İzleme, İzini Bırak Zirve 23, Geleceğin Liderlerini Seçiyor

Üniversite öğrencilerinin dünyada öncü projelere, kurumlara, markalara liderlik etmelerini sağlama hedefiyle İstanbul Volkswagen Arena’da düzenlenen Zirve 23, 2 bin 500 genci ağırlıyor.

 

23 Yetenek Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Zirve 23, başarılı lider ve girişimcileri, Türkiye’nin yarınını yönetmeye talip gençlerle buluştu. Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite öğrencilerinin katıldığı Zirve 23’e dokuz liderlik teması damgasını vuruyor: “Belirsizlik”, “Şüphe”, “Denge”, “Huzur”, “Vicdan”, “Merak”, “Tutku”, “Cesaret” ve “Devrim”

 

Bu sene “İzleme, İzini Bırak” mottosuyla düzenlenen Zirve 23, gençlere, ‘gerçek deneyim odaklı’ özel programıyla sesleniyor. 

 

Zirve 23 Direktörü Furkan Filiz’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, her oturumda Zirve 23’ün dokuz liderlik temasından biri üzerine konuşulmaya başlandı. Buna göre sabah oturumunda; Ernst&Young Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğlulları “Belirsizlik”, Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin “Tutku”, TOGG CEO’su Gürcan Karakaş “Cesaret”, Baltaş Grubu Kurucusu ve Psikolog Acar Baltaş “Şüphe”, Vakko CEO’su Jaklin Güner “Merak” ve tarihçi İlber Ortaylı “Huzur” başlıkları altında başarı öykülerini üniversite öğrencileriyle paylaştılar.

 

“23, İZİNİ BIRAKMAK DEMEK"

Zirve kapsamında ilk olarak sahne alan Zirve 23 Direktörü Furkan Filiz, 12 bin 500 başvurudan 2 bin 500 kişinin seçildiğini belirterek, "23, ismini üniversiteden mezun olduğumuz yaş olan 23 yaşından ve Michael Jordan, Lebron James gibi sporculardan alıyor. Harekete geçtiğimiz, üniversiteden mezun olup sahaya atıldığımız dönemi işaret ediyor. Bizim için 23, çevresinde olanlara seyirci kalmayıp harekete geçmek demek. İzini bırakmak demek. Hepinizin ortak noktası bir derdinizin olması." dedi.

 

"KENDİNİZE HER GÜN NOT ÇIKARMANIZ LAZIM"

Hayatın belirsizliklerle dolu olduğuna dikkat çeken ve kendi hayatının da belirsizliklerle şekillendiğini belirten Ernst & Young Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları, gençlerin sorgulaması gerektiğine dikkat çekti. 

 

Kendi hayatından da örnekler paylaşan ve 8 yaşından itibaren iş hayatının içinde olduğunu dile getiren Canoğulları, "Yetkinliklerinizle, yeteneklerinizle, becerilerinizle, ilişkilerinizle olması gereken yerdesiniz. ‘Daha iyisini yapabilir miyim?’, ‘Hangi sorumlulukları aldım, hangilerinden kaçtım?’, ‘Keşke’ değil. Gelin şöyle iki adım geriye gideyim. Ya keşke şu zamanı iki adım geriye çeksek, çekebilsem. ‘Neyi daha farklı yapardık?’, ‘Yanlışım neydi?’ deyip kendinize her gün, ama her gün bir not çıkarmamız lazım. Karar sizin olsun ve arkanızda durun. Başarının sırrı sizsiniz. Önemli olan kendinize güvenmeniz. Çalışırsanız, onun meyvelerini de rahatlıkla yersiniz. Siz, “siz” olursanız; özünüz sözünüz bir olur, çalışkan olur, ‘Banane!’ demezseniz… Ben değilse kim, şimdi değilse ne zaman? Bunu unutmayın" diye konuştu.

 

“İÇİNİZDEKİ TUTKUYU BULUN”

Ardından sahneye çıkan Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ise, tutkunun, azmin ve hayalin önemine dikkat çekti. Çetin, "Gelecek, hayallerinin güzelliğine inananlarındır. Ben inanıyorum. Avrupa'da şu anda en büyük olacağımıza inanıyorum ve herkesten duyduğumda beni çok mutlu ediyor. Hayal etmez, azimle arkamızda olmazsanız Avrupa ve Orta Doğu'da bir numara olamayız. İçinizdeki tutkuyu bulun, hayal edin. Hepimiz için çok güzel değerler yaratalım." diye konuştu.

 

“MOTİVASYONU AKSİYONA DÖNÜŞTÜRÜN”

Duygusal istikrarın önemli olduğunu, değişimi kucaklamanın ve değişime şekil vermenin önemine dikkat çeken TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, “Belirsiz ortamlarda çeviklikle ilerlenebilmeli. Yeni fikir paylaşılmasından aslı çekinilmemeli. Entelektüel kapasite oldukça önemli, geliştirilmeli. Bunun için motivasyonu aksiyona dönüştürün, büyük resmi anlayın. Kişiler arası etkileşimde de birleştirici olun, empati sahibi olun.” ifadeleri ile yarının liderlerine tavsiyelerde bulundu.

 

“EN TEHLİKELİ YALAN, İÇERİSİNE DOĞRULUK KARIŞMIŞ OLANDIR”

Sürprizlerle karşılaşmanın, “sürpriz” olmadığı bir yolculuk içinde olunduğunu belirten Psikolog Acar Baltaş, “Bakış açımız bir perspektiftir. Hepimiz kendi bakış açımızdan bakıyoruz ve orayı terk etmiyoruz. Bir tartışmada görüşünüzden şüphe duymaya hazır değilseniz, kendi görüşünüze o kadar kuvvetle bağlanırsınız. Böylece gerçeğe yaklaşmaz, kendi aklınızdaki problemi çözersiniz. Karara varmadan önce durmak, dinlemek ve düşünmek gerekir. Ve neden sorusunu sormak… En tehlikeli yalan içerisine doğruluk karışmış olandır” sözleri ile şüphe duymanın önemine vurgu yaptı.

 

 “MERAK, HAYATI ZENGİNLEŞTİRİR”

Merak etmenin insanların hayatını çok zenginleştirdiğini belirten Vakko CEO’su Jaklin Güler, “Sorularını yanıtlamadığımız çocuklar, bir gün büyürler. Lise ve üniversiteye gitmeye başladıklarında da ‘Çok soru sorun, iyi sorun.’ baskılarına maruz kalırlar. Ancak, belki, onlar çocukken, onların bilerek ya da bilmeyerek sorularını yanıtlayamadığımız çocuklar, bugün soru soramaz hale gelmiş olabilirler. İş hayatına gelindiğinde de şunu tekrar ederiz: ‘Lütfen cam tavanlara takılmayın, kutunun dışında düşünmeye çalışan’. Merak etmenin insanların hayatını çok zenginleştirdiğini ve pek çok keyfin başlangıcında olduğunu düşünürüm” dedi.

 

Güler; merak ve sürekli öğrenme, liderlik, değişiklik kucaklama, kültürel zekâ ve çeşitlilik bilinci, duygusal zekâ ve empati ve yaratıcılık olarak ifade ettiği yumuşak yetkinlikleri, iş dünyasında başarılı olmak için odak başlıklar olarak paylaştı.

 

“HUZURA GİDEN YOL EDEBİYAT, MÜZİK, DOST VE GEZMEKTEN GEÇİYOR”

Tarihçi İlber Ortaylı; insanların, hayatında kendi elinde olmayan nedenler dışında huzurun, insanın kendisi tarafından erişilebilecek ve inşa edilebilecek bir konu olduğunu söyledi. Ortaylı, “Huzur, insan hayatında çok önemli bir yol. Ve maalesef insanların çoğu, bunu belli yaşlara ulaştıktan sonra anlıyor. Ancak çok geç oluyor. Gençken bunun, insanın hayatta kalması için planlanması lazım” dedi.

 

“DEVRİMLER GENÇLER SAYESİNDE YAŞANDI”

Zirve 23’ün ilk sürpriz konuğu ise Okan Bayülgen oldu. Bayülgen “Huzur” oturumunda heyecan verici anlatımıyla gençlere hitap ederken şu şekilde konuştu: “Tarih boyunca dönem dönem 23 yaşındaki insanlar kendi aralarında toplandıkları için devrimler yaşandı” dedi.

 

23 SERÜVENİ NASIL DEVAM EDİYOR?

Zirve 23’e Türkiye’nin 80 ilindeki 201 üniversiteden 13 bine yakın başvuru yapıldı. Etkinliğe katılması için seçilen 2.500 üniversite öğrencisi seçildi. Bu gençleri, Zirve 23’ün ardından bir değerlendirme süreci bekliyor. Değerlendirme aşamasının tamamını başarıyla geçen 50 genç, “23’lü” olarak 2 yıllık programa katılacaklar. 

 

Program süresince; Akademi 23, Atölye 23 ve sosyal sorumluluk projeleri gibi süreçlere dâhil olacak gençler, insan gelişiminin ‘kilit bir zamanı’ olarak değerlendirilen 20’li yaşlarda; 23 faaliyetlerini tecrübe ile birleştirerek bir serüvene dönüştürüyorlar. Gençler, 23 ile beraber saha gezilerine katılıyor, farklı sportif faaliyetleri deniyor, takım arkadaşları ile problem çözüyor, kendi girişimlerini oluşturuyor ve düşüncelerini açıklıkla ortaya koydukları paylaşım çemberlerinde buluşuyorlar.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version