“Çizebildiğim Kadar | Şafak Tavkul Hayatı ve Sanatı'' Sergisi AKM'de Başladı

Atatürk Kültür Merkezi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Yeni Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ÇİZEBİLDİĞİM KADAR | Şafak Tavkul Hayatı ve Sanatı isimli retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Yeni Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kalın ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın katılımıyla açılan sergi, 5 Şubat’a kadar AKM Galeride sanatseverlerle buluşacak.

Atatürk Kültür Merkezi, 28 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Yeni Sanat Vakfı’nın hazırladığı ÇİZEBİLDİĞİM KADAR / Şafak Tavkul Hayatı ve Sanatı başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Yeni Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Yeni Sanat Vakfı Başkanı Hasan Kaçan, Sergi Küratörü Erkan Doğanay ve Şafak Tavkul’un eşi Çiğdem Tavkul’un katılımıyla AKM Galeride açılan sergi, 2021 yılında hayatını kaybeden sanatçı Şafak Tavkul’un desenden resme, çizgi filmden animasyona, edebiyattan müziğe yaşamındaki tüm yönlerini mercek altına alıyor.

Küratörlüğünü Erkan Doğanay’un üstlendiği sergide, Hayy Bin Yakzan’dan Küçük Ok’a çizgi roman karakterleri, sulu boyadan yağlı boyaya bütün resim teknikleri, Tavkul’un 15 Temmuz çizimlerinden Hac resimlerine sanatçının bütün duyarlılığı ile ürettiği çalışmaların yanı sıra sanatçının her birini kişisel ve toplumsal güncesi gibi aralıksız ve düzenli olarak oluşturduğu eskizleri, not defterleri de görülebilecek. Erol Olçok, Süreyya Önal, Ümit Önal, Adem Elbaşı, İbrahim Elbaşı koleksiyonlarından ve 15 Temmuz Derneği Koleksiyonu’ndan eserlerin yer aldığı geniş sergide, sanatçının ilk dönem çalışmaları ile son günlerine dek ürettiği bütün dönemlerinin geniş bir sunumu da ziyaretçilere sunulacak.

Şafak Tavkul’un çalışmalarında en dikkat çekici noktalardan birisi olan “Sırlı Tablolar” için AKM Galeride ayrıca özel bir alan yer alıyor. Sanatçının icra ettiği ebcedle hazırlanmış vefkler örnek alınarak uygulanmış eserler; bazen bir isim, bazen bir olay temel alınarak kurulan matematik denklemlerle resim karelerine bölünüyor. Bu kareler belirli bir sistemle ve sırayla izlendiğinde o resimle ilgili bilgiler, tarihler ve daha birçok sır ortaya dökülüyor. Yani resmin arkasındaki anahtarla şifre çözülerek resmin sırlarına ulaşılıyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version