Troid kanseri nedenleri yerine daha çok risk faktörlerinden bahsetmek mümkündür. Tiroid kanseri insidansı, diğer kanser türleri ile karşılaştırıldığında nadir bir tümör olarak bilinmektedir. Özellik de bu kanser türünde tümörlerin iyi huylu olması, hastanın sağkalım oranını ciddi oranda artırmaktadır. Hastanın iyi bir tedavi ile desteklenmesi halinde, iyi huylu evrime sahip olan tiroid kanseri tümörleri, hastanın hayatta kalma olasılığının artmasına neden olmaktadır.
Tiroid Kanseri Nedir?
Bilindiği üzere tüm kanser tipleri, organlarda bulunan hücrelerin kontrol dışına çıkarak bölünmesi sonucu oluşur. Hücrelerin temel görevi, görevini tamamladıktan sonra yok olmaktır. Ancak bazı etkenlere bağlı olarak hücreler görevlerini tamamladıktan sonra yok olmak yerine çoğalabilirler. Bu çoğalma ise tümörleri ve nihayetinde kanseri oluşturur.
Tiroid kanseri ise tiroid bezi içerisinde hücrelerin bu şekilde kontrolsüz bölünüp çoğalması sonucunda oluşan iyi huylu hasid bir tümördür diyerek, tiroid kanseri nedir? Sorusunu cevap verebiliriz. Tiroid kanserinin erkeklerde ve yaşlı bireylerde daha fazla görüldüğü bilinmektedir.
Tiroid Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Kanserin temel nedeni yukarıda da bahsedildiği gibi hücrelerin kontrolü kaybedip çoğalması şeklinde ortaya çıkmasıdır. Bu bir kanserin oluşumu için temel nedendir. Diğer taraftan kanser oluşumunu tetikleyen bazı risk faktörleri vardır. Bu risk faktörleri için konuşacak olursak tiroid kanseri nedenleri şunlardır;
- Radyasyona maruz kalmak tiroid bezleri üzerinde ciddi etkilere sahip olarak kanser oluşumunu tetikler. Özellikle çocuk yaşlarda uzun süre radyasyona maruz kalınması, kişinin kırklı yaşlara geldiğinde tiroid kanseri ile karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.
- Ailede tiroid kanseri geçmişi bulunması yani genetik faktörler, aile bireylerinde riski artırmaktadır.
- 70 yaşından büyük veya 20 yaşından küçük kişiler de tiroid kanserinin daha fazla görüldüğü belirlenmiştir.
- Kadınlarda da görülen bir kanser türü olmasına karşın, tiroid kanserinin erkeklerde daha fazla görüldüğü bilinmektedir.
- Ses kısıklığı ve ses tellerinde hasara neden olan enfeksiyonlar, tiroid kanserinin görülme olasılığını artırır.
- Derin yapılarda fiksasyon görülmesi, kanserin tetikleyici nedenleri arasındadır.
- TSH seviyelerinin çok yüksek olması guatr ve tiroid üzerinde korsinomların büyümesini etkiler.
Çeşitleri Nelerdir?
Tiroid kanseri yemek borusu kanseri, meme kanseri, akciğer kanseri ve melanom gibi farkı kanser ve hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir. Hem bağlı olduğu hastalığa hem de kanserin kendi özelliklerine göre tiroid kanseri çeşitleri şunlardır;
Foliküler karsinom: daha çok 50 yaşlarda görülen foliküler karsinom, tiroidin farklılaşmasına neden olmaktadır. Hücreleri tipik hücrelerden ayıran bu kanser türünde, teşhis biraz daha zor olmaktadır. Semptomlarının az olması nedeni ile kanserin teşhisi ancak doktor muayenesi sonrasında mümkün olabilir.
Papüller karsinom: tiroid kanser türleri arasında en yaygın olarak görülen kanser tipi olup, bugüne kadar görülen vakaların yüzde yetmişini oluşturmaktadır. Kadın ve erkek bireylerde yaklaşık olarak eşit oranlarda görülen papüller karsinom, özellikle servikal radyasyon öyküsü bulunan kişilerde yaşlılık evresinde ortaya çıkmaktadır. Servikal lenf nodlarında erken metastaz yapma ihtimali yüksektir. Kanser genellikle çok yavaş ve ağrısız şekilde büyüme gösterir. Başlangıçta tek bir nodülün varlığı ile oluşmaktadır.
Tiroid lenfoması: genellikle yaşlı kadınlarda yaygın olarak görülür. Kanserin semptomları anaplastik karsinom türünde olduğu gibi ortaya çıkar. Büyümesi daha yavaş olup, erken teşhis sayesinde sağkalım oranı yüksektir.
Medüller karsinom: 50 yaş üzerindeki bireylerde sık görülen medüller karsinom, kan yolları vasıtası ile lenf bezlerine ulaşabileceği gibi, doğrudan lenf bezleri üzerinde kendisi de oluşabilmektedir.
Anaplastik karsinom: bu kanser türünün troid kanseri çeşitleri arasında görülme sıklığı, yaklaşık olarak yüzde 10 civarındadır. Papüller ve foliküler karsinomlar ile ciddi benzerlik göstermesine karşın, görülme olasılığı daha nadirdir. 65 yaş üzeri bireylerde anaplastik karsinom daha yaygın olarak görülebilir. Nazal ve uzak metastazlar erken ortaya çıkar. Bu nedenle tanı konulması daha basittir. Tümörler genellikle ağırlığı, hızlı ve sert şekilde büyümektedir.
Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Tiroid kanserinin en yaygın belirtileri şunlardır;
- Sürekli astım nöbetleri geçirmek belirtiler arasındadır.
- Nefes alıp vermede ciddi problemlerin yaşanması, tiroid kanseri belirtileri arasında yer alabilir.
- Uzun süren ve geçmeyen ses kısıklığı başlı başına bir belirtidir.
- Kulaklarda ve boyun bölgesinde ağrılar hissedilebilir.
- Boyun bölgesinde yumru görülebilir.
- Yutmakta zorluk çekmek tiroid kanserinin belirtileri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
- Soğuk algınlığına bağlı olarak veya soğuk algınlığı haricinde uzun süren öksürükler kansere işaret edebilir.
Tanısı Nasıl Konulur?
Kanser tanısının konulabilmesi için dokuların incelenmesi yani histolojik bir çalışma yapılması gerekir. Kişinin nasıl bir karsinom yaşadığının belirlenmesine neden olacak şekilde, tümörün özellikleri dikkate alınır.
Kanserin genel tanısı boyun kısmının ön tarafında bir nodül bulunması ile başlar. Diğer yandan tiroid nodülünde şüpheye yer verecek semptomlar olup olmadığına bakılır. Tek nodül olması, nodül çapının 4 santimden büyük olması, servikal ışınlama öyküsü ve hastanın yaşı gibi çeşitli faktörler dikkate alınır. Bunun yanı sıra ağrı veya anormal değişiklikler dikkate alınır.
Hastalığın tedavisi için ince iğne aspirasyonu, ultrason ve kan testleri gibi farklı tanı yöntemleri kullanılır. Bazı türleri herhangi bir belirti vermeyeceği için, kişinin yılda en az bir kez kanser taraması yaptırması erken tanı açısından önemlidir.
Tiroid Kanseri Tedavisi
Tiroid Kanseri tedavisi, türüne, hastanın genel durumuna ve kanserin hangi evrede olduğuna bağlı olarak yapılır. Ancak genellikle dış radyasyon, kemoterapi, hormon tedavisi ve cerrahi müdahale en sık kullanılan yöntemlerdir. Özellikle cerrahi müdahaleler, tiroid kanserinin tedavisindeki en önemli adımlardan biridir.
Lenfoma ve anaplastik karsinom türlerinde daha çok kemoterapi ve dışsal radyasyon tedavileri uygulanır. Papüller ve foliküler karsinom vakalarında ise, baskılayıcı dozlarda iyot ve tiroid hormonlarının etkileşime girmesini sağlayacak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Cerrahi müdahale yöntemi daha çok lenf nodunun çıkarılmasını kapsar.