1. Haberler
  2. Gebelik
  3. Suni Sancı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Suni Sancı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Doğum zamanı gelen anne adaylarının bazılarında doğum belirtileri bulunmamaktadır. Böyle durumlarda uzmanların başvurdukları yöntemler arasında suni sancı gelmektedir.  Peki sık sık duyduğumuz suni sancı nedir? Nasıl uygulanır?

Suni sancı; çeşitli sebepler sonucuyla doğumun normal olarak başlamaması durumunda, anne adayının doğumunun ilaç yardımıyla başlatılmasıdır. Oksitosin hormonu içeren bu ilaç, rahim kasılmalarını başlattığı için anne adayında sancıların oluşmasına sebep olmaktadır.

Normal koşullarda hamileliğin son evrelerinde, beyinde bulunan hipofiz salgı  bezi oksitosin hormonu salgılayarak sancı ve kasılmalara neden olmaktadır. Sancı ve kasılmalar ile rahim ağzı 10 cm kadar açıldığında normal doğum başlamış demektir.  Fakat bu süreç her anne adayında normal seyrinde işlememektedir. İşte bu durumlarda doğumun başlaması için, suni sancı uygulaması yapılmaktadır.

Suni sancı nedir? Nasıl uygulanır? Sorusuna kısa bir cevap verecek olursak; normal doğum yapamayan anne adaylarında, doğumun başlaması için son çare olarak uygulanan ilaç ile doğumun başlamasını sağlayan yöntemdir diyebiliriz.

Suni Sancı Nasıl Verilir?

Bebeğin doğumunun süresi gelmiş fakat rahim ağzı bir türlü açılmıyorsa ya da normal doğum sırasında oluşabilecek bazı risk faktörlerinden dolayı, bazı anne adaylarına suni sancı verilmektedir. Peki bazı durumlar için kaçınılmaz olan suni sancı nasıl verilir?

Suni sancı, serum ya da vajinal yol kullanarak iki şekilde verilmektedir. Bu seçilen yöntemler ile doğumun ne kadar sürede tamamlanacağı, rahim ağzında açılma olup olmadığı ya da  rahmin verilen ilaca tepki verip vermemesine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden anne adaylarında suni sancılar verildikten sonraki doğum süreleri değişiklik göstermektedir.

Örneğin, rahim ağzı açılmayan anne adayının doğum süresi 24 saat kadarken, rahim ağzı açık olarak suni sancı verilen anne adayının ise doğum süresi 4 ya da 5 saat kadar kısa sürmektedir.

Peki hangi durumlarda suni sancı nasıl verilir? Sorusuna dönecek olursak; rahim ağzında açılma gerçekleşmeyen anne adaylarına suni sancı vajinal yöntem kullanılarak verilmektedir. Vajinadan verilen suni sancı ilacı, rahim ağzının yumuşamasına ve rahimde sancıların başlamasına olanak sağlayacaktır. Rahim ağzında açılma gerçekleşmiş fakat doğum henüz başlamamışsa, anne adayına serum ile suni sancı ilacı verilip sancıların başlaması sağlanmaktadır. Sancılar başladıktan sonra serum çıkartılı ve doğal sancılar ile doğumun gerçekleşmesi sağlanmaktadır.

Gerçek Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Hamilelik döneminde, anne adayları doğum anının yaklaşmasıyla birlik sancılar çekmeye başlamaktadır. Fakat bu sancıların hepsi gerçek doğum sancısı değildir. Yalancı doğum sancısı ile gerçek doğum sancısı birbirinden farklıdır. Peki, gerçek doğum sancısı nasıl anlaşılır?

Anne adaylarının hissettikleri, aşama aşama gelen sancılar gerçek sancıdır fakat sancılar bir anda geliyorsa bu sancılar yalancı doğum sancılarıdır. Gerçek doğum sancıları, giderek şiddetlenirken yalancı doğum sancıları şiddetlenmezler. 30-60 saniye arasında görülen sancılar doğum sancısıdır fakat yalancı sancıların belirli bir süresi yoktur.

Gerçek doğum sancısı nasıl anlaşılır? Sorusunun en net cevabı ise; rahim ağzında açılma ve yumuşama gerçekleştiyse sancılar gerçek doğum sancısıdır. Rahim de açılma yoksa yalancı doğum sancılarıdır.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suni Sancı Nedir? Nasıl Uygulanır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin