Organik bir bileşik olan ürik asit başta karaciğer olmak üzere birçok iç organ tarafından üretilir. Organlarda üretildikten sonra kana karışan bu bileşiğin vücutta bulunması gereken oranı yaşa ve cinsiyete göre değişir. Erkeklerde bulunması gereken oran maksimum 7 – 7,5 mg. İken kadınlarda bu oran 5,5 – 6. Mg’dır. Ürik asidin düşmesine yardımcı olan besinler tüketerek, yüksek asit miktarını azaltmaya yardımcı olunabilir.
Ürik Asidin Düşmesine Yardımcı Olan Besinler
Kanda ürik asidin yükselmesi, kas ağrılarına ve böbrek taşına neden olur. Kansızlık, şeker hastalığı ve aşırı alkol – sigara tüketimi ürik asidin yükselmesine yol açar. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok organik besin ise ürik asidin düşmesine yardımcı olur.
Yoğurt
Öğün aralarında yağsız ya da yarım yağlı yoğurt tüketmek, kanı temizler ve vücuttaki ürik asit oranını dengeler. Tokluk hissi veren yoğurt kan şekerinin düşmesine de yardımcı olur.
Süt
Tıpkı yoğurt gibi süt de vücudu ürik asitten uzak tutan gıdalar arasında yer alıyor. Beslenme uzmanları, daha organik ve faydalı olduğu için, ürik asit seviyesi yüksek olan kişilerin laktozsuz süt içmelerini tavsiye ediyor.
Kekik
Salatalarda, çorbalarda ve et yemeklerinde kullanılan kekik vücuttan hem ürik asidin hem de kötü kolesterolün atılmasını hızlandırır. Hazımsızlık, şişkinlik ve gaz şikâyeti olan kişilerin bu baharatı aşırı ölçüde tüketmemesi gerekir.
Armut
Karaciğer dostu olarak tanımlanan armut, ürik asit seviyesini dengede tutan besinler arasında yer alıyor. Safra sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayan armut, karaciğerin yağlanmasını da önler.
Su
Yetişkinlerde günde en az 2,5 – 3 litre su içmeye özen göstermelidir. Su, tüm organların ve sistemlerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
Yumurta
Yumurta, hem safra asidinin hem de ürik asidin düşmesine yardımcı olan besinler arasında yer alır. Yüksek protein kaynağı vücutta sağlıklı kas yapımını desteklerken, aşırı tüketimi ise kötü kolesterolün artmasına neden olmaktadır. Uzmanlar haftada ortalama 5-6 yumurta tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
Kırmızı Meyveler
Düzenli aralıklarla kırmızı meyve tüketmek de ürik asit seviyesini dengede tutar. Diğer yandan bu meyvelerin içeriğindeki vitamin ve minerallerin genel sağlık ve bağışıklık üzerinde ciddi derecede faydaları bulunmaktadır.