Böcek ilaçlama nasıl yapılır sorusuna cevap verirsek eğer çalıştığımız bu yazıda amacımızın herkesi bir böcek ilaçlama uzmanı gibi hissettirmek olmadığını bilmenizi isteriz. Çünkü böcek ilaçlama işi bu olmayan kimseler için hayati sonuçlara neden olabilecek riskli uygulamalardır. İşin eğitimini almamış kimseler tarafından yapılan bu uygulamaların hayati sonuçları dahi olacağını bilmeniz gerekir. Buradaki asıl amacımız bir böcek ilaçlama uygulamasının nasıl yapılmasına dair ölçütleri göstermek ve alanında profesyonel bir böcek ilaçlama şirketinden neleri talep etmeniz gerektiğini daha iyi anlamanızı ve hangi firmaları tercih etmenizi sağlamaktır.
Böcek ilaçlama ile ilgili ilk yapılan yanlış bilinçsiz ilaçlamadır. Bu önemli hususlar ve nasıl böcek ilaçlama yapılır verdiğimiz bilgiler ile evinizdeki, bahçenizdeki böcekleri güvenli ve etkili bir şekilde önlemenin yollarını daha iyi fark edeceksiniz. Baharın gelişi ile bol miktarda böcek ürer. Bu böcekler içinde yanı sıra zarar vermek istemediğiniz böcekler de olacaktır. Örneğin uğur böceği ve bal arıları gibi. Bazıları her ne kadar doğa için yararlı olsa da bir o kadar varsa bahçeniz içinde faydalıdır. Diğer canlılar ne yazık ki çok fazla evlerde veya bulunduğumuz ortamlarda istenilen canlılar değillerdir.
Evlerde hamam böceklerinden, sineklere ve bahçeniz varsa değerli bitkilerinizi zarar veren domates boynuz kurtlarına kadar birçok yıkıcı böcek türü bir yemek arar. Böylelikle bir dereceye kadar böcek sorunu her zaman karşılaşabileceğimiz bir durumdur ve böcek ilacı kullanmak gerekmektedir. Ayrıca pire oluşması durumunda da pire ilaçlama yöntemleri kullanılmalıdır.
Böcek ilacı kullanımında profesyoneller organik, sentetik veya her ikisinin bir birleşimini gerektirecek bazı yöntemler kullanırlar. Bir böcek ilacını güvenli bir şekilde kullanmanın yolu, ilacı ne zaman ve nasıl kullanacağını bilmektir.
İlaçlama profesyonel ilaç firmaları tarafından üretilen çevreyi ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçların konusunda uzman ekip ve araçlara sahip ilaçlama firmaları tarafından yapılmalıdır. İlaçlama bireysel olarak da yapılabilir ama bilinçsiz bir şekilde yapılan ilaçlama böceklere ve kemirgenlerin ilaçlara karşı bağışıklık kazanmasına sebep olabilir ve böceklerle mücadeleyi çok daha zor ve masraflı bir hale getirebilir. Bu yüzden her önüne gelen sırtına ekipman alıp ilaçlama yapmamalıdır. Her işin olduğu gibi böcek ilaçlamanın da teknikleri ve yöntemleri vardır. Bu yöntemler ise aşağıdaki gibidir.
İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?
Bir ilaçlama yapılacak alan için ilaçlama yöntemi seçilmesinde belirleyici bazı maddeler bulunmaktadır. Hangi tür böceğe karşı ilaçlama yapılacağı, ilaçlama yapılacak yerin yapısı, çevresel faktörler, iş yeri ise mevcut olan kitle, ilaçlama yapılacak yerin içerisinde hasta, yaşlı, alerjik reaksiyonlara sahip kimse olup olmadığı, astım hastaları, 0-6 yaş grubu çocuk, evcil hayvan bulunması gibi. Bu etkenlerin önceden belirlenmesi ve insektisit seçiminin buna göre yapılması gerekmektedir. Başlıca haşere ilaçlama ve böcek ilaçlama yöntemleri kokulu ilaçlama, kokusuz ilaçlama ve jel ilaçlama olarak üç ana kola ayrılmıştır.
Kokulu Sıvı ilaçlama Yöntemi: Böceklerin yoğun olarak görüldüğü yerlerde kokulu ilaçlama yapılmalıdır. Kokulu ilaçlama sıvı şekilde püskürtme yöntemiyle uygulanmaktadır. Örnek verecek olursak hamamböcekleri kapsüller halinde ürerler ve her bir kapsülde 35-40 tane yavru bulunur. Senede 8-10 defa yumurtlarlar dişi ergin hamamböcekleri öldükleri zaman bile yumurta bırakırlar. Bu sebeple böcekleri yoğun olduğu yerlerde etkili bir ilaçlamanın yapılması gerekmektedir. Kokulu ilaçlamada kısa zaman zarfında sonuç alınır. Bu ilaçlamada alanınızı kısa bir süre terk etmeniz gerekmektedir. Bu ilaçlama sırasında ilaçlanan yerde bulunmayınız. İlaçlama bittikten birkaç saat sonra alanınızı havalandırarak günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.
Kokusuz Sıvı ilaçlama Yöntemi: Kokusuz ilaçlama sıvı şekilde püskürtme yöntemiyle uygulanmaktadır. Bu ilaçlamada yaşam alanlarınızdan ayrılmanıza veya alanınızı kapatmanıza gerek yoktur. Günün herhangi bir saatinde size uygun olan zaman diliminde yapılabilmektedir.
Kokusuz Jel ilaçlama Yöntemi: Jel ilaçlama yönteminde; ilacı yiyen böcek yuvasına döner ve orada ölür diğer böcekler bu ölüden beslenirler. Böylelikle o böceğin ölüsünü yiyen böceklerde ölür ve bu olay zincirleme olarak devam eder. Bu ilaçlama yöntemi 2000 yılından itibaren ülkemizde kullanılmaya başlanmıştır. Uzun zaman zarfı boyunca etkilidir. Özellikle hamamböcekleri üzerinde oldukça en etkili olan bir ilaçlama yöntemidir. Çevre ve insan sağlığı için en güvenilir bir yöntemdir.
Evcil hayvanlara zararı ve kokusu yoktur
Kapı ve pencerelerin kapatılması gerekmez.
Evden ayrılmanız gerek yoktur.
İlaçlama öncesinde hazırlık yapmanıza ve ilaçlama sonrası içinde alanı izole etmenize gerek yoktur.
Uzun süre etkisini devam ettirir.
Çevre ve insan sağlığı üzerinde hiçbir zararı yoktur. Aksine çok güvenilen bir yöntemdir.
Termal Flog Cihazı İle Sıcak Sisleme Şeklindeki Uygulama
Termal sisleme yöntemi ile su, yağ ve mazotta eriyen madde kullanılır. Sıcak sisleme diye adlandırılan bu yöntem yaşam alanlarında, nehir, göl, çöplükler, ağaçlık alanlar ve sivrisinek, karasinek gibi böceklerle mücadelede ahır gibi olan alanlarda uygulanır. Motorlu termal sisleme cihazları portatif veya araca sabitlenerek uygulanabilir. Cihazlar iki zamanlı bir motor sayesinde oluşan ince bir sis tabakasının böceklerin bulunduğu alana püskürtmesiyle oluşur. Oluşan sis tabakasının kullanıcı ve uygulamayı izleyenler kişilerin üzerinde olumlu açıdan psikolojik etkisi bulunur. Yüksek akış ve püskürtme meydana gelen büyük parçacıklar yere erken düşerken bazıları çok ufak damlacıklar halinde uygulanmayan yerlere uçuşurlar.
Ulv Cihazı İle Soğuk Sisleme Şeklindeki Yöntem
Potansiyelleri yüksek canlıların istila etmesi durumunda bu sistem uygulanmalıdır. Bir diğer deyişle alan spreylemesidir. Araç üzerine sabitlenmiş ve benzinle çalışan, damlacık ayarlı ulv cihazları kullanılmaktadır. Bu gibi durumlarda elektrikli el tipi ulv cihazı ve benzinle çalışan sırta takılan atomizörleri kullanılır. Araç üzerine sabitlenmiş ulv cihazları 20-50 metre yüksekliğe ulaşabilecek şekilde havaya püskürtmektedir. Bu yöntem uçan canlıların üreme dönemlerinde yapılan ve istenilen canlının aktif olduğu saatlerde, faal olduğu yerleri kapsar.
Jel Şeklindeki Uygulama
Bu yöntem, bir araç yardımıyla restoran, mutfak, yemekhane gibi alanlarda bulunan böceklere karşı kullanılan jel yem uygulamasıdır. Çok etkili ve kokusu yoktur. Dozunu istediğiniz ayarda ayarlayabildiğiniz tabancası ile uygulanır.
Böcek İlaçlama Ne Zaman Yapılır?
Bulunduğumuz alan içerisinde yaşayan böcekler için uygulayabileceğiniz ilaçlama yöntemleri olsa da bu yöntemler fazla etkili olmadığı gibi insan sağlığına da zararı bulunabilir. Böcek ilaçlama, zaman, böcek türü, doğru ilaç gibi tüm unsurları bir araya getirerek en uygun şekilde uygulanmalıdır. Böcekler özellikle ilkbahar aylarında yeşil alanlarda görülmeye başlar ve yakın evlere yerleşir. Amaçları besin bulmak olan böcekler, evlerde besin bulacakları için yuva yapar ve üreyip çoğalmaya başlar. Yumurtlama dönemlerinde yapılan ilaçlamalarda genelde böcekler ilaca bağışıklık kazanır ve olumsuz sonuçlara yol açar yani böcekler üremeye devam eder.
İlaçlama yapılması için etkili olan zaman dilimi Eylül ve Ekim aylarıdır. Bu zaman diliminde böceklerin yumurtaları çatlar. Bu sayede ilaca bağışıklık kazanmaları söz ihtimal bile değildir. Uygun zaman zarfında yapılan ilaçlamalar %100 etkilidir.
İlaçlama uygulandığında böcekler öleceklerini anlarlar ve yumurtalarını bırakırlar. Yumurtalara ilaç etki etkilenmeyeceği için kesin çözüm olması adına ikinci kez ilaçlama tekrar yapılmalıdır. Bu uygulama ilk işlemden 21 gün sonrasında yapılır ve uygulama sonrasında evde böcek görülmesi mümkün değildir.