Kravat Nasıl Bağlanır?

Kravat Nasıl Bağlanır?

Kravat nasıl bağlanır? sorusunun cevabını ebetteki yazımızda vereceğiz ama gelin ilk önce kravat ne demekmiş, kravatın tarihçesi neymiş, kaç türlü kravat çeşidi var? İlk öncelikle bu konuları inceleyelim.

Kravatın Sözlük Anlamı

Boyunbağı.

Kravat Nedir?

Özel kumaştan yapılan kravatlar, giysilerin güzel görünümlü aksesuarı olarak bilinen ve üçgen şeklinde bağlanan, bir ucu ince diğer ucu daha geniş olan gömlek yakasının altından geçer. Ülkemizin bazı bölgelerinde Medeniyet Yuları şeklinde de isim verilerek anılmaktadır.

Kravatın Tarihteki Yeri

Türkiye’de ilk kravat takan bir Osmanlı padişahı olan Sultan Abdülmecit’tir. Padişah tarafından kullanılan kravat sayesinde yüksek devlet memurlarının da kravata olan ilgisi arttı. Çoğu yetkilinin 1. Dünya savaşından sonra kravat kullandığı ve cumhuriyetten sonra bu aksesuarın herkes tarafından da kullanıldığının bilgi kaynakları günümüze kadar ulaşmıştır. 400 yıllık bir geçmişi olan kravatın Hırvatistan kökenli olduğunu ve Hırvatistan’da yapıldığını hemen hemen herkes biliyor.

Yaklaşık 17. yüzyılda Hırvat kadınları özel bir düğüm ile savaşacak olan erkeklerin boynuna eşarp bağladılar. Bu düğümün onlara mutluluk getirdiğine ve onları koruduğuna dair inançları vardı. Zamanla Hırvat askerlerinin üniforması haline gelen bu fular askerleri her zaman için mutlu olduklarını ve korunduklarına inandıkları için askerler kendilerini daha motivasyonlu ve iyi hissettiler.

Kravat Neden Takılır?

Kravatlar genellikle erkekler için olan bir aksesuardır. Ama günümüzde kadınlar da kullanmaktadır. Kimilerinin gözüne güzel hitap eder kimilerinde ise boğazı sıkmaktan ve rahatsızlık vermekten başka hiçbir şey değildir. Erkeklerin taktığı kravatlar genelde erkekleri olduğundan bir tık daha fazla karizmatik ve çekici gösterir. Bir de diğer aksesuarlar ile tamamlanır ise daha da uyumlu olur.

Genellikle kravatlar özel günlerde, resmi iş alanlarında ya da düğünler vs. kullanılır. Kravatın göze hitap etmesi diğer önemli noktalardan biridir. Gömleğe uygun olmalıdır. Renk ve kumaş özellikleri dikkat edilmelidir.

Kravat Bağlama Türleri

Kravat Nasıl Bağlanır?
  • Çift düğüm
  • Basit düğüm
  • Windsor dğümü
  • Yarım windsor
  • Papyon düğüm
  • Küçük Düğüm
  • Pratt (Shelby)
  • Fourınhand

En Pratik Yöntemle Kravat Nasıl Bağlanır? 

Kravat Nasıl Bağlanır?

En pratik yöntemle kravat aşağıdaki şekilde bağlanır.

  • Birinci adım olarak önce kravatı boynunuza takın. Gömleğin üzerindeki tüm düğmeleri ilikledikten sonra gömleğinizin yakasını yukarı kaldırarak kravatı boynunuza asın. Sonra dar ucunu yaklaşık 25-30 cm daha yüksek olacak şekilde yerleştirin. Burada ufak bir püf noktasından bahsedeceğim eğer ki kravatınızı düzgün bağlamak istiyorsanız gömleğinizin boyun kısmındaki düğmeyi iliklemenizde büyük bir fayda var.
  • İkinci adım olarak ise kravatın geniş olan ucunu vücudunuzun sol tarafına yani kravatın dar tarafının üstüne olacak şekilde getirin. Bu esnada sol elinizle kravatın iki parçasını boynunuza yakın tutun.
  • Üçüncü adım olarak ise üst üste gelmiş olan kravat uçlarını kravatın geniş ucunu, kravatın dar ucunun altından geçirin.
  • Dördüncü olan adım ise kravatın geniş ucunu, kravatın dar ucunun alt tarafından sağ tarafında doğru güzel ve özenle bir şekilde katlayın. Burada önemli olan bir nokta ise kravatın orta kısmından bir elinizle tutarak sabitleyin. Beşinci adım ise kravatın geniş ucunu sağ taraftaki boyun halkasının içinde dikkatli bir şekilde geçirerek eliniz yardımı ile kravatın geniş ucunu sıkıştırın.
  • Altıncı adım da şu şekildedir: Sol elinizle attığınız düğümü sabitleyin ve kravatın geniş ucunu düğüm üzerinden sola doğru geçiriniz. Yedinci adım ise kravatın önünde oluşan yatay düğümü parmağınız ile destek olacak şekilde açık tutun ve kravatın geniş ucunu dikkatli bir şekilde yerleştirin.
  • Sekizinci adım yani kravat bağlamada ki son adımımız ise kravatın dar ucunu tutun ve bağı sıkmak için ön taraftaki düğümü yukarı doğru kaydırın. Kravatınızın düz olduğundan ve uzunluğunun doğru olduğundan emin olmalısınız. İdeal bir kravat gömlek düğmesinin üst kısmında bitecektir.
Exit mobile version