Sabunun İçindeki Maddeler Nelerdir? 

Sabunun İçindeki Maddeler Nelerdir? 

Sabunun içindeki maddeler nelerdir? Sabun nedir? Sabunun içeriği nelerden oluşur? Sabun nasıl yapılır? Sabun ile ilgili merak edilen bu sorulardandır. Sabunların içeriği ve üretimine dair merak edilen pek çok detayı yazımızda sizleri bekliyor. 

Sabun Nedir? 

Sabun, yağ asitlerinin alkali tuzlarına verilen genel bir addır ve hijyenik temizlik alanında kullanılmaktadır.  

Sabunun İçindeki Maddeler Nelerdir?

 

Sabunun İçeriğinde Neler Bulunur? 

Sabunun içeriğinde genel bitkisel ve hayvansal yağlar, yağ asitlerinin trigliserid esterleri bulunmaktadır. Yağların bir alkali çeşidi ile reaksiyona girmesi durumunda ortaya sabun ve gliserin çıkar. Kullanılan yağın ve tepkimeye girdiği alkalinin cinsine göre elde edilen sabunun özellikleri farklılık gösterir.  

Alkali olarak sodyum hidroksit (kostik) tercih edilirse sodyum sabunu, Potasyum hidroksit tercih edilirse potasyum sabunu açığa çıkar. Diğer alkali türleri ile de sabun üretmek mümkündür lakin bilinen ve evlerimizde sık sık kullandığımız sabunlar genel olarak bu iki alkali kullanılmaktadır. Sodyum sabunları genellikle evlerde kullanılan kalıp sabunlarken, potasyum sabunları ise Arap sabunu olarak bilinen daha yumuşak formlardaki sabunlardır.

Hangi Yağlardan Sabun Yapılır? 

Sabunun İçindeki Maddeler Nelerdir?

Hemen hemen her çeşit bitkisel ve hayvansal yağlardan sabun elde edilmektedir. Halk arasında en iyi sabunun zeytinyağından elde edildiği düşünülse de en iyi sabun uygun yağ karışımından elde edilen sabundur demek daha doğru bir ifade olacaktır. Çünkü yalnızca zeytinyağı kullanılarak elde edilen sabunların soğuk suda iyi köpürme özelliği gösterememektedir. 

Sabun yapımında kullanılan başlıca yağlar; hayvansal yağlardan elde edilen donyağı ve bitkisel yağlardan elde edilen palm yağı, palm stearin yağı, palm kernel yağı, koko (coconut oil) yağıdır. Bunların dışında zeytinyağı, keten yağı, defne yağı, badem yağı, pamuk yağı, fındık gibi yağlar sabun üretiminde özellikle doğal kokularından dolayı sıklıkla tercih edilmektedir.   

İyi kalitede, rengi açık ve kokusundan arındırışmış yağlarla elde edilen sabunların iyi sabunlar kategorisine gireceği gibi, seçilen yağların karışım oranı da sabunun kalitesini arttıracaktır.  

Ticari amaçlar ile elde edilen sabunlar her zaman çeşitli yağların belirli oranda karışımları sonucunda elde edilirler. Bunun nedeni; Sabunun sertliği, köpürmesi, temizlemesi gibi bir sabunda aranan özellikleri yerine getirme olması gibi maliyet de bir diğer faktördür. 

 

Exit mobile version