Noter vekalet verme ücreti 2021 yılında değişen miktarlara sahiptir. Yaklaşık 200 TL ile 500 TL arasında değişen ücretler, belge türüne bağlı olarak belirlenir. Bu fiyatlandırmalar tüm noter büroları için aynı seviyelerdedir. Ek olarak çeşitli evrakların hazırlatılması ve daha başka işlemlerin yapılması halinde ücretlerin artması mümkündür. Noterden vekalet verme işlemi sırasında farklı vekalet türlerinden faydalanılabilir. Avukata verilecek olan yetkinin türüne göre, vekalet uygulamaları değişebilir.
Avukat Vekaletname Hazırlayabilir Mi?
Esas olarak avukatlar kendi başlarına vekaletname belgesi hazırlayabilmektedir. Fakat Türkiye genelinde tüm vekaletname işlemleri noter huzurunda gerçekleşir. Noter huzuruna çıkmadan vekaletname hazırlayabileceğini söyleyip farklı miktarlarda para isteyen avukatlara güvenilmemesi önerilir. Ayrıca Avrupa ülkelerinde bulunan Türkiye konsolosluklarının ve başkonsolosluklarının vekaletname düzenleme yetkisi vardır.
Vekaletname Ne İçin Verilir?
“Vekaletname neden verilir?” sorusunun cevabı, hukuki işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Bir avukata vekalet vermeniz, sizi ilgilendiren hukuki süreçlerle o kimsenin ilgilenebilecek olması anlamına gelir. Bir avukattan faydalanabilmek için noter vekalet verme ücreti 2021 ödenip gereken prosedürler uygulanmalıdır.
Vekaletname Verilen Avukat Neler Yapabilir?
Vekaletnamenin avukata bazı yetkiler vermesi, birçok vatandaşın çeşitli kaygılar yaşamasına yol açabilir. Fakat vekaletname verilmiş olan bir avukatın mal varlığınızı kendi üzerine geçirmesi, tüm paralarınıza el koyabilmesi, adınıza kredi çekmesi gibi durumlar mümkün değildir. Hukuki işlemlerin yürütülebilmesi için noter huzurunda hazırlanan bir vekalet, ilgili avukata sadece dava takip edebilme yetkisi tanır. En sık düzenlenen vekaletname türleri genel ve resimli vekaletnamelerdir.
Genel Vekaletname Neleri Kapsar?
Genel vekaletname ya da umumi vekaletname belgesi, bir avukata dava açma ve icra takibi yapma yetkisi verir. Eğer noter vekaletname verme ücreti ödenip söz konusu belge hazırlatılmışsa, size bağlı olan avukat dava açmak istediğiniz kişiler hakkında işlem yapabilir. Örneğin gerçek ya da tüzel kişiler hakkında suç duyurusu gerçekleştirmek isterseniz avukatınıza genel vekaletname vermeniz gerekir. Umumi vekaletname verilen bir avukatın yapabileceği başlıca işlemler şunlardır:
- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma
- Duruşma dışı tutulma talebinde bulunma
- İflas ilanı yapma
- Mal beyanında bulunma
- Hakem sözleşmesi yapma
- Müvekkilin adli sicil kaydını ve arşiv dosyalarını talep etme
- Hakimlerin müvekkile dair kararları sebebiyle tazminat davası açma
- Mahkemelerden veraset ilamı alma
- Noterden mirasçılık belgesi alma
- Fesih ihbarında bulunma
- Müvekkil adına bir kişi veya kuruma yönelik protesto çekme
- Müvekkil adına davadan feragat etme
Resimli-Özel Vekaletname Neleri Kapsar?
Resimli vekaletnameler, genel vekaletnamelerden farklı olarak müvekkilin fotoğrafını içerir. Özel vekaletname olarak da bilinen bu belgelerin avukatlara tanıdığı yetkiler şunlardır:
- Müvekkil adına konut, arsa, bağ, bahçe alım – satımı
- Müvekkil adına taşıt alım – satımı
- Boşanma davası açma
- İsim değişikliği talepleri
Noter vekalet verme ücreti, özel ve genel vekaletnamelerde farklılık gösterebilir.