Çalışanlar; hastalık, sakatlık gibi nedenlerden dolayı zaman zaman işe gidemezler. Bu gibi durumlarda sağlık kuruluşlarına başvuran kişiler, bir uzman hekimden rapor alabilirler. İşe devam edemeyen işçi için rapor süresi boyunca SGK tarafından rapor parası verilir. Peki, rapor parasını almazsan ne olur? Bu sorunun cevabını merak ediyorsan, yazımızın devamını okuyabilirsin.
Rapor Parası Nereden Alınır?
Hastane, SGK raporunun alındığı yerdir. Herhangi bir nedenle çalışamayacak durumda olan çalışan, SGK raporu veren hastaneye giderek doktor muayenesi yaptırabilir ve rapor alabilir. Daha sonra raporu aldığını işverenine bildirmelidir. Özel hastaneler, kamu hastaneleri ve aile sağlığı merkezlerinin tümü sağlık raporu düzenler. 2014 yılında çıkarılan yasa ile özel hastanelerden alınan raporlar SGK ile anlaşmalı veya anlaşmasız olsun kabul edilir. Geçici iş göremezlik, bir kişinin çeşitli nedenlerle geçici olarak çalışamaması anlamına gelir. Bu nedenler hastalık, kaza ya da annelik gibi sebepler olabilir.
Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?
Son 3 aylık brüt geliri ve son 3 aylık prim günlerini ekleyin. Bildirilen gün sayısından 2 çıkarın. 2’nin çıkarılmasının nedeni, 2 günlük ücretin işveren tarafından ödenmesi gerektiğidir. 3 aylık brüt gelir, 3 aylık prim günlerine bölünür. Sonuç, rapor edilen gün sayısı ile çarpılır. Poliklinik durumunda, sonucu 2 ile çarpın ve 3’e bölün. Hastaneye yatırılırsanız sonucu 2’ye bölünür ve yarısı alınır. Böylece rapor parasını hesaplayabilirsin.
2 günlük raporların ücreti yoktur. İşverenler isterlerse ödeme yapabilirler, ancak işverenler ödemek zorunda değildir. SGK’dan ödeme alabilmek için raporun en az 3 günlük olması gerekmektedir. Beyan edilen tutarı e-devlet üzerinden de kontrol edebilirsin.
Rapor Parası Alınmazsa Ne Olur?
İşverenin Sosyal Güvenlik’e bildirdiği tarihten itibaren 15 gün içinde para çalışanın PTT hesabına yatırılır. Rapor parasının 2 ay içinde alınması gerekir. İşçinin parasını 2 ay içinde PTT’den teslim almaması durumunda SGK rapor parası yeniden SGK’ya iade edilir.
İş göremezlik raporu, en genel olarak, bir çalışanın doğum, hastalık veya kaza gibi nedenlerle geçici olarak çalışamayacağını bildiren bir belgedir. Bu durumda çalışan herhangi bir hastaneye giderek doktor raporu isteyebilir. Çalışan, raporu aldığını işverene bildirmelidir. İşverenin raporu onaylamasından itibaren 15 gün içinde para çalışanın hesabına yatırılır.