“Bu fuar alanında dünyanın en büyük fuarı”

Dünyanın en büyük değirmen makineleri fuarı Mill Tech İstanbul’un açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından gerçekleşti. Bakan Varank, Mill Tech İstanbul’un, kendi alanında dünyanın en büyük fuarı olduğunu söyledi. Sektöre dair her şeyin bir arada yer aldığı fuar, oluşturacağı ticaret hacmi sayesinde küresel markaların ihracatlarına büyük katkılar sağlayacak.

 

Dünya değirmen sanayinin en önemli markalarının global iş anlaşmaları için bir araya geldiği Mill Tech İstanbul Fuarı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıldı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Mill Tech İstanbul Fuarı 18 Eylül’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. CNR Holding ile Değirmen ve Sektör Makineleri Üreticileri Derneği (DESMÜD) tarafından hayata geçirilen fuar, dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda olan Türk değirmen makineleri sanayinin küresel ticaret gücünü daha da artıracak.

 

“Anadolu’nun her tarafında bir üretim hamlesi”

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak sektörel nitelikli fuarlara özel ilgi gösterdiğini söyleyen Mustafa Varank, “Sayın Cumhurbaşkanımız durmak yok yola devam öyle bir motto belirledi ki, kendimizi yoğun bir çalışma hayatının içerisinde bulduk. Bunu da zevk alarak yapıyoruz. İş dünyamızın yenilikçi ürünlerini sergilediği önemli bir vitrin bu fuar. Bu ve bunun gibi fuarlarda özel sektörümüzün gücüne şahit oluyoruz. Burası alanında dünyanın en büyük fuarı. Katılımcı sayısı açısından bu fuarda rekor bekliyoruz. 15 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz. Bu fuarda, yerli üreticilerle yabancı alıcıları, sektörün başarısı için bir araya getiriyoruz.

 

Dünya, pandeminin oluşturduğu ekonomik krizden daha çıkamamışken şimdi de siyasi krizle uğraşıyor.  Ekonomistler Avrupa ekonomisinin duraklama dönemine girdiğini söylüyor. Biz bundan en az etkilenecek şekilde proaktif çözümler üretiyoruz. Üretim ve ihracat odaklı çalışıyoruz, el ele vererek bu durumdan güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum.

 

İhracatımız 165 milyar doları aştı. Sene sonunda 250 milyar doları aşacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki yıldan itibaren ülkemizin büyümesi katlanarak devam edecek. Yatırım, istihdam ve ihracat bizim bu dönemde özellikle değer verdiğimiz kavramlar. Oluşturduğumuz yatırımlarla katma değerli ürünler üreten ülke pozisyonuna geldik. Anadolu’nun her tarafında bir üretim hamlesi var. Makine sektörü yüksek teknoloji gerektiren yatırımlar gerektiriyor. Bugün bu fuarda gördüm ki son teknoloji makineler var. Kim üretiyor, tabii ki biz. Bu sektör önemli katma değer oluşturuyor” dedi.

 

“Türk teknolojisini Uganda’dan tüm Afrika kıtasına yayabiliriz

 

Uganda’da çok kaliteli tahıl ve bakliyat üretiminin olduğunu dile getiren Uganda Devlet Bakanı Hilary Onek, “Bu tahılları işleyecek makine donanımımız maalesef yok. Bu fuara gelme amacımız tam da bu oldu. Ülkemizdeki değirmen makineleri donanımını kurmak için fuardaki firmalarla görüşmeler yapıyoruz. Türk sanayicilerini tebrik ediyorum, burada gördüm ki çok başarılılar. Mill Tech İstanbul’da tanıştığımız Türk teknolojisini Uganda’dan tüm Afrika kıtasına yayabiliriz. Ayrıca dünyadaki en iyi kahveyi biz üretiyoruz. Türkiye’nin desteği ile kahvemizin tanıtımını tüm dünyaya doğru bir şekilde yapmak istiyoruz. Bu aşamada ülkenizin desteği bizim için önemlidir” dedi.  

 

“İnsanlığın üçte biri bu fuara geldi”

 

Fuarın açılışına katılan Ak Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Bakanlığımız öncülüğünde sanayi ve teknoloji alanında çok büyük yatırımlar yaptığını söyledi. Aynı zamanda stratejik adımlarımızla çok büyük ihracat oranları yakaladıklarını dile getiren Akbaşoğlu “Fuara daha ilk günden 60’ın üzerinde ülkeden yabancı alıcı giriş yaptı. Diyebiliriz ki insanlığın üçte biri bu fuara iştirak etti. Sektörün güzide temsilcilerini gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Ukrayna ve Rusya’nın bir araya getirilmesi ve tahıl krizinin çözülmesi insanlık için çok önemlidir. Bütün insanlık bu adımdan olumlu etkilendi. Sayın Cumhurbaşkanımızın sayesinde oldu. Önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler’de yapacağı konuşma ile dünya beşten büyüktür mottosunu tekrar dile getirecek. Onun sayesinde daha adil bir dünyayı hep beraber kuracağız” şeklinde konuştu.

 

 “Kaliteli katılımcı ve nitelikli alıcılar bir araya geldi”

 

Mill Tech İstanbul Fuarı’nın yerli ve yabancı üreticilerin yoğun ilgisini çektiğini dile getiren CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, kaliteli katılımcıyı nitelikli alıcılarla bir araya getirdiklerini söyledi. Erem, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank ve Uganda Devlet Bakanı Sayın Hilary Onek’e fuara destekleri için çok teşekkür ederim. Teknolojisi, üretimi, kalitesi ve ihracatı ile dünyada lider olduğumuz değirmen makine sanayinin bu global buluşmasına devletimizin destek vermesi bizim için çok değerlidir. Mill Tech İstanbul’un daha ilk gününden Avrupa, Afrika, Türk Cumhuriyetleri, Orta ve Uzak Doğu ülkelerinden binlerce profesyonel alıcı geldi. Fuarda katılımcı ve ziyaretçiler arasında gerçekleşen B2B ikili iş görüşmelerin tamamının uzun soluklu ticaret anlaşmaları ile sonuçlanmasını bekliyoruz” dedi.

 

 

“Sektörümüz dünya liderliğine devem etmektedir”

 

DESMÜD Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Demirtaşoğlu ise derneğimiz, üyeleriyle birlikte üretime ve ihracata dayalı büyümesinin devam ettiğini söyledi. Demirtaşoğlu, “Sektör dünyadaki liderliğini devam ettirmek, üretim maliyetlerini aşağı çekmek, rekabetteki üstünlüğünü de devam ettirmek için yatırıma devam etmektedir. 2022 yılında sektörün yatırım miktarı 250 milyon dolar. Böylece Türkiye’nin ortalama ihracat rakamı 0,93 sent, yaklaşık 1 dolar iken, hali hazırda endüstri 4.0 kullanarak ürettiğimiz yüksek teknolojili ürünler sayesinde ihracat rakamımızı 14 dolarlara yükselttik, önümüzdeki yıllarda 18-20 dolarlara çekmek istiyoruz. Buna ek olarak, tüm dünyada kurulan un, yem fabrikalarının ortalama 90 ila 95’ini Türkler kurmaktadır. Bu büyük bir rakam olmakla birlikte Türkiye’nin sektördeki liderliğini perçinleyen rakamlardır” dedi.

 

Açılışta konuşan bir diğer isim ise TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan oldu. Tezcan, “Dünyanın tüm raflarına ürünlerimizi gönderiyoruz. Kimseyi ekmeksiz, unsuz bırakmıyoruz. Bunu siz değerli değirmen makineleri üreticileri sayesinde gerçekleştirdik. Sizin çalışmalarınız olmasa bizler bunu başaramazdık” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version