Nene Hatun Kimdir? Nene Hatun Hangi Cephede Savaşmıştır?

Nene Hatun, vatanseverliği ile ünlenen pek çok halk kahramanından yalnızca bir tanesidir. Fakat bir kadın olarak gösterdiği fedakarlıklar ve cesurluklar, onun Türk halkı nezdinde daha farklı bir yere sahip olmasını sağlamaktadır. Bu halk kahramanı, günümüzde Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı olan Çeperli Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Doğum tarihi 1857 olurken vefat ettiği tarih 22 Mayıs 1955’tir.

Nene Hatun Hangi Savaşta Kahramanlık Göstermiştir?

Savaştığı cephe, 93 Harbi ya da 1877–1878 Osmanlı – Rus Savaşı adları ile bilinen savaşın Erzurum Cephesi’dir. Söz konusu savaş dahilinde Osmanlı orduları, işgalci Rus ordularına karşı hem Balkan topraklarında hem de Kafkasya’da mücadele vermiştir. Başlıca cepheleri Balkan ve Kafkas olmak üzere ikiye ayrılan bu savaşta, Rus orduları 8 Kasım 1877 itibariyle Erzurum’a girmiştir.

Aziziye Tabyası’nın Ruslar tarafından ele geçirildiği haberi cami minarelerinden sela ile duyurulduktan sonra pek çok Erzurumlu vatan savunması için gönüllü olmuştur. Bu gönüllü savaşçılar dahilinde, henüz 3 aylık bir bebeğe sahip olan Nene Hatun da yer almıştır. Cephedeki pek çok askerden daha zayıf bir bedene sahip olmasına rağmen korkusuzluğu ve atılganlığı ile dikkat çekmiştir. Dolayısıyla Erzurum’a girmeye çalışan Rus ordularının geri püskürtülmesinde büyük faydalar sağlamıştır.

Kurtuluş Savaşı’nda Nene Hatun Ne Yapmıştır?

Nene Hatun Kurtuluş Savaşı yıllarında, yani 1919 – 1923 döneminde 62 – 66 yaşında olduğu için bu savaşlara etkin olarak katılamamıştır. Kahramanlık göstermiş olduğu savaş, 20’li yaşlarında katıldığı Erzurum Muharebesi (1877)’dir.

Gerçek Adı Nedir?

Bilindiği üzere pek çok halk kahramanı, sahip olduğu asıl isimden daha başka isimlerle tanınır. Bu sebepten dolayı isminin temsili bir anlam taşıdığı düşünülebilir. Fakat söz konusu halk kahramanı, çatışmalarda kahramanlık gösterdiği zamanlarda sadece 20 yaşındadır. Yani gerçek adının “Nene” olabilme ihtimali mevcuttur. 21 Haziran 1934 tarihine ilan edilen Soyadı Kanunu’ndan itibaren ise “Kırkgöz” soyadına sahip olmuştur. Fakat mezar taşında yazan isim “Nene Hatun”dan ibarettir.

Bununla beraber, Cumhuriyet’in ilanından sonraki yıllarda “3. Ordu’nun Nenesi” unvanını almıştır. Ayrıca babasının adı Hüseyin ve annesinin adı Zeliha’dır.

 Türbesi Nerededir?

Türbesi bu halk kahramanının büyük fedakarlıklarda bulunduğu Aziziye Tabyasında kurulmuştur. Bu yer, Erzurum’un Yakutiye ilçesindeki Nene Hatun Tarihi–Milli Parkı’ndadır. Ayrıca kahramanın kabri en son 2019 yılında restore edilmiştir.

Biyografi yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version