Gıda Mühendisi Nasıl Olunur? Gıda Mühendisi Maaşları

Sağlıklı gıdaların üretilmesi ve analiz edilmelerinde önemli rol oynayan mesleklerden biri olan gıda mühendisliği, orta seviyede yaygınlığa sahip dallardan biridir. Gıda mühendisi maaşları ve kariyer imkanları da bu yaygınlıkla orantılı kabul edilebilecek seviyededir.

Gıda Mühendisi Nedir, Kimdir?

Gıda mühendisliği, mühendislik dalları arasında gıdanın hammaddeden ürün haline gelinceye kadarki sürecine yoğunlaşmış mühendislik dalıdır. Bu görevi yapan, gıda mühendisliği bölümünden mezun olmuş kişilere gıda mühendisi unvanı verilir. Gıda mühendislerinin temel görevi, bir gıdanın besin değerini kaybetmeden, en sağlıklı, en hijyenik yolla üretimini ve saklanmasını sağlamaktır.

Gıda Mühendisi Nasıl Olunur? Hangi Bölümü Okumak Gerekir?

Gıda mühendisi olmak için ilgili üniversitelerin 4 yıllık gıda mühendisliği lisans programını tamamlamak gereklidir. Bu eğitim farklı üniversitelerde Türkçe veya İngilizce dillerinde verilmektedir. İngilizce programdan mezun olmak kişiye katacağı İngilizce bilgisiyle birlikte işe alımlarda bir artı olacaktır.

Gıda mühendisliği bölümünde, temel mühendislik derslerinin yanında mikrobiyoloji, gıda mikrobiyolojisi, gıda teknolojisi, gıda güvenliği ve koruması, kalite kontrol, laboratuvar ve tasarım dersleri önemli bir yer tutar. İyi bir gıda mühendisi olmak için özellikle mikrobiyoloji ve mikrobiyolojiyle alakalı derslerin iyi bir şekilde öğrenilmesi önemlidir.

Gıda Mühendislerinde Bulunması Gereken Özellikler

Hayatın ayrılmaz bir parçası olan gıda tüketimi sağlığımızı doğrudan etkiler. Bu noktada gıdaların hammaddeden ürün haline gelene kadar, sağlık açısından olabildiğince uygun olması için gıda mühendislerine büyük bir iş düşer. Bu sebepler gıda mühendislerinde bulunması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar;

1)Gerekli kontrol ve denetimler açısından dikkatle çalışmak,

2)Yaptığı gözlem ve denetimleri rapor haline getirebilmek,

3)Takım çalışmasına uyum sağlayabilmek,

4)Öğrenilen teorik bilgileri pratikte uygulayabilmek.

Gıda Mühendisi Ne İş Yapar?

Gıda sektörünün yayıldığı geniş alan gıda mühendislerine çok sayıda sorumluluk getirmektedir. Gıda mühendisleri bu anlamda bir gıdanın hammaddene işlenerek ürün haline gelmesinde gerekli parametrelerin ayarlanmasından, ürünün uygun paketleme koşullarının belirlenmesine kadar her adımda sorumluluğa sahiptir.

Ayrıca günümüzde yaygınlaşan paketli gıdalarla, bu gıdalarda kullanılan koruyucu katkı maddelerinin kullanımını incelemek, üretim verimliliğini arttırmak, üretimin hijyen koşullarına uygunluğunu değerlendirmek de gıda mühendislerinin görevlerindendir. Gıda mühendisleri ayrıca, üretilen gıdanın bileşenlerini analiz eder, numunelerin test işlemlerini yapar ve üretilen gıdanın gerekli kalite standartlarına uygun olup olmadığını raporlar.

Gıda Mühendisleri İçin İş İmkanları Nelerdir?

Gıda mühendisleri için kamuda ve özel sektörde iş imkanları mevcuttur. Eğer kişi kamu sektöründe çalışmak istiyorsa, mezun olduktan sonra KPSS’ye girmeli ve atama için gerekli puanı almalıdır. Fakat günümüzde kamu sektöründe gıda mühendisi atamaları yetersiz olduğu için rekabet artmış ve atanmak için gereken puanlar yükselmiştir. Bu sebepler mezunlar daha çok özel sektöre yönelmektedir.

Gıda mühendisleri için iş imkanları özel sektörde daha yaygındır. Gıda mühendisleri, özel sektörde gıda üretimi yapan kurumlarda gıda üretiminin denetlenmesi, gerekli kalite kontrollerinin yapılması, hijyen ve temizlik standartlarına uygunluğun denetlenmesi, ürünleri geliştirme gibi görevler ile rahatlıkla iş bulabilirler.

Gıda Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Gıda mühendisi maaşları, çalışılan yerin kamu veya özel sektör olmasına göre, çalışılan yerdeki çalışma süresine göre ve kişinin becerilerine, donanımlarına göre oldukça farklılık göstermektedir. Kamuda, çalışmaya yeni başlayan bir gıda mühendisi ortalama 6500 TL maaş alırken bu miktar tecrübe arttıkça artacaktır.

Gıda Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Gıda Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde ise gıda mühendisi maaşları daha düşük seyretmektedir. Yeni mezun bir gıda mühendisinin özel sektörde alacağı maaş ise kuruma göre değişkenlik gösterse de bu maaşın genellikle en az 3500 TL ve en fazla 5000 TL olması beklenir. Özel sektörde, tecrübe kazandıkça ve kişi kendini geliştirdikçe bu miktar artış gösterecektir.  Tüm maaş kriterleri göz önünde bulundurulduğunda tecrübe kazanmış gıda mühendislerinin maaşlarının, 7000 TL olduğunu söylemek mümkündür. Tecrübeye ve donanıma bağlı olarak bu miktarın daha azını veya bir miktar fazlasını da kazanmak mümkündür.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gıda Mühendisi Nasıl Olunur? Gıda Mühendisi Maaşları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Liste Makale ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin