Hamilelikte Düşmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamileyken anne adaylarının başına zaman zaman talihsiz olaylar gelebilmektedir. Anne adaylarının en korktuğu şeylerden biri hiç şüphesiz ki düşüp bebeklerine zarar vermektir. Peki, hamilelikte düşmek bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik uzun bir süreçtir ve bu süreçte kadınlar zaman zaman kötü durumlar ile karşılaşabilirler. Anne adaylarının en korktuğu şeylerden biri düşmektir ve bu konuda oldukça endişe duyarlar. Hamilelikte karnın iyice büyümesi ve vücut atikliğinin kaybolması kadınların günlük aktivitelerini yapmasını bile engelliyor. Bazen rutin ihtiyaçlarını karşılarken birden tehlikeli bir durum olan düşme ile karşı karşıya kalabilirler. Peki, hamilelikte düşmek bebeğe zarar verir mi? Merak edilen bu sorunun cevabını sizler için hazırladık.

Hamilelik sırasında düşme çok yaygındır. Özellikle hormonların artması, hızlı enerji tüketimi, yüksek sıcaklıkta su kaybı, kan basıncının düşmesi gibi anne adaylarının sıklıkla düşmesinin birçok nedeni vardır. Ancak her düştüğünüzde panik yapmamalısınız. Çok büyük kazalarda bile anne karnındaki bebeğin korunduğu sıklıkla görülür. İlk aylarda bebek anne karnında çok az yer kaplar. Yani rahim kalça kemikleri arasında korunduğu için bebeğin zarar görme olasılığı son derece düşüktür. Bebek yaklaşık 16 haftaya kadar bu şekilde korunacak. Bebek anne karnında büyüdükçe rahim etrafındaki kaslar gelişecek, güçlenecek ve büyüyecektir. Bebek küçük ve suda olmasına rağmen hamile kadının karnındaki sertliği bu koruyucu mekanizmayı oluşturan kalın kas tabakası sağlar. Ayrıca bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı, çok şiddetli darbeleri bile emecek ve bebeği darbelerden koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, düşen ve darbe alan annenin rahminde, bebek amniyotik sıvıda sadece pozisyonunu değiştirir. 

Ancak bir düşme veya ciddi bir kaza bazen bebeğin hayatını tehlikeye atabilir. Bebeğin yaralanması, anne adayı için çok açık olan semptomlar üretecektir. Şiddete bağlı olarak annede kanama olabilir ve bebeğin amniyotik sıvısı bozulabilir. Bu durumda annenin suyu akabilir, darbe nedeniyle bebeğin oksijenlenmesi engellenebilir ve bebeğin hareketi azalabilir. Bu durumlarda hemen bir doktora başvurulması ve bebeğin sağlıklı olduğundan emin olunması gerekir. Anne adayının son aylarda düşmesi nedeniyle erken doğum gerçekleşebilir. Bu nedenle son aylarda yaşanan darbelerde herhangi bir şikayet olmasa da doktorların denetimini göz ardı etmemelisiniz.

İlk veya son birkaç ayda düşen anne adayının genel durumunu göz ardı edilmemeli. Annenin bayılma durumu bebeğin sağlığı için daha önemlidir. Anne bayılırsa ve yeterli oksijen alamazsa, bebek yeterli besin ve oksijen alamaz. Bu durumlarda bebeğin sağlığının sağlanması için kalp atışı ve amniyotik sıvı kontrolü yapılmalıdır.

Hamilelikte Düşmeyi Önlemek için Alınabilecek Tedbirler

Hamilelikte Düşmek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelik döneminde düşmeyi her zaman önleyemeyebilirsiniz. Lakin, gerekli önlemler alınırsa, düşme riskini en aza indirebilirsiniz. Aşağıdaki önlemleri dikkate almanızda fayda vardır.

  • Başınız dönüyor ise bulunduğunuz yere yavaş bir şekilde oturun ve güçlü bir şeyden destek alın.
  • Kaygan tabanı olmayan ve zemine uygun tutuş sağlayan ayakkabılar tercih edin.
  • Buna ek olarak vücudunuzun ön tarafa doğru eğilmemesi adına alçak topuklu ayakkabılar giymelisiniz ve bel, baldır kısımlarına daha çok yük bineceği için yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmalısınız.
  • Düz zeminlerde yürümelisiniz ve çimenli alanlardan kaçınmalısınız.
  • Ayaktayken önünüze bakmalısınız ve ıslak, pürüzlü yerlere basarken ekstra dikkat etmelisiniz.
  • Merdivenlerden çıkarken daima korkuluklara tutunmalısınız. Korkuluklar sağlam değilse eşinizden ya da başka birinden size destek olmak için elini tutmasını isteyin.
  • Yürürken ağır yükler taşımamalısınız.
  • Banyo ve mutfak gibi alanlar kazaya yatkın alanlar olduğu için buralarda ekstra dikkat etmelisiniz.
  • Geceleri tuvalete giderken ışıkları açmalısınız. Her zaman karanlık alanlarda yürümekten kaçının.
Exit mobile version