10. Boğaziçi Film Festivali’nin Beşinci Günü Yoğun Bir Programla Son Buldu

10. Boğaziçi Film Festivali’nin beşinci gününde Bosphorus Film Lab bünyesinde yapılan etkinliklerde sinema endüstrisinin profesyonellerinin katılımıyla film pazarı ve festivallerin geleceği üzerine paneller gerçekleştirildi.

 

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 10. Boğaziçi Film Festivali’nin 25 Ekim Salı günkü programında; Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj ile Kısa Kurmaca Yarışmalarında yer alan filmlerin ekiplerinin de katıldığı söyleşiler düzenlendi. Festivalin endüstri bölümü olan Bosphorus Film Lab etkinliklerinde ise Geremia Biagiotti, Wouter Jansen, Jan Jilek ve Nashen Moodley sektöre yönelik tecrübelerinden bahsetti.

 

Akademi Beyoğlu’nda yapılan panellerin ilki “Marketing Oneself to A Sales Agent” başlığını taşırken; etkinliğe Intramovies Uluslararası Satış Pazarlama Müdürü ve Alım Sorumlusu Geremia Biagiotti ile Square Eyes kurucusu, festival stratejisti ve satış sorumlusu Wouter Jansen katılım sağladı. Film pazarı ve Türk sinemasının uluslararası satıştaki konumu ve gelişimi için gerekli olanların konuşulduğu panelde Geremia Biagiotti, festivaller ve filmlerin sektörün geleceğini yoğun şekilde etkilediğini söylerken, festivalleri filtre görevi görmesinden dolayı önemsediğini belirtti. Pandemi döneminin kendisini festivallere ittiğini ifade eden Wouter Jansen, sinemanın kurtulması için gerekli olanın uluslararası filmler üretmek olduğunu söyledi.

 

“Festival Chasing: Who is After Who Exactly?” panelinde ise Summer Film School Uherské Hradiště Program Direktörü Jan Jilek ve Sidney Film Festivali’nin direktörü Nashen Moodley başarılı bir festival deneyimi için ipuçları verdi. Jan Jilek, sinemaya ihtiyaç duyulmayıp yayın platformlarına yönelişin olduğunu ifade ederken, Türk sinemasının da iyi bir pazarlamaya sahip olmasından dolayı başarı elde ettiğini dile getirdi. Nashen Moodley ise doğru sinema tercihi için öncelikle fikir sahibi olunması gerektiğini söylerken, sinemayı sevmenin tek yolunun sinemaya gitmek olduğunu kaydetti. İki panelin de moderatörlüğünü Bosphorus Film Lab Direktörü Selin Karlı üstlendi. 

 

“Sughra’s Sons” Filminin Gösterimi Gerçekleşti

Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nda yer alan Ilgar Najaf’ın “Sughra’s Sons” filminin Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleşen gösteriminin ardından filmin yönetmeni Ilgar Najaf ve yapımcısı Ayhan Salar’ın katıldığı bir söyleşi düzenlendi. Söyleşinin moderatörlüğünü ise festivalin uluslararası film programcısı Onur Sherifi yaptı.

 

Her üç filminde de yer verdiği çocukları nasıl seçtiği sorulan Ilgar Najaf, filmi çektiği yerlerden çocukları da bulduğunu ifade etti. Filmin çıkış noktasıyla ilgili olarak Najaf, yaşanmış hikayeleri kurgulayarak filmi yarattıklarını söyledi. Yapımcı Ayhan Salar ise filmi siyah-beyaz olarak düzenlemelerinin dönemi yansıtmak konusunda kendilerine çok yardımcı olduğunu söyledi. 

 

Ulusal Kısa Kurmaca Yarışması’ndaki Filmler Gösterildi 

Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması’nda yer alan Barış Kefeli ve Nükhet Taneri’nin “Ben Tek Siz Hepiniz”, Özgürcan Uzunyaşa’nın “Cehennem Boş, Tüm Şeytanlar Burada”, Alkım Özmen’in “Gece Babamızı Ararken”, Bünyamin Bayansal’ın “Görmediniz” ve Benhür Bolhava’nın “Koyun” filmlerinin gösteriminin ardından ekiplerle söyleşi gerçekleştirildi. Etkinliğin moderatörlüğünü gazeteci ve yönetmen Ali Demirtaş üstlendi.

 

Festivalin beşinci gününde ayrıca Atlas 1948 Sineması’nda Olgun Özdemir’in “Tatlı Süt Köpüğü”, Ümit Köreken’in “Bir Umut”, Mihai Mincan’ın “To The North” filmleri seyirciyle buluştu. Kadıköy Sineması’nda ise Ümran Safter “Kabahat”, Cem Demirer’in “Mendirek”, Sezgin Cengiz ve Şiyar Gedik’in “Tebessüm” filmleri gösterildi. Ayrıca Ildikó Enyedi’nin “The Story of My Wife” filminin özel gösterimi yapıldı.

 

Festivalde 26 Ekim Programı

10. Boğaziçi Film Festivali’nin altıncı gününde Atlas 1948 Sineması’nda saat 13.00 seansında Miloš Pušić'in “Working Class Heroes”, 16.00 seansında Philip Scheffner’in "Europe”, 21.00 seansında Noémi Veronika Szakonyi'ın “Six Weeks” filmleri seyirciyle buluşacak. Saat 18.30’da ise Ildikó Enyedi masterclass verecek.

 

AKM Yeşilçam Sineması’nda saat 13.00 seansında Mahmut Fazıl Coşkun'un "Crossroads", 16.00 seansında Hazar Uyar'ın “Plaza Köylüleri” filmleri, 18.30 seansında "Uluslararası Kısa Kurmaca Film Yarışması 2" ve 21.00 seansında “Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması 2”nin yer aldığı filmler seyirciyle buluşacak.

 

Sinemaseverler Kadıköy Sineması’nda saat 13.00 seansında Jean-Luc Godard ’in “Serseri Aşıklar” filminin özel gösterimi yapılacak. 16.00 seansında Selcen Ergun'un “Kar ve Ayı”, 18.30 seansında Atalay Taşdiken'in “Hara”, 21.00 seansında Olgun Özdemir'in "Tatlı Süt Köpüğü" filmlerini takip edebilecekler.

 

Festival Biletleri Mobilet’te!

10. Boğaziçi Film Festivali’nin film gösterimleri fiziki olarak Atlas 1948 SinemasıAtatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması ve Kadıköy Sineması’nda gerçekleşecek. Festival biletleri 30 TL, belgesel ve kısa film gösterimleri ise 20 TL olmak üzere mobilet üzerinden satışa sunuluyor. Ayrıca biletler, festival süresince Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması gişelerinden de alınabilecek.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği, VakıfBank’ın Ana Sponsorluğu, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortaklığı ile gerçekleşecek “10. Boğaziçi Film Festivali” ile ilgili tüm gelişmelere ve festivale dair güncel haberlere bogazicifilmfestivali ve festivalin resmî sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version