Dünyanın geleceği Kocaeli’de konuşuluyor

Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan Kocaeli Büyükşehir’in ‘’Daha azıyla daha çok dünya Sıfır Atık Festivali’’ başladı

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin dünyanın tüm canlılar ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir yer olması konusunda farkındalık oluşturmak adına düzenlediği Sıfır Artık Festivali açılış programıyla başladı. Türkiye’de yerel yönetimler düzeyindeki en kapsamlı dönüşüm seferberliği olan ve “Daha azıyla daha çok dünya” temasıyla düzenlenen Sıfır Atık Festivali’nin açılış programına katılan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Burada çok güzel bir farkındalık hareketi başlatıldı. Bu farkındalığı Kocaeli’den tüm Türkiye’ye ve dünyaya ulaştıracağız” dedi.

 

GENİŞ KATILIM

Atıksız yaşamlar kurgulamayı ve 7’den 70’e herkese çevre bilincini oluşturulmayı hedefleyen festival geniş bir katılımla başladı. Kocaeli Kongre Merkezindeki festivalin ilk gününe Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile vatandaşlar katıldı.

 

ŞEHİR TİYATROSUNDAN BİR İLK: ÇÖP ATLAS

Festivalin açılışında Kocaeli Şehir Tiyatrosu’nun davetlilere bir sürprizi vardı. Şehir Tiyatrosu dünyada örneklerine çok az rastlanan, Türkiye’de ise belki de ilk kez bu boyutlarda sergilenecek bir oyun hazırladı. Çöp Atlas adındaki oyunda Şehir Tiyatrosu oyuncuları birebir boyutlardaki kuklalarla dünyayı nasıl kirlettiğimizi bir çocuğun gözünden anlattı.

 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÇEVRE PROJESİ

Şehir Tiyatrosunun festival için hazırladığı ve ardından repertuvarına almayı planladığı oyun 

çok beğenildi. Açılış programına katılanlar oyunun ardından festival için hazırlanan özel filmi izledi. Ardından konuşma yapmak için kürsüye ilk olarak Başkan Büyükakın geldi. Büyükşehir olarak hızla kirlenen dünyaya ve çözüm önlemlerine dikkat çekmek için bir program düzenleme kararı aldıklarını ve neden etkinliğin adını festival koyduklarını aktaran Başkan Büyükakın, “Şehrimizde dünyamızın geleceğine dair çok güçlü bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Öncelikle Sıfır Atık bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına önderlik eden ve bu çabalarıyla Dünya Bankası tarafından ilk kez verilen “İklim ve Kalkınma Liderlik Ödülü”nü alan Sayın Emine Erdoğan hanımefendiye ve ülkemizde bu konunun yürütücüsü ve liderliğini üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a çok teşekkür ediyorum. Gerçekten programın başından beri hazırlanma safhasında bizi cesaretlendirdiler. Büyük bir iyilik hareketinin başlamasına vesile oldular. Bugün bir müjde vermek istiyorum. Biliyorsunuz Körfez’in hemen uç noktasında birikmiş bir çamur var. Kendilerine arz ettiğimizde hızla bu projesinin hayata geçirilmesi konusunda mutabık kaldık. Sayın Cumhurbaşkanımız da yine yanımızda oldular. Bu çalışma Türkiye’de önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek en büyük çevre projesi” diye konuştu.

 

“EKOSİSTEMLE DAHA UYUMLU YAŞAMALIYIZ”

Sıfır Atık konusunda söyleyecek sözü olan herkesin bu festivalde yer alacağına dikkat çeken Başkan Büyükakın, “Yıllardır bilinen söylenen limit aşım günü diye bir gün var. Genellikle bir yıl içinde hesaplanır. 1970’li yıllarda bu aralık ayına tekabül ederdi. Günümüzde temmuz ayına tekabül ediyor. Yani bu yılın yarısında tüm yıl tüketeceğimizin hepsini tüketiyoruz. Çocuklarımızdan borçlanıyoruz. 2050 yılına varıldığında bugün sahip olduğumuzdan 3 kat daha büyük bir dünyaya ihtiyacımız olacak. O zaman geleceği düşünürsek üretim ve tüketimimizi gözden geçirmek gerekiyor. Atığı azaltmalı, enerjiyi daha verimli kullanmalı ve ekosistemle daha uyumlu yaşamalıyız. Bu konuda sadece farkındalığı artırmakla kalmadan harekete de geçmeliyiz” açıklamasını yaptı. İnsanın yarattığı hızlı tüketim döngüleri sonucunda tabii kaynakların büyük bir hızla yok olduğuna vurgu yapan başkan Büyükakın, konuşmasını bir Kızıldereli şefin şu sözleriyle tamamladı: “Dünya anamızdır. Dünyaya ne kötülük olursa oğullarına da aynı kötülük olur. Son balık tüketildiğinde beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu öğrenecektir ’ ifadesini kullandı.

 

“TÜRKİYE’NİN ÖNDER VE LİDER ŞEHRİ”

Başkan Büyükakın’ın ardından kürsüye gelen Kocaeli Valisi Yavuz, “Bu festivalimizin çevrenin korunması ve geliştirilmesine hizmet etmesini temenni ediyorum. Ama bir şeyin altını çizmek istiyorum. Hepinizin bildiği gibi ilimiz, bilim, sanayi ve teknoloji üssü olduğu kadar aynı zamanda inovasyon merkezi. Türkiye'nin her alanda önder ve lider şehri. Türkiye'yi dünyayla yarıştıran bir şehir. O nedenle de ilimize de çevre anlamında da elbette liderlik yakışır. Bugün de çok kıymetli Büyükşehir Belediye başkanımızın katkılarıyla böylesine bir festival düzenlendi” dedi.

 

“BU FARKINDALIĞI KOCAELİ’DEN TÜM DÜNYAYA ULAŞTIRACAĞIZ”

Kocaeli’ye ayrı bir önem veren ve sık sık ilimizi ziyaret eden Bakan Kurum, Sıfır Atık konusuna dikkat çekmek için böyle bir program düzenleyen Başkan Büyükakın ve emeği geçen herkesi kutladı. Bakan Kurum, “Bugün gerçekten çok önemli bir konu vesilesiyle bir aradayız. Ben festival kapsamında yapılacak tüm etkinliklerin evlatlarımıza yaşanabilir bir dünya ve yaşanabilir bir Türkiye’ye vesile olmasını yürekten temenni ediyorum. Burada çok güzel bir farkındalık hareketi başlatıldı. Bu farkındalığı Kocaeli’den tüm Türkiye’ye ve dünyaya ulaştıracağız. Burada daha az atıkla, daha çok dünyayı konuşacağız. Amacımız geleceğimize, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza daha temiz, daha güzel bir dünya bırakmaktır. Tüm hayalimiz budur. Ve bu anlayışla işte 20 yıldır hizmetlerimizi aynı anlayışla yapıyor yapmaya da devam edeceğiz. 18. yüzyılda dünyada ülke ekonomilerinde aslında köklü bir şekilde değişim yaşandı. Sanayileşme, şehirlerin yapısı, altyapısı, üst yapısı, doğal yaşamı da bu sanayileşmeyle birlikte derinden etkilendi. 160 yıl önce üretilen bir plastik bugün hala doğada yaşamakta. Ve her şeyi kabul eden toprak plastiği de bağrına basıyor. Oysa plastik toprağı sessizce zehirliyor. Ve toprağa masumca sarılan plastik, denizde maalesef balıklarımız için yemek taklidi yapıyor. Kullanıp atılan pet şişeler, poşetler, hastalıklardan korunmak için takılan maskeler, ağ oltaya takılarak, balıklarla birlikte soframıza da yemek olarak geliyor. Hiçbir şeyi iki kere kullanmak istemeyen 21. yüzyılın insanı yani bizler pipetin pimini çekip suya bırakıyoruz. Poşeti ateşleyip toprağa salıyoruz. Toprağa suya karışan plastikler bizi korkutmuyor. Telaşa düşürmüyor. Çünkü plastik bizi ve dünyayı hemen öldürmüyor. İnsanlık eliyle kendi elimizle yaptıklarımızın olumsuz sonuçlarını aslında küresel büyüklükte bir çevre kirliliği ve sonucunda da her geçen gün daha da büyüyen iklim kriziyle yaşıyoruz” ifadesini kullandı.

 

GERİ DÖNÜŞÜM GÖSTERİSİ

Festivalin açılış programının sonunda ise ünlü moda tasarımcısı ve sürdürülebilir tekstil konusunda önemli çalışmalara imza atan Dilek Hanif liderliğinde KO-MEK’teki eğitmenler ve kursiyerlerle hazırlanan bir sıfır atık gösterisi gerçekleşti. Modacı Dilek Hanif, haftalar süren bir çalışmayla KO-MEK kursiyerlerinin evlerinden getirdiği çarşaf, bez peçete ve kullanılmış kumaşlardan 15 parçalık kıyafet tasarladı. KO-MEK usta öğreticileri, tarafından yeniden hayat verilen eserlerden oluşan gösteri çok beğenildi.   

 

ATÖLYELER, SÖYLEŞİLER VE ETKİNLİKLER

Yarından itibaren sıfır atık etkinliklerinin festival bölümü başlıyor. İki güne yayılacak şekilde 34 farklı alanda 80’i aşkın ileri dönüşüm atölyesi ve 9 atıksız ürünler sergisi gerçekleştirilecek. Bu atölyelerin yanı sıra festivalde sıfır atık konusunda çalışmalar yapan birçok isim ve sanatçı ağırlanacak.

 

DOĞAN AKDOĞAN, MEHMET YALÇINKAYA, VAROL YAŞAROĞLU- KRAL ŞAKİR

TRT’ye hazırladığı Sıfır Atık Belgeseliyle dikkat çeken oyuncu ve televizyoncu Doğan Akdoğan, festivalin kurumsal yüzü olacak.15 Ekim’de festival yüzümüz Doğan Akdoğan ile ekranlarda hepimize yemek yapmayı sevdiren, özellikle atıksız mutfak konusunda atölyeler düzenleyen Şef Mehmet Yalçınkaya bir sohbet gerçekleştirecek. Yine aynı gün Geri Dönüşüm filmiyle en çok izlenenler arasına giren, çocukların çok sevdiği Kral Şakir’in yapımcısı Varol Yaşaroğlu da bizlerle olacak ve çocuklarımıza yönelik iki atölye yapacak.

 

DERYA BAYKAL, LEMİ FİLOZOF, MÜFİT CAN SAÇINTI

Ünlü sanatçı Derya Baykal ise özellikle hanımlara yönelik evde ileri dönüşüm konusunda önemli ipuçları vereceği bir söyleşi ve atölye hayata geçirecek. Festivalde yine çocukların çok sevdiği Sürpriz Kutusu programının yüzü Lemi Filozof da çocuklarımızla “Kendin Yap” Atölyeleri gerçekleştirecek. 16 Ekim Pazar günü Mandıra Filozofu filminin yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı ile Doğan Akdoğan atıksız bir yaşamının nasıl mümkün olacağını, minimal yaşamın şifrelerini bizlerle paylaşacaklar.

 

ÇOK GÜZEL HAREKETLER 2 EKİBİ

Festivalin ikinci gününde Çok Güzel Hareketler 2 ekibi, hazırladıkları geri dönüşüm skeçleriyle eğlenceli bir gösteri gerçekleştirecek.

 

KEMAL SAYAR

Yine festival boyunca düzenlenecek söyleşi ve oturumlarda çok sayıda sıfır atıkla ilgili görüşleri olan konuklar ağırlanacak. Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Kemal Sayar, daha az tüketerek nasıl daha mutlu olunabileceğini anlatacak.

 

Dr. AKM SAİFUL, MAJİD NANA FİRMAN, IBRAHİM ABDUL-MATIN

Yoksulların bankası olarak bilinen Grameen Bank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. AKM Saiful Majid ise atıksız bir yaşamla yoksulluğu nasıl çözebilineceğini aktaracak. Dünyada genç kuşağın iklim değişikliği konusundaki yaklaşımı ABD’nin önemli iklim aktivistlerinden Greenfaith İklim Elçisi Nana Firman tarafından dile getirilecek. “Dinin ne Kadar Yeşil” kitabının yazarı İbrahim Abdul-Matin ise Çevrecilik ve Dindarlık arasındaki ilişkiyi konu edinecek.

 

KUŞAKLAR ARASI ETKİLEŞİM PANELİ

Etkinlikte bir dede ve torunu, toprağa, tüketime bakışlarını aradaki

65 senenin mesafesinden yorumlayacak.

 

ÜNİVERSİTELİ GENÇLERLE ÇEVRE MÜNAZARASI

Festivalde Türkiye’nin önemli üniversitelerinden 8 genç çevre ile ilgili konularda bir münazara gerçekleştirecek.

 

İŞ DÜNYASI, KAMU, TÜKETİM DÜNYASI

Sıfır Atık Festivali’nde bu çok keyifli etkinliklerin yanı sıra sıfır atık yaklaşımını ve döngüsel ekonomi kavramını da konuşulacak. Festivalin içinde deyim yerindeyse küçük bir zirve de gerçekleştirilecek. Döngüsel ekonomiyi kamu ve iş dünyası perspektifinden çok önemli isimlerle tartışırken tüketim kültüründeki değişimleri de ele alınacak.

 

İSU, FARK YARATANLAR, SIFIR ATIK MAVİ

Atık Suların Geri Kazanımı konusunda Büyükşehir Belediyesi İSU ve sanayi işbirliği ile gerçekleştirilen iyi uygulama örneği de bir panelle anlatılacak. Sıfır Atık Ve Döngüsel ekonomi alanındaki fark yaratan iyi uygulama örnekleri masaya yatırılacak. Ayrıca Sıfır Atık Mavi Panelinde denizleri yaşadığı kirliliği nasıl ortadan kaldırılacağı, bu konuya gönül verenlerle ele alınacak.

 

SIFIR ATIK KAMPI VE BELGESELİ

Öte yandan festival başlamadan, 28 Eylül tarihinde ise Ormanya’nın öncülüğünde bir Sıfır Atık Kampı gerçekleştirildi. Konunun uzmanlarının yanı sıra Oyuncu Engin Altan Düzyatan, Sunucu ve Oyuncu Alp Kırşan, Maceraperest program yapımcısı Orkun Olgar, NTV Yeşil Ekran Sunucusu Buse Yıldırım, Sıfır Atık Uzmanı Esra Gezginci gibi isimlerin katıldığı bu kampla doğada atıksız ve çok az tüketerek nasıl yaşanabileceğini deneyimlendi. Kamp, NTV tarafından belgesel haline de getiriliyor. Festivalle beraber bu belgeseli NTV ekranlarında izlenilebilecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version