Herpes simpleks virüsü, bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkar. Zayıflık dönemlerinde uçuk oluşumuna neden olabilen virüsü tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır. Yazımızın devamında, “Hamilelikte uçuk neden çıkar?”, “Hamilelikte çıkan uçuk nasıl tedavi edilir?”, “Hamilelikte çıkan uçuk bebeğe zarar verir mi?” sorularına yanıt vereceğiz.
Hamilelikte Uçuk Neden Kaynaklanır?
Hamilelikte uçuk neden çıkar? sorusuna cevap olarak; uçuk, herpes simpleks adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Hamilelikte uçuklara bu virüs neden olur. Virüs vücuda girdiğinde sürekli orada kalır ve vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığında ve vücut hassaslaştığında kendini gösterir. Stres, hamilelik sırasında uçukların ana nedenlerinden biridir. Yani hamilelikte uçuk genellikle vücudun direnciyle ilgili bir durumdur.
Hamilelik sırasında uçuk endişe nedeni olabilir. Hepimizin bildiği gibi, vücut hamilelik sırasında çok hassas ve streslidir. Bu nedenle herpes virüsü hamile bir kadının vücudunda ortaya çıkarsa, direncin azalması durumunda uçuk sorunlarıyla karşılaşmak mümkündür. Ağız çevresinde su dolu kabarcıklar, kaşıntılı kırmızı yaralar oluşur. Bununla birlikte, büyük olasılıkla genital bölgede ortaya çıkar. Genital bölgedeki uçuk cinsel ilişki sırasında yayılır ve ağrılı ve artan idrara çıkma veya idrar yaparken kaşıntı ve güçsüzlük olarak kendini gösterir.
Hamilelikte Çıkan Uçuk Bebeğe Zarar Verir mi?
Daha önce uçuk probleminiz olduysa, vücudunuz artık virüsü tanıyordur ve bu duruma karşı bağışıklığınız vardır. Ancak ilk uçuk probleminiz hamilelik döneminde olduysa, bu durum bebeğinizde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmaz. Genital uçukta bebeğe zarar verilmez. Bununla birlikte, normal doğum yapacaksanız ve genital herpesiniz varsa, virüs bebeğinize geçebilir. Bu nedenle özellikle genital herpes bir doktor tarafından kontrol ve tedavi edilmelidir.
Hamilelikte Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelik sırasında uçuk tedavisi bir doktora danışılarak yapılmalıdır. Çünkü eczanelerde satılan çoğu antiviral ilaç hamilelikte kullanıma uygun değildir. Bu nedenle antiviral kremler bilinçsizce kullanılmamalı, etkilenen bölgeye sadece doktor tarafından reçete edilenler uygulanmalıdır. Bu süreçte hastalığın hızlı bir şekilde kontrol altına alınabilmesi için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz yapılmalıdır.