Sağlıklı beslenmek için mutfağınızdaki hangi besinler antibiyotik özelliği taşıyor biliyor musunuz? Türk mutfak kültüründe aslında yoğun olarak kullanılan bazı besinlerin antibiyotik özellikleri bakımından ciddi sağlık yararlarının bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Her ne kadar birçoğumuzun mutfağında sıklıkla yer alsa da bu besinlerin beslenme rutinine daha sık eklenmesi, hastalık ve enfeksiyonlara karşı alınabilecek en önemli doğal önlemler arasındadır.
Peki, Mutfağınızdaki Hangi Besinler Antibiyotik Özelliği Taşıyor?
Aşağıdaki besinler adeta doğal bir antibiyotik özelliği göstererek, güçlü bir bağışıklık sistemine kavuşmaya yardımcı oluyor.
Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, bağışıklık sisteminin yanı sıra metabolik sisteminde sağlıklı hale gelmesine etki etmektedir. Bu yüzden uzmanlar sağlıklı beslenme rutini oluşturmak isteyenler için, sıklıkla bu besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyorlar.
Acı Biber
Vücutta enfeksiyonlara neden olabilecek mikropların yok olmasının yanı sıra vücut direncini artırarak bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olan besin bileşiklerine sahiptir.
Zengin ve koruyucu besin içerikleri ile doğal bir antibiyotik özelliği taşıyan acı biber, aşırıya gitmeden düzenli olarak tüketildiğinde birçok sağlık yararı sunuyor.
Çörekotu
1 tatlı kaşığı kadar çörek otunun her gün tüketilmesi birçok sağlık yararı sunmaktadır. Uzmanlar çörek otunun kalp başta olmak üzere kardiyovasküler rahatsızlıkların görülme olasılığını düşürdüğünü belirtiyorlar. Diğer taraftan sindirim sistemi ve bağışıklığın güçlenmesinde de çörek otunun faydaları oldukça fazladır.
Sarımsak ve Soğan
Sarımsak ve soğanın mutfağınızdaki hangi besinler antibiyotik özelliği taşıyor? Sorusuna verilebilecek en önemli cevaplardan biri olduğu yıllardır bilinmektedir.
Hatta yüzyıllar öncesinden beri özellikle sarımsağın doğal antibiyotik özelliklerine sahip olduğu keşfedilmiştir. Bu yüzden bitkisel tedavi yöntemlerinde soğan ve sarımsak gibi besin kaynakları sıklıkla tercih edilmektedir.
Kardiyovasküler sağlığın korunmasının yanı sıra kalp ve beyin fonksiyonlarını iyileştirici etkileri ile dikkat çeken bu besinler, aynı zamanda kanser görülme riskini de önemli ölçüde azaltabilir.
Düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sisteminin ciddi manada güçlenmesine yardımcı olan bu besinler, sindirim sistemi problemlerinin görülme riskini de en aza indirmektedirler.
Zencefil gingerol adındaki bir madde, yatıştırıcı ve ağrı kesici özellikler taşımaktadır. Zencefilin içeriğinde de bu madde bol miktarda bulunmaktadır. Zencefili kuru ya da yaş olarak çay şeklinde demleyerek tüketebileceğiniz gibi, baharat şeklinde tüketmeniz de faydalı olacaktır.
Özellikle kuru öksürüğe ve boğaz ağrısının geçmesine yardımcı olan zencefil, enfeksiyonlara bağlı olarak görülebilecek bu tip semptomları en aza indirmektedir.
Bal
Balın sahip olduğu özellikler birçok üründen farklıdır. Doğal özellikler taşıması halinde balın içerisinde bakteri üremesi mümkün değildir. Bu yüzden binlerce yıl hiç bozulmadan saklanabilir gıdalar arasındadır.
Düzenli olarak bal tüketilmesi halinde vücut hastalık ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanır. Bağışıklık sistemini güçlü tutar ve metabolik sistemin sağlıklı çalışmasına da yardımcı olur.
Beyin fonksiyonlarının artması, sindirim sistemi sağlığının korunması, kalp rahatsızlıklarının görülme riskini azaltması gibi birçok sağlık faydası ile düzenli şekilde doğal bal tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bal aynı zamanda saç ve cilt sağlığının korunması için de en önemli besinlerden biridir.
Zerdeçal
Çay şeklinde tüketebileceğiniz zerdeçalı aynı zamanda baharat şeklinde de tüketebilirsiniz. Doğal antibiyotikler arasında uzmanların tavsiyelerinden biri olan zerdeçal, güçlü bir bağışıklık ve metabolik sistem için düzenli olarak tüketilmelidir.