Prematüre Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?

Prematüre bebek beslenmesi; özellikle 34 haftanın altında doğan bebeklerde, çene kaslarının yeterince güçlü olmaması, emme refleksi ve solunum koordinasyonlarının henüz gelişmemiş olması nedeniyle beslenme sorunları yaşayabilirler. Bebeğin doğum haftasına göre ilk günlerde damardan protein, şeker ve yağ desteği verilir. Aynı zamanda çok az miktarda anne sütü de başlanır. Prematüre bebekler zamanında doğan bebeklere göre daha uykulu, daha güçsüz olup memeye yerleşmede zorlanırlar. Prematüre bebeklerde açlık, tokluk, sakinleşme için gereken sinirsel gelişimleri tam değildir. Günde 10-12 kez emmek isterler. 

Prematüre Bebek Yoğun Bakımda Nasıl Beslenir?

Prematüre Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?

Yoğun bakım ünitelerinde prematüre bebekleri beslemek için şu yöntemler kullanılıyor:

Damar yolu ile beslenme

Çok erkenden dünyaya gelen bebekler, ilk gün veya ilk hafta serumla beslenirler. Sindirim sistemleri baypas edilerek yüksek kalorili besinler bu şekilde doğrudan kana karışır.

OGS-NGS ile beslenme

OGS (ağız) veya NGS (burun) yolundan sonda ile besleme yöntemidir. Anne sütü veya prematüre bebek maması bu şekilde bebeklere veriliyor.

Emerek beslenme

Emmeye hazır hale gelen prematüre bebek; ağız yoluyla, biberondan veya meme emerek beslenir. Prematüre bebekler meme ememeyecekler anlamına gelmiyor. “Anne memesindeki lolipop etkisi” denen salgı alışverişi bile çok yararlıdır.

Evde Prematüre Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Prematüre Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?

Bebeğinin meme ile teması çok önemlidir. Fakat etkin beslenme için süt pompası ile sütünü sağmaya evde de devam etmelisiniz. Bu yüzden sağım sonrası bebeğini biberonla beslemek, en güvenli yöntemdir. 

Prematüre bebeğin biberonla beslenmesi, “Aman Allah’ım, mutlaka mememden emmesi lazım.” düşüncesine kıyasla çok daha faydalıdır. Evet, emebiliyorsa çok iyi fakat ememiyorsa -ki refleksleri gelişmediğinden bir süre ememeyecek biberon sayesinde bebeğin beslenebileceği unutmamalıdırlar. En pratik, en güvenilir ve en yaygın yöntem, memeden emzirme çabasına girmeden gün içerisinde 7-8 kez sağdığınız sütü bebeğinize biberonla vermektir. Bu şekilde bebeğinizin aldığı süt miktarından emin olursunuz. Bebeğiniz memenden süt emebiliyorsa onu emzirdikten sonra göğsünüzün tamamen boşaldığından emin olmalısınız. Bu yüzden süt pompası emzirdikten sonra da devreye sokulmalıdır.

Exit mobile version