Kültürel etkileşim, farklı kültürel gruplar arasındaki etkileşimdir. Sosyal etkileşim, sokakta tanıştığımız insanlarla yüzeysel temasımızdan karı koca rolüne kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsar. Bunlardan bazıları, örneğin iş görüşmelerinde olduğu gibi resmidir ve ara sıra gerçekleşir. Diğerleri bunu sık sık yapar, örneğin iki çocuk parkta oynamak için bir araya geldiğinde.
Bir toplumun kültürü oluştuğunda, önce diğer toplumların ayrışmasından ayrıştırılır. Aslında, bu farklılaşmış gruplar, her toplumun doğasında var olan çeşitlilikte görülebilir. Örneğin; Orta Asya’daki Türkler, Türk kültürünü yaşadılar, ancak içlerinde ortak kültürü çeşitlendiren Türk boy ve obaları ile kültürel bir farklılaşma vardı. Başka bir deyişle, kültürde her zaman çeşitlilik vardır. Bu sosyokültürel farklılıklar, birbirine bakan iki grubun birbirini etkilemesine neden olur.
Kültürel Etkileşim Hangi Yollarla Gerçekleşir?
Kültürel etkileşimin ilk öğesi iletişimdir. Ayrıca kültürel etkileşimler, göç, teknolojik faktörler, ekonomik faktörler, çevresel faktörler ve diğer kültürlerle etkileşimler şeklinde gerçekleşir. Teknolojinin gelişmesi, sanayileşme ve buna bağlı olarak göç ile sosyal çevre değişmiştir. İnsanların yaşam tarzları ve aile yapıları değişir. Ekonomik faktörler açısından Sanayi Devrimi ile birlikte kırdan üretim merkezine, kırdan makineleşmiş sanayiye göç, yeni şehirlerin oluşması kitlesel tüketim ihtiyaçlarını ortaya çıkarmış, bu da birçok kültürel değişime yol açmıştır. Çevresel faktörler açısından, insanlar çevreye hâkim oldukları sürece yeni medeniyetler yaratabilirler.
Kültüler etkileşimler şu şekilde sıralanabilir;
- Kültür Şoku: Bir toplumdaki bireylerin kültürel bir değişim sonrasında veya başka bir kültürel ortama girdiklerinde oluşan uyumsuzluktur.
- Enkültürasyon (Kültürleme): İnsanoğlunun doğumdan ölüme kadar toplumsal istek ve beklentilere uygun şekilde etkisidir.
- Difüzyon (Kültürel Yayılma): Toplumdaki maddi ve manevi faktörlerin dışarıdan içeriye veya içeriden dışarıya yayılmasıdır.
- Akkültürasyon (Kültürleşme): İki farklı kültürden insanların bir araya gelip birbirlerini etkilemelerinin sonucu oluşan maddi ve manevi değişimdir.
- Kültürasyon (Kültürlenme): Aynı kültür içinde bulunan alt kültürle bir araya gelip etkileşim içinde bulunulması sonucu oluşur.
Listemakale.com