Omuz çıkması Skapular Dislokasyon, omuz bıçağının bir parçası olan üst kol kemiğinin yer değiştirdiği bir yaralanmadır. Omuz, vücuttaki en hareketli eklemdir, bu da onu çıkıklara yatkın hale getirir.
İnsan vücudunun üst ekstremite anatomisindeki üçgen, düz kemik, kürek kemiğidir. Kürek kemiği klavikulaya ve humerusa bağlanır. Kürek kemiğinin üç kenarı, üç açısı, üç uzantısı ve iki yüzeyi vardır. Her biri çok hassas ve kırılgandır ve skapular dislokasyondan muzdarip olmamaya dikkat etmelisiniz. Kürek kemiğinin dışında kaliks adı verilen sığ kemikli bir boşluk bulunur. Kaliks, humerus başının eklemlendiği ve omuz eklemini oluşturduğu ve iç yüzeyinin kıkırdak ile kaplı olduğu bölgedir.
Omuz Çıkması Skapular Dislokasyon Belirtileri
* Omuzun açık deformitesi veya çıkığı
* Şişme veya morarma
* Şiddetli acı
* Eklemi hareket ettirememe
Omuz çıkığı ayrıca boyun veya alt kol gibi bir yaralanmanın yakınında uyuşma, güçsüzlük veya karıncalanmaya neden olabilir. Omuzdaki kaslar çıkık nedeniyle spazm olabilir ve bu da ağrıyı sıklıkla artırır.
Omuz Çıkması Skapular Dislokasyon Nedenleri
Omuz eklemi en sık çıkabilen eklemdir. Birçok yöne döndüğü için omuz önden, arkadan, alttan veya tamamen veya kısmen yerinden çıkabilir. Ancak çoğu çıkık omuzun önünde meydana gelir. Ek olarak, omuz kemiklerine yapışan lifli doku gerilebilir veya yırtılabilir, bu da çoğu zaman çıkığı zorlaştırır ve önemli sağlık sorunlarına neden olur.
Kemikleri yerinden çıkarmak için omzuna ani bir darbe gibi güçlü bir kuvvet gerekir. Omuz ekleminin şiddetli dönüşü ayrıca üst kol kemiğinin topunun yerini değiştirebilir. Üst kol kemiğinin kısmen yer değiştirdiği küçük çıkıklar da meydana gelebilir.
Omuz Çıkığı şunlardan kaynaklanabilir;
Spor Yaralanması
Omuz çıkığı, futbol ve hokey gibi temas sporlarında ve kayak, jimnastik ve voleybol gibi bir kişinin düşebileceği sporlarda yaygın bir yaralanmadır.
Sportif Olmayan Yaralanma
Bir motorlu taşıt kazası sırasında omuza yapılan sert darbeler, dislokasyonun başlıca nedenidir.
Düşmek
Bir kişinin omzu merdivenden düşerek veya gevşek bir halının üzerine düşerek yerinden çıkabilir.
Omuz Çıkığı İçin Risk Faktörleri
Ergenlik çağındaki veya 20’li yaşlarındaki erkeklerin, fiziksel olarak daha aktif olduklarında omuz çıkıklarına sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Skapular Dislokasyon Riskleri
Omuz çıkığının komplikasyonları şunları içerebilir;
* Omuz eklemini güçlendiren kasların, bağların ve tendonların yırtılması
* Omuz ekleminde veya çevresinde sinirlerde veya kan damarlarında hasar
* Omuz dengesizliği, özellikle sizi yaralanmaya daha yatkın hale getiren ciddi çıkıklarınız veya tekrarlayan çıkıklarınız varsa.
Omuz Çıkığının Önlenmesi
Skapular çıkığı önlemek için:
* Düşmemeye dikkat edin.
* Temas sporları yaparken koruyucu ekipman kullanın.
* Eklemleriniz ve kaslarınızdaki gücü ve esnekliği korumak için düzenli olarak egzersiz yapın.
Bir kaza, hatta oynayıp düşme sonucunda birçok kez skapular çıkıklar yaşamış olabilirsiniz ve bunu çok ciddiye almadınız. Kürek kemiği vücutta çok hassas olan organlardan biridir ve siyatikten muzdaripseniz en iyi ortopedi uzmanını görmelisiniz, çünkü bu sorunu görmezden gelirseniz başka problemleriniz olabilir ve hatta kürek kemiğine ihtiyaç duyabilirsiniz. El, ayak gibi, çok dikkat edilmesi gereken yaralı ve hassas bir organdır.