Bebekler için normal doğum zamanı 40. haftadır ancak bazı doğumlar çeşitli sebeplerden dolayı 40. haftadan önce gerçekleşebilir buna prematüre bebek denir. Prematüre bebeklerin hastanede tutularak gelişimlerinin tamamlanması sağlanır. Bu süreç prematüre bebek ebeveynleri açısından psikolojik olarak zorlu bir süreçtir.
Prematüre Doğum Sebepleri
Bu doğuma sebep olan tek bir neden veya etken yoktur. Annenin alkol ve sigara kullanımı, yaşının çok büyük veya küçük olması, sık doğum yapması, plasenta da meydana gelen bozulmalar, ikiz veya üçüz gibi doğumlarda erken doğuma sebep verebilir.
Prematüre Derecesi Belirleme
Prematüre bebek derecesi hamilelik haftasına göre belirlenir. Bunlar;
-İleri Derece: 24-31 hafta arası
-Orta Derece: 32-35 hafta arası
-Sınırda: 36-37 hafta arası
Olarak tanımlanır.
Prematüre Bebek Özellikleri
Prematüre bebekler diğer bebeklere göre daha küçük doğduklarından hastalıklara daha fazla açıktırlar. Bu yüzden sürekli doktor kontrolleri daha sık aralıklar ile gerçekleşmektedir. Refleksleri daha tam gelişemediğinden emmede sorun yaşayabilirler ve doktor tavsiyesi ile özel besin tüketmeleri gerekebilir. Bazı durumlarda solunum problemleri oluşabileceğinden oksijen almaları gerekebilir.
Erken doğmuş bebekler genellikle beklenen gerçek doğum haftalarına kadar doktor gerekli gördüğü taktirde hastanede kuvözde gelişimini tamamlayana kadar kalmaktadır. Bebeğin herhangi bir sağlık problemi yok ise, her bebekte yaşanan yeni doğan sarılığı yok ise ve bebek kilosu yeterli ise daha çabuk kuvözden çıkarılmaktadır.
Prematüre Bebek Doğum Hastalıkları Nelerdir?
Prematüre hastalıkları bebeğin doğum haftasına göre farklılaşmaktadır. Bunlar arasından en çok görülenleri;
-Bağışıklık sistemi sorunları
-Enfeksiyonlar
-Anemi
-Kan Şekeri Düşüklüğü
-Kronik Akciğer Hastalıkları
-Serebral Palsi’dir.
Prematüre Bebek Ebeveynlerinin Nelere Dikkat Etmeli?
Bu süreç bebek açısından zorlu bir süreç olduğu kadar aile açısından da zorlu bir süreçtir. Hastanede doktorlar tarafından atlatılan zorlu süreçten sonra sıra eve geldiğinde de ciddi bir bakım gerektirir. Ancak ilk 2 yıl bebek açısından oldukça önemli bir süreçtir çünkü bebek için en uygun büyüme zamanıdır. Bebek çok küçük ve hastalıklara açık olduğundan enfeksiyon konusunda tedbirli olunması gerekmektedir. Hastalıklara sebep olabilecek durumlardan uzak durulması oldukça önemlidir. Aile ve çevre hijyen kurallarına uygun olmalıdır. Anne de bu süreçte bebeğini emzireceğinden dolayı sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yeteri kadar protein ve vitamin almaya özen göstermelidir.