Çocuklara Boşanmayı Açıklamanın Yolları Nelerdir?

Çocuklara boşanmayı açıklamanın yolları nelerdir? Çocuğunuzun psikolojisini sarsmadan bu durumu nasıl atlatabilirsiniz? yazımızda bu konuyu derinlemesine ele aldık.

Boşanma aşaması sadece ebeveynler için değil aynı zamanda çocuklar için de zor bir süreçtir. Bu sürecin ebeveynler için en zor yanı ise, boşanmayı çocuklara açıklamaktır. Peki, çocuklara boşanmayı açıklamanın yolları nelerdir?

Bu süreçte birçok ebeveynin çocuklarına durumun açıklanıp açıklanmaması konusunda tereddüt yaşıyorlar. Oysaki çocuğunuzun eninde sonunda bu durumdan haberdar olacağını unutmayarak, haberin bir başkası tarafından verilmesi yerine doğrudan anne baba tarafından anlatılması daha fazla önem taşımaktadır.

Bu süreçte çocuğun psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi için, boşanmanın çocuklara doğru bir şekilde aktarılması önem taşımaktadır.

Boşanma Çocuklara Ne Zaman Anlatılır?

Karar aldıktan sonra bunun için gerekli olan bir zaman zarfı bulunmamaktadır. Önemli olan kesin karar verdiğinize emin olduktan sonra, bu kararı çocuğunuza doğru sözcüklerle açıklamanızdır. Bu yüzden öncelikle kararınızı kesin olup olmadığından emin olmanız gerekir.

Ancak mümkün olduğu kadar ayrılığa yakın bir zamanda söylememeniz, onun sürece alışması için faydalı olacaktır. Yine de sürenin çok uzun tutulmamasına da dikkat edilmelidir.

Şayet eşiniz ile barışma ihtimaliniz bulunmuyorsa, aşağıdaki önerileri dikkate alarak boşanmayı çocuğunuza açıklamanız faydalı olacaktır.

Boşanma Çocuklara Nasıl Anlatılır?

Çocuklara Boşanmayı Açıklamanın Yolları Nelerdir?

Bu süreçte çocuğun yaşına ve psikolojik durumuna göre hareket etmeniz önemlidir. 3 yaşındaki çocuğun psikolojisi ile 10 yaşındaki çocuğun psikolojisi ve anlama kapasitesi farklıdır. Ancak her ne olursa olsun durumu anlatırken, yapıcı bir tarz kullanmanız önem arz etmektedir.

Ayrılığı çocuğunuza anlatmak için aşağıdaki hususları dikkate almanız faydalı olacaktır.

Yeni durum hakkında açıklayıcı bilgiler verin

Çocuğunuza boşanmayı doğru bir şekilde açıklamak için, öncelikle yeni durum hakkında ona aydınlatıcı bilgiler vermeniz gerekir.

Bunun dünyanın sonu olmadığını ve yeni durumun her iki taraf için de daha iyi olabileceğini doğru bir şekilde anlatın.

Çocuğunuz yaşına göre boşanmanın ne olduğunu bilmeyebilir. Bu yüzden ona bu durumun ayrılık olduğundan bahsetmeniz daha faydalı olacaktır.

Anne ve baba olarak ayrı evlerde yaşanması gerektiğini ve onun karşı tarafı istediği zaman görebileceğini doğru bir şekilde ifade edin.

Eşinizi suçlamayın

Bu ayrılık için suçlu tarafının eşiniz olduğunuzdan çocuğunuza bahsetmeyin.

Bu bir gerçek olsa bile çocuğunuzun psikolojik olarak daha fazla etkilenmemesi için, sadece bu ayrılığın gerekli olduğundan bahsetmek yeterli olacaktır. Karşı tarafı suçlayıcı davranmanız çocuğunuzda psikolojik yıkamanın önemli bir parçası haline gelebilir.

Diğer taraftan çocuk bu süreçte daha fazla düşünme moduna girerek ciddi kafa karışıklıkları yaşayabilir.

İstediği zaman eşinize görebileceğinizi görebileceğini söyleyin

Çocuğunuzun dilediği zaman karşı tarafı sorunsuz bir şekilde görebileceğini anlatmanız, onun bu süreçten daha az hasarla çıkmasına yardımcı olacaktır.

Karşı taraf ile eğlenceli vakit geçirmek için her zaman fırsatının olduğunu bilmesini sağlayarak, bu ayrılıktan çocuğunuzun daha etkilenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Düzeninin değişmeyeceğini belirtin

Çocuğun hayatında yaşanacak bu önemli değişimin, onu fazla etkilemeyeceğinden haberdar olmasını sağlayın.

Özellikle rutin düzeninin değişmeyeceği konusunda onu ikna edecek bir anlatım yapmanız önemlidir.

Çocuklar psikolojisi gereği bu tip ayrılıklarda genellikle rutinlerinin bozulacağı düşüncesi ile daha fazla etkilenirler. Bunun olmayacağını onlara iyi bir şekilde aktarmanız, bu süreçte psikolojilerinin daha az etkilenmesine yardımcı olacaktır.

Tekrar barışmanın mümkün olmadığını anlamasını sağlayın

Özellikle 5 yaşın üzerindeki çocukların, anne babalarının tekrar barışacağı yönünde beklentileri olabilir. Onların bu beklentiler içerisine girmemesi için böyle bir şeyin mümkün olmayacağını kesin bir şekilde anlamalarını sağlamanız gerekir.

Şayet burada bir açık bırakırsanız, çocuğunuzun sürekli bu beklenti içerisinde olması ve daha fazla kafa karışıklığı yaşaması mümkündür.

Boşandıktan sonra bunları yapmaktan kaçının

Çocuklara Boşanmayı Açıklamanın Yolları Nelerdir?

Boşandıktan sonra bazı şeyleri yapmaktan mutlaka kaçınmanız gerekir. Bu süreçte sizin veya eşinizin birbiriniz ile boşandığınızı, çocuklarınız için bunun bir ayrılık olmadığını unutmayın.

Şayet aşağıdaki önerilerinin aksini yapmanız durumunda, çocuğunuzun kişisel gelişimi büyük darbe alacaktır.

  • Çocuğunuzu eşinizle aranızda bir pazarlık konusu yapmaktan mutlaka kaçınmanız gerekir. Birçok ebeveyn boşanma aşamasında karşı tarafa olan kini nedeniyle, çocuklarını pazarlık konusu yapmaktadır.
  • Eşiniz hakkında kötü konuşmaktan mutlaka kaçınmaya özen gösterin. Sizin ona olan nefretiniz sizin içinizde kalmalıdır. Bunu çocuğa aktarmanız, hayat boyunca psikolojik baskı altında kalmasına neden olacaktır.
  • Boşanma aşamasında veya sonrasında çocuğunuzun önünde şiddetli tartışmalar yapmaktan kaçınmanız gerekir.
  • Ayrıldıktan sonra çocuğunuzu karşı tarafın hayatını ve neler yaptığını öğrenmek için bir casus olarak kullanmamaya özen gösterin.
  • Eşinizin çocuğunuzu okul veya diğer rutinlerini aksatmayacak şekilde istediği zaman görebilmesini sağlayın. Bu her şeyden önce insani bir davranış olacaktır.
  • Hayatınıza yeni birini aldığınızda, o kişinin çocuğunuz için eşinizden daha değerli olmayacağını anlamasını sağlayın.

 

Exit mobile version