Avukat, hukuki konularda başkalarına tavsiye veren ve onları temsil eden lisanslı bir uzmandır. Hukukun kendisine verdiği yetkilere sahiptir ve müvekkilinin haklarını korurken aynı zamanda yasayı korumakla yükümlüdür. Avukat nasıl olunur? Avukat maaşları hangi düzeydedir? sorularının cevapları yazımızda yer alıyor.
Avukat Ne iş Yapar?
Hukuki tavsiye ve danışmanlık sağlamak, bilgi veya kanıt araştırmak ve toplamak, boşanmalarla ilgilenmek avukatların görevidir. Bunun dışında vasiyetnameleri yerine getirmek, sözleşmeler ve emlak işlemleriyle ilgili yasal belgeler hazırlamak ve mahkemede sunmak avukatların görev tanımları içinde yer alır.
Avukatların, temel mahkeme yargılamasının dışında çeşitli görevleri vardır. Bilgi araştırmak, belge taslağı hazırlamak, uyuşmazlıklarda arabuluculuk yapmak ve müvekkillere yasal hakları konusunda danışmanlık sağlamak, hukuk alanına bağlı olarak dahil edilen sorumluluklardan sadece bazılarıdır. Avukat nasıl olunur? Avukat maaşları ne kadardır? sorularını daha detaylı incelemeye devam edelim.
Avukat Nasıl Olunur?
- Avukat olmak için üniversitelerin Büro onaylı 4 yıllık Hukuk bölümünden mezun olmanız gerekmektedir.
- Mesleğe giriş sınavı olan baro sınavını geçmelisiniz. Sınav, hukukun seçili alanlarındaki bilgileri test eder. Mesleki etik ve sorumluluk konusunda da gerekli testler vardır.
- Komiteler tarafından karakter onayı almalısınız. Hukuk lisansları için başvuranlar, karakteri ve geçmişi araştıran bir komite tarafından onaylanmalıdır.
Avukatların Çalışma Alanları Nelerdir?
Avukatlar belirli konularda uzmanlaşarak o konularda avukatlık yapabilirler.
Boşanma Avukatı
Boşanma avukatları, bir evliliği sonlandırırken ele alınması gereken birçok yasal konuda uzmanlaşmıştır. Bu ayrıntılardan bazıları çocuk velayeti, yasal başvurular ve eşler arasında varlık ve borçların paylaştırılması gibi durumlardır. Avukatlar boşanma süreci boyunca müvekkillerinin haklarını koruduklarından ve evlilik yasal olarak feshedildikten sonra müvekkillerine adil bir uzlaşma sağlanmasını sağlamaya çalışırlar. Aynı zamanda, bir boşanma avukatı, destekleyici kanıtları doğrulamak için her vakayı sistematik olarak araştırmalıdır. Kanıtları belgeleyen evrak mulaka mahkemeye sunulmadan önce her ayrıntıyı kapsamalıdır. Boşanma avukatı, dikkatli bir dinleyici olmalı ve yargılayıcı olmamalıdır.
Suç Avukatı
Suç avukatı, şehir ve ülke mahkemelerinde cezai suçlamalarla karşı karşıya bulunan sanıkları ve kuruluşları temsil eder. Bu; dolandırıcılık, aile içi şiddet suçları, hırsızlık, zimmete para geçirme, şiddet suçları, nüfuz altında araba kullanma, seks suçları ve uyuşturucuyla ilgili suçları içerir.
İşletme ve Şirketler Avukatı
Ticari ve kurumsal avukatlar, halka açık şirketler ve özel sektörde yer alan işletmeler için çok çeşitli yasal sorunları ele alabilirler. Aynı zamanda, karmaşık yasal süreçlerde müvekkillerine danışmanlık ve rehberlik etme konusunda uzmanlaşabilirler. Ajans ve istihdam yasası, sözleşmeler, satışlar, ticari kağıtlar, ticari kuruluşlar ve mülkiyet ve kefalet konularına odaklanırlar. Uzmanlıkları, yeni internet şirketlerine başlangıç ihtiyaçlarında yardımcı olmaktan, milyarlarca dolarlık şirketlerde satın almalar için pazarlık yapmaya kadar değişir.
Ticari işlemler şunları içerir;
- Birleşme,
- Devralma,
- Elden çıkarmaların müzakere edilmesi, hazırlanması ve incelenmesi,
- Kurumsal yöneticiler ve görevlilerin hakları ve sorumlulukları hakkında tavsiyelerde bulunma,
- İşletme sahiplerinin çalışanlarına ve hissedarlarına sağlamaları gereken finansal bilgilere yardımcı olmak.
İstihdam Avukatı
İstihdam avukatı; sözleşmeler, düzenlemeler, pazarlık sözleşmeleri, ayrımcılığa karşı koruma, cinsel taciz, ücretler ve saatler, sağlık, güvenlik ve işten çıkarma müzakerelerini içeren işveren-çalışan ilişkisini yönetir.
Diğer sorumlulukları ise;
- İşverenlere çevresel düzenlemeler konusunda tavsiyelerde bulunma
- İşverenleri hükümet kurulları ve kurumları önünde savunmadır.
- İşçi alımı ve çıkarımı ile ilgili davalarda temsil olarak sıralanmaktadır.
Avukat Maaşları Ne Kadar?
Avukat maaşları ülkemizde 7000TL den başlamaktadır. Bir üst limiti ise yoktur. Maaşlar bu meslekte çalışanların performansları ile alacakları ödemeler ve ek primler ile daha üst miktarlara ulaşmaktadır.