Bakan Nasıl Olunur? Bakanların Maaşları Ne Kadar?

Günümüzde prestijli bir meslek olmasının yanı sıra en çok para kazandıran meslekler arasında da bulunan bakanlık, çoğu kişinin ulaşmak isteyeceği türden imkanlar sunmaktadır. Kolay ulaşılabilir meslek olmasa da bakan nasıl olunur? bakan maaşları nelerdir? Gibi soruların cevaplarını, meraklıları için araştırdık.

Herkesin hayali olsa da yine herkesin yapabileceği mesleklerden biri olmayan bakanlık maaşları ve mesleğin diğer detayları, bu makale de istifadenize sunulmuştur. Bakanlık toplum tarafından saygın bir konumda olunması ve yüksek bir kariyer nedeniyle, siyasetle ilgili olanların hayal ettiği önemli politik mesleklerden biridir.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi ile birlikte atama işlemleri, sadece cumhurbaşkanı tarafından yapılmaktadır. Büyük sorumluluklar barındıran bakanlık, yerine getirebilmek için görev yapacağı bakanlıkla alakalı yeterli bilgi ve eğitime de sahip olması gerekmektedir.

Örneğin sağlık bakanlığı görevi için seçilecek olan kişinin, mutlaka sağlık konusunda eğitimli ve tüm konulara hakim olması gerekmektedir. Toplum ihtiyaçları ve istekleri göz önüne alındığında yapılacak hizmetlerde bu önemli bir kriter oluşturmaktadır.

Bakan Nasıl Olunur?

Bakanlar cumhurbaşkanlığı tarafından atanır. Bakan olmak için gereken şartları aşağıda sizler için sıraladık;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Milletvekili olma şartı yoktur. ( Ancak milletvekili iken bakan seçilen kişinin milletvekilliği düşürülür.)
  • 25 yaşından büyük olmak.
  • Yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış olmak.
  • Askerlik görevini tamamlamış olmak.

Bu şartların yanında bakanların yurt dışı görüşmelerinde, ülkemizi temsil ettikleri düşünülürse en az 1 yabancı dil bilmeleri beklenir. Cumhurbaşkanı dilerse hükümet partisinden, dilerse de muhalefet partisinden istediği bir kişiyi bakanlık görevine getirebilir. Bununla birlikte istediğinde de görevine son verebilir. İstifasını sunan bakanın istifasını da kabul etmeyebilir.

Bakanlarda Aranan Vasıflar

Görev yaptığı bakanlık hakkında her türlü bilgiye sahip olmak ve sorumluluk sahibi olmak aranan vasıflar arasındadır. Topluma hitabeti kuvvetli olmasının yanında, toplumun ihtiyaç ve isteklerine kulak vererek onların yanında olmak. Her türlü sıkıntıya karşı sabırlı olarak çözüm odaklı davranmak.

Göz önünde olabilmeyi kaldırabilmeli ve sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Hizmet ettiği bakanlık bünyesinde liderlik vasfını kullanabilmelidir.

Bakanların Görevleri Nelerdir?

Ülkemizde çok sayıda bakanlık vardır ve hepsinin de kendisine has görevleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu bakanlıklardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz;

Adalet Bakanlığı: Adalet bakanlığının görev ve sorumlulukları şunlardır; adli sicil kayıtlarının tutulması ile ilgili görevleri yürütmek, kanunlarda belirtildiği üzere kurulması gereken mahkemeleri açmak ve teşkilatlanmasını sağlamak, icra ve iflas dairelerini düzenlemek, yabancı ülkelerle aramızda bulunan adalet hizmetlerinin düzenini sağlamak, kanunlarda ve cumhurbaşkanlığınca verilen diğer görevleri yerine getirmek adalet bakanlığının görevleri arasındadır.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Günümüzde yaşanan sosyal ve kültürel anlamdaki yozlaşmalardan, aile yapısını korumak ve diğer nesilleri bozulmadan aktarılmasını sağlamak. Çocukların ailesi de dahil her türlü tehlikeden korunarak, sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmesi için çalışmalar yapmak. Kadınların toplumdaki değerini ve çalışma hayatındaki yerini korumak ve gözetmek.

Sosyal hizmetler ve sosyal yardımlardan yararlanmaları için halkı bilinçlendirmek ve bununla alakalı kapsamlı çalışmalar yapmak. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığının görevleri arasındadır. Bu bakanlıklar birer örnek olurken, Türkiye’de 26 bakanlık varken bu sayı yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi sonrasında, 16’ya indirilmiştir.

Bakan Maaşları Ne Kadar?

Günümüz meslekleri arasında yüksek bir mevkide bulunan bakanlık görevi hem kariyer anlamında hem de maaş anlamında yeterince tatminkâr edici boyutlara ulaşmıştır.

2021 yılı itibari ile bakan maaşları 21 bin 150 TL olmuştur. Sunmuş olduğu itibar ve imkanlarda göz önünde bulundurulduğunda, aslında mesleğin gözle görülmeyen getirilerinin alınan maaştan daha fazla olduğunu belirtmek gerekir.

Exit mobile version