Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, Askeri Fabrika ve Tersane İşletmesi A.Ş (ASFAT)’ın bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında yerli ve milli tank ALTAY’ın üretiminin hangi aşamaya geldiğini sordu.
2004 yılından bu yana üretimi gündemde olan ancak bir türlü üretilemeyen yerli ve milli tank ALTAY’ın neden üretilemediğini Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere açıkladı. Bakan Yardımcısı Dere, “Almanlar Otokar zamanında 5 tane prototip için gerekli güç grubunu sağladılar ama seri üretim anlaşması imzalandıktan sonra ‘Vermeyeceğiz.’ demeden bu motor ve güç grubuna vermediler transmisyonu. Sonra BMC Power çeşitli çalışmalar başlattı yerli motor ve transmisyon üretimi için; çalışmalar devam ediyor, henüz sonuçlanmadı. Savunma Sanayii Başkanlığımız uğraşıyor Kore'den güç grubu motor ve transmisyon almak için. Fırtına ve tank için Amerika'da bizim çalışmalarımız var ama elimizde motor ve transmisyon. Dolayısıyla ‘tank niye yok’un cevabı bu. Ama bu arada biz mevcut yedek güç gruplarıyla, Almanlar'dan alınan yedek güç gruplarıyla bu Arifiye'de 1 tane ALTAY tankının ikinci prototipini yani ikinci nesil Altay tankını yaptık ve testlerini de gerçekleştirdik” diye konuştu.
“KATAR’IN ORTAK OLMASINI YANLIŞ BULMUYORUZ”
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Katar ve BMC ortak girişimine devredilen Tank Palet Fabrikası’nda Katarlılar’ın çalışıp çalışmadığına ilişkin sorusunu da yanıtlayan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Dere, şunları söyledi:
“Katar konusu çok dillendiriliyor. Yani ben sizi temin ederim, dört senedir Bakan Yardımcısıyım -işte Askeri Fabrikalar Genel Müdürümüz burada, ASFAT Genel Müdürümüz burada, arkadaşlarımız burada- hiçbir Katarlı, bırakın ortak olmayı, bu fabrikaya girmedi bile; ne çalışan, ne yönetici, hiçbir Katarlı. Aksini iddia eden varsa buyursun, gidebilir, görebilir oraları. Böyle bir şey yok. Ama bir taraftan da BMC'de yüzde 49 Katar'ın ortak olmasının çok yanlış olduğunu da düşünmüyoruz biz. Çünkü savunma sanayisinde birçok şirketlerimizde İngiltere'nin, Amerika'nın ortak olduğu firmalarımız da var. Dolayısıyla bunun yanlış olduğunu da düşünmüyoruz ama Katar özeli çok dillendiriliyor, bu fabrikamıza hiçbir Katarlı bugüne kadar, emin olun, giriş dahi yapmadı.”
Tank Palet Fabrikası’nın devrinden sonra yapılacak 50 milyon dolarlık yatırıma ilişkin soruyu da yanıtlayan Bakan Yardımcısı ve ASFAT Yönetim Kurulu Başkanı Dere, 50 milyon dolarlık yatırım sözünün belli bir miktarının gerçekleştirildiğini söyledi.
SERTEL: ÖZELLEŞTİRİLMEDİ DEMEK DOĞRU DEĞİL
Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmediği, işletme hakkının devredildiği ısrarla söylense de bunun doğru olmadığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise, “Tank Palet Fabrikasıyla ilgili iddialar var ‘Fabrika özelleştirilmedi, sadece işletmesi yirmi beş yıllığına devredildi.’ deniliyor. Bu Özelleştirme İdaresi Başkanlığının resmî ‘web’ sitesine göre Türkiye'de özelleştirme 4046 sayılı Kanun’la düzenlendi, bu kanuna göre özelleştirme uygulamaları 5 başlıkta toplanıyor. Bunlar ‘hisse satışı, işletme satışı veya devri, sosyal tesis satış veya devri taşınmaz satış ve devri, diğer varlık satışları devri’ şeklinde başlıklandırılıyor. Buna göre, Tank Palet Fabrikası, 4046 sayılı Kanun'a göre işletme hakkının devredilmesi usulüyle özelleştirildi, bu nedenle ‘Fabrika özelleştirilmedi.’ demek bence doğru değil” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı