Muğla Suları Hayalet Ağlardan Kurtuluyor

Deniz Dibinden 83 Metreküp Hayalet Ağ Çıkarıldı

 

‘Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi’ kapsamında Muğla İl Tarım ve Orman müdürlüğü tarafından Marmaris’te yürütülen çalışmalarda, denizden toplam 83 metreküp hayalet ağ çıkarıldı. Çalışmalar sonucunda hayalet ağın denize verdiği birincil zararların önlendiğini belirten Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Kayıtlar titizlikle tutuluyor ve kayıp av araçları ile ilgili hatırı sayılır bir veri tabanı da oluşturuldu” dedi.

 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ‘Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi’ kapsamında deniz dibindeki hayalet ağların toplanmasına yönelik çalışma yapıldı. Muğla’nın Marmaris ilçesinde yürütülen 12 günlük temizlik çalışması kapsamında toplamda 83 metreküp hayalet ağ toplandı. 

 

Temizlik çalışmalarına ilişkin konuşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, projenin 2014 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatıldığını hatırlattı. Projenin bugüne kadar birçok ilde farklı şekillerde uygulamaya sokulduğunu söyleyen Saylak, “Muğla İlinin berrak mavi sularında da çeşitli nedenlerle denizde kalan bu av araçlarının bir kısmı pasif olarak avlanmaya devem ederken bir kısmı da canlılar için yüksek öneme sahip habitatların üzerini kaplayarak, deniz zemininin adeta çölleşmesine sebep olmaktadır. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak temizleme çalışmalarına paralel olarak yürütülen çeşitli etkinliklerle toplumdaki farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz” dedi. 

 

Bodrum, Marmaris ve Datça Kıyılarında 2014, 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüş olan bu projenin, 2022 yılının hemen başında yeniden başlatıldığını hatırlatan Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “Marmaris ilçemizde mart, nisan, mayıs ve temmuz aylarında dört etap halinde ve toplam 12 gün süren çalışmalar tamamlandı. Toplam 83 metreküp hayalet ağ denizden çıkarıldı” diye konuştu. 

 

Hayalet Ağ zararları Veri Tabanında Toplanıyor

Projenin önemli bir çıktısı olarak yapılan temizleme çalışmaları sonucunda bu malzemelerin verdiği birincil zararların önlendiğini belirten Saylak, “Kayıtlar titizlikle tutuluyor ve kayıp av araçları ile ilgili hatırı sayılır bir veri tabanı da oluşturuldu. Bu veriler ışığında proje çalışmalarımıza Bodrum ilçemizde de devam edeceğiz. Bu kapsamda Bodrum ilçemizin Torba, Türkbükü, Gündoğan ve Yalıkavak bölgelerinde tespit çalışmaları yürütülmekte olup Ekim ve Kasım aylarında su altı temizliğinin gerçekleştirilmesi planlanmaktayız” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Exit mobile version