilelik testinin pozitif çıkması, gerçekte hamile olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda hormon seviyesi ve kan testleri yapılarak hamilelik kontrol edilir. Çoğu kez ultrasonla kalp dinlemesi yapıldığında anlaşılan bu durum anne adayları için üzücü bir durum oluşturur. Ancak anne sağlığı için gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir.

En Erken Gebelik Ne Zaman Belli Olur?

Gebeliğin anlaşılabilmesi için ilk 14 gün belirleyici süredir. Bu dönemde yapılan kan testi ile kesin hamile olup olmadığı anlaşılabilir anne adayının. Hamileliğe ait belirtilerin anlaşılabilmesi için en az bebeğin 3-4 haftalık olması gerekir.

Yani hamilelik belirtileri adet gecikmesinden sonra ortaya çıkmaya başlar. Bazı anne adaylarında da bu belirtilerin görülmesi 5-6 haftalığı bulabilir. Kişiye göre değişen bu belirtiler her anne adayında aynı olamayabilir. Farklı dönemlerde ortaya çıkan bu belirtiler hamilelik belirtisi de olmayabilir. Adet gecikmeleri hormonlara bağlı bir hastalık neticesinde de ortaya çıkabilir.

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin