Perinöral kistler olarak da bilinen belde tarlov kistleri, omurgada ortaya çıkan içi sıvı dolu keselere verilen isimdir. Çoğu zaman, bu kistler herhangi bir tedavi gerekmese de drenaj gerektirebilir. Yazımızın devamında daha detaylı olarak “Tarlov kisti nedir?” sorusunu yanıtlayacağız.
Tarlov Kisti
Perinöral kistler olarak da bilinen belde tarlov kistleri, omurgada ortaya çıkan içi sıvı dolu keselere verilen isimdir. Tarlov kistleri genellikle spinal sinir köklerinin yakınında bulunur ve bazı semptomlara neden olur. Tarlov kistleri, özellikle omurganın alt katmanlarında, sakral veya koksigeal (kuyruk sokumu) bölge olarak adlandırılan bir bölgede yer alır ve bazı durumlarda tek, bazı durumlarda birden fazla sayıda oluşabilir.
Tarlov kisti ya da kistleri genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu kistler, tesadüfi bir şekilde çekilen MR’da doktorlar tarafından fark edilir. Bu kistlerin boyutu arttıkça semptom geliştirme olasılığı da aynı oranda artmaktadır. Genellikle küçük ve tek sayıda oldukları için herhangi bir belirti göstermeyebilirler. Tarlov kistinin semptomları genellikle etkilediği sinir köküne bağlıdır. Etkilenen sinir kökünden etkilenen bölgeye bağlı olarak hastalık, kas gücünde azalmaya, duyusal rahatsızlıklara ve mesane veya bağırsakta bazı rahatsızlıklara neden olabilir.
Tarlov Kisti Belirtileri
Genellikle asemptomatiktirler, yani herhangi bir semptomları yoktur. Kist büyür ve yakındaki bir sinir köküne baskı yaparsa, sinir kökünün geçtiği yol boyunca, örneğin kalçalarda ve uyluğun arkasında keskin bir yanma ağrısı (siyatik) hissedilebilir. Sinir basıncı yükselirse, kas gücü kaybı, bacak kaslarında incelme, duyu bozukluğu ve yürüme bozukluğu meydana gelebilir.
Tarlov kistleri bazen çevreleyen kemiği aşındıracak kadar büyür. Sırt ağrısına neden olabilir. Sinirlerin mesane, cinsel organlar ve bağırsaklar üzerindeki etkisine bağlı olarak idrar bozuklukları (idrar kaçırma gibi), kabızlık, cinsel işlev bozukluğu görülebilir. Beyin omurilik sıvısının basıncı değişirse, baş ağrısına neden olabilir.
Tarlov Kisti Neden Olur?
Tarlov kistlerinin kesin nedeni bilinmemektedir. Fakat tarlov kisti, kalçanın üzerine düşme şeklinde yaşanan kazalar sonrasında kistin büyüyüp şikâyete neden olduğu biliniyor. Omurgaya bir darbe, artan omurilik sıvısı basıncı, omurilik sıvısı tıkanıklığı, doğum ve ağırlık kaldırma da tarlov kistlerinin nedenleridir.
Tarlov Kisti Tedavisi
Tarlov kistleri asemptomatiktir ve rahatsızlığa neden olmayan kistler, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile takip edilir. Kistin boyutu düzenli MRI’larda izlenir.
Büyük, semptomatik kistlerin cerrahi tedavisinde kist açılır ve içi boşaltılır. Daha sonra repopülasyonu önlemek için kas veya yağ dokusu ile elimine edilir. Bazen bir kas flebi kullanılabilir. Sinir hasarı geri döndürülemez hale gelmeden önce tedaviye ihtiyaç vardır. Tedavi öncesi hastada sinir hasarı varsa tedavinin başarı oranı düşmektedir.